Κατηγορίες: Επιστήμη

Ελληνας ερευνητής φτιάχνει τον υπολογιστή του μέλλοντος

Ο Ελευθέριος Γουλιελμάκης στο εργαστήριο, όπου δημιούργησε το πιο γρήγορο φλας φωτός που έχει υπάρξει ποτέ

Στο εργαστήριο διερευνά νέους δρόμος για την επόμενη γενιά υπολογιστών, όπου η επεξεργασία των δεδομένων θα βασίζεται στο φως.

Στην αρχή ανέπτυξε ένα «συνθεσάιζερ πεδίου φωτός» και εν συνεχεία κατάφερε να δημιουργήσει το πιο γρήγορο «φλας» που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Πρόκειται για μια διεθνή κατάκτηση, καθώς είναι η δίοδος για να μετρήσει σε πόσο χρόνο αντιδρούν στο φως τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται μέσα στα άτομα της ύλης.

«Θυμάστε πώς ήταν οι υπολογιστές πριν από 15 χρόνια, από πλευράς ταχύτητας;», λέει ο δρ Ελευθέριος Γουλιελμάκης, ερευνητής στο περίφημο γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και εξηγεί στο «Εθνος» ότι πίσω από τις δυσνόητες έννοιες υπάρχουν σημαντικές εφαρμογές. Ιδού λοιπόν τι συνεπάγεται, όταν ο παλμός φωτός «αναβοσβήνει» κάθε 380 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή 380 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Ασύλληπτη ταχύτητα
«Στην εποχή της τεράστιας διάδοσης πληροφοριών όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα μπορούν να δουλέψουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Μας ενδιαφέρει η κλίμακα του χρόνου, όπου τα ηλεκτρόνια κινούνται μέσα στην ύλη, διότι όταν κυριαρχήσουμε σε αυτά, ουσιαστικά θα έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιούμε γρήγορες κινήσεις για να κατασκευάσουμε ηλεκτρονικά κυκλώματα που θα δουλεύουν τόσο γρήγορα», λέει ο κ. Γουλιελμάκης. Η ομάδα του δημοσίευσε στο περιοδικό «Nature» τα αποτελέσματα της έρευνας με προοπτική μια νέα γενιά ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που θα βασίζονται στο φως και όχι στον ηλεκτρισμό για την επεξεργασία των δεδομένων.

Με εφαλτήριο το Ηράκλειο, άρχισε να γνωρίζει τον κόσμο υπό το πρίσμα της Φυσικής και με το πτυχίο του Πανεπιστήμιου Κρήτης ξεκίνησε την ακαδημαϊκή πορεία μέχρι να τεθεί επικεφαλής της Ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ.

«Εφυγα από την Κρήτη πριν από 14 χρόνια, έκανα διδακτορικό και εργάστηκα στη Βιέννη και στο Μόναχο. Πάντα είχα ενδιαφέρον γύρω από την οπτική και τον ηλεκτρισμό, θέματα που με απασχολούσαν από τα παιδικά μου χρόνια, όταν ακόμα ήμουν μαθητής και καθόμουν στο θρανίο.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, καθώς κατάφερα να κάνω αυτό που με ενδιέφερε και επάγγελμα», λέει ο κ. Γουλιελμάκης και υπογραμμίζει ότι όλα τα χρόνια στο εξωτερικό δεν αισθάνθηκε ούτε μία στιγμή ότι η εκπαίδευση που έλαβε από το ελληνικό πανεπιστήμιο υστερούσε.

Διεθνή βραβεία
Η εργασία του έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και στο εργαστήριο κατασκεύασε μια πρωτότυπη συσκευή, η οποία αποτέλεσε το εργαλείο για τα φλας φωτός. Τώρα με το μοναδικό αυτό μοντέλο η ομάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει την έρευνα σε στερεά σώματα.

«Το μυστικό είναι με ποιον τρόπο μπορώ να σπρώξω ηλεκτρόνια για να κινηθούν τόσο γρήγορα και αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας το φως, καθώς καμία συμβατική πηγή δεν θα μπορούσε να το κάνει ταχύτερα. Συνεπώς όσο πιο γρήγορο ”φλας” φωτός δημιουργήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα ελέγξουμε την κίνηση των ηλεκτρονίων. Αυτό θα σημάνει πολλά για τη βιομηχανία και την τεχνολογία πρακτικά με την επιτάχυνση των επεξεργαστών. Υπάρχει όμως χρονικός ορίζοντας, όπως με το τρανζίστορ, όπου πέρασαν δέκα χρόνια μέχρι τα πρώτα προϊόντα να φτάσουν στα χέρια του κόσμου».

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έκθεση «Συνειρμοί» με φωτογραφικές εργασίες Β. Νιμπή και Θ. Πατακιούτη στο Μουσείο της Πόλης

  Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το βράδυ, στο εκθετήριο του Μουσείου της Πόλης…

11 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια

Οι Εκδόσεις Παπαζήση έχουν την τιμή να προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Παπατόλια…

11 Φεβρουαρίου 2024

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου

  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ήβη» το νέο βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου με τίτλο «ΣυνΗχήσεις».…

11 Φεβρουαρίου 2024

«Όταν νοσεί κάποιο παιδί, νοσεί όλη η οικογένεια…»

  Η ΦΛΟΓΑ, σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο, λειτουργεί στη Μαγνησία 37 χρόνια και στη…

11 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσίαση της επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο 2024 της «Μαγνήτων Κιβωτού»

  Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ο Βολιώτης ποινικολόγος Γ. Σινέλης εισηγητής στο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με καίριες παρεμβάσεις

Οι νέες νομοθετικές αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο και η παραβατικότητα ανηλίκων ήταν οι θεματικές που…

11 Φεβρουαρίου 2024