Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια

Οι Εκδόσεις Παπαζήση έχουν την τιμή να προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Παπατόλια «Τεχνοκρατία & Δημοκρατία στη Σύγχρονη Διακυβέρνηση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Domotel Xenia Volos (Πλαστήρα 1, Βόλος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ιωάννης Σαρμάς, πρώην πρωθυπουργός, Δημήτρης Κουρέτας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Θάνος Παπαϊωάννου, πρόεδρος ΑΣΕΠ, Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις.
Η αξιόπιστη τεκμηρίωση των δημόσιων πολιτικών και η τόνωση της δημοκρατικής ταυτότητας των αποφάσεων αποτελούν συστατικά στοιχεία του σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης. Όσο όμως η «διακυβέρνηση» εξομοιώνεται με μια κυβερνητική «τεχνολογία», που κατέχουν μόνον οι ειδικοί του «κυβερνάν», τόσο μεγαλώνει η απόσταση από τη δημοκρατική εκδοχή της, που αποδίδει έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στον δημόσιο βίο και τη συναινετική διαμόρφωση των πολιτικών. Αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο ισοζύγιο ανάμεσα στο «δημοκρατικό-συμμετοχικό» και το «αριστοκρατικό-τεχνοκρατικό» παράδειγμα διαπερνά όλες τις σύγχρονες εκδοχές διακυβέρνησης.
Η διαλεκτική ένταση ανάμεσα στη δημοκρατική συμπαραγωγή πολιτικών και την τεχνοκρατική κυριαρχία των «ειδικών» προκαλεί, εν τέλει, την ανάγκη για μια νέα, πιο λειτουργική, σύνθεση των δύο παραδειγμάτων. Αυτή θα συνδυάζει με επιλεκτικό τρόπο – στο αξιακό και το οργανωτικό πεδίο – στοιχεία του «ύστερου Επιτελικού Κράτους», του αφηγήματος περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» και του ρεύματος της «τεκμηριωμένης διακυβέρνησης». Στο «πολυαρχικό» αυτό πρότυπο συναντώνται και συνδυάζονται διαφορετικές αρχές, παραδοχές και τεχνικές, προκειμένου να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερα οι δημόσιοι στόχοι της ίσης ευημερίας (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου

  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ήβη» το νέο βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου με τίτλο «ΣυνΗχήσεις».…

11 Φεβρουαρίου 2024

«Όταν νοσεί κάποιο παιδί, νοσεί όλη η οικογένεια…»

  Η ΦΛΟΓΑ, σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο, λειτουργεί στη Μαγνησία 37 χρόνια και στη…

11 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσίαση της επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο 2024 της «Μαγνήτων Κιβωτού»

  Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ο Βολιώτης ποινικολόγος Γ. Σινέλης εισηγητής στο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με καίριες παρεμβάσεις

Οι νέες νομοθετικές αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο και η παραβατικότητα ανηλίκων ήταν οι θεματικές που…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ξεχώρισε ο Μαρσουβανίδης του Νικόμαχου στο Muay Thai

Επιτυχία και καμάρι για τον αθλητικό σύλλογο «Νικόμαχος Βόλου» στο sparring προετοιμασίας εν όψει Πανελλήνιου…

11 Φεβρουαρίου 2024

Αναβιώνει μια από τις πιο ένδοξες και κρίσιμες ιστορίες του Βυζαντίου – «Υγρό Πυρ» Νίκου Κυριαζή

  Του Γιάννη Κωνσταντόπουλου, επίκουρου καθηγητή Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκου Κυριαζή…

11 Φεβρουαρίου 2024