Τοπικά

«Όταν νοσεί κάποιο παιδί, νοσεί όλη η οικογένεια…»

 

Η ΦΛΟΓΑ, σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο, λειτουργεί στη Μαγνησία 37 χρόνια και στη χώρα μας υπάρχει εδώ και 41 χρόνια. Δραστηριοποιείται με 18 τμήματα στην ελληνική περιφέρεια, ενώ το τμήμα Μαγνησίας είναι το παλαιότερο.
Στη συνάντησή μας στα γραφεία της Φλόγας στον Βόλο με την κ. Φωτεινή Χειμώνα, μία εκ των τριών εκπροσώπων του τμήματος Μαγνησίας, και την κ. Μαρία Φώτου μας εξηγούν πόσες διαγνώσεις καρκίνου έχουμε κάθε χρόνο σε παιδιά, όπως και ποιες ενέργειες γίνονται για τη στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Συνήθως οι διαγνώσεις μας είναι 2-3. Στατιστικά αυτό αποδεικνύεται και με βάση όλα τα προηγούμενα χρόνια που δεν έχει αλλάξει κάτι θεαματικά. Ούτε προς τα πάνω, αλλά και δύο χρόνια στο παρελθόν πριν τον Covid είχαμε μία χρονιά που δεν είχαμε καμία διάγνωση. Φέτος συγκυριακά οι τρεις διαγνώσεις που έγιναν, δόθηκαν προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε ένα μικρό χρονικό διάστημα δύο μηνών και προέκυψε και μία πρώτη αυτής της χρονιάς τον μήνα Γενάρη. Ελπίζουμε και παρακαλάμε να μην έχουμε άλλες διαγνώσεις και επειδή το ποσοστό ίασης στον καρκίνο παιδικής ηλικίας είναι πολύ υψηλό, αγγίζει το 4/5 εώς 5/5 ευχόμαστε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στις όποιες διαγνώσεις προέκυψαν ή μπορεί να υπάρχουν από υποτροπή».
Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες που έχουν οι υποδομές της Φλόγας για την προσφορά φιλοξενίας, αλλά και στην ξεχωριστή συνεισφορά γιατρών:
«Οι ξενώνες και τα κτηριακά συγκροτήματα που υπάρχουν στη Φλόγα είναι δύο πολύ μεγάλα κεντρικά, πολύ κοντά στα δύο νοσοκομεία Παίδων, όπου υπάρχουν και οι παιδογκολογικές μονάδες και ο τρίτος ξενώνας είναι στον Χολαργό, που εξυπηρετούνται πιο πολλοί έφηβοι ή παιδιά που χρειάζονται κι άλλη βοήθεια από το Νοσοκομείο, τα οποία βρίσκονται στα Βόρεια Προάστια. Η δυνατότητα φιλοξενίας είναι για 65 οικογένειες και σε συνεργασία με τον ξενώνα της «Ελπίδας», που είναι και αυτός κοντά αλλά διαθέτει 22 διαμερίσματα, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει παιδί, οικογένεια που να μην μπορεί να φιλοξενηθεί όσο χρειάζεται όταν χρειάζεται για τη νοσηλεία του. Επίσης η Φλόγα στους ξενώνες έχει ξεχωρισμένα και διαμερίσματα, τα οποία είναι αποκλειστικά για παιδιά προς μεταμόσχευση ή από μεταμόσχευση. Τα κρατάει μόνο γι’ αυτά τα παιδιά και ανήκουν στο μεγάλο κτηριακό συγκρότημα.
Οι γιατροί που μπορεί να βοηθήσουν έκτακτα ένα παιδί που έχει ανάγκη κάποια στιγμή πάλι έκτακτα για κάποιο πρόβλημά του σίγουρα είναι εθελοντές. Σε ένα κάλεσμά μας για ανάγκη θα παραβρεθούν, θα δώσουν τη βοήθεια τους, αλλά εδώ ως σύλλογος είμαστε μόνο γονείς και εθελοντές – μέλη – φίλοι των οποίων η βοήθεια είναι πολύ πολύτιμη».
Νοσούν περισσότερο τα αγόρια ή τα κορίτσια;
«Περισσότερο νοσούν τα κορίτσια στην ηλικία των 3-7 χρόνων με την κοινότυπη λεμφοβλαστική λευχαιμία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Το ίδιο εμφανίζονται, όπως εμφανίζονται δυστυχώς και όγκοι εγκεφάλου που δεν είναι καθόλου καλοί γενικά στα παιδιά και σε αυτή τη μικρή ηλικία δηλαδή μέχρι τα 10».
Η Φλόγα υποστηρίζεται, στηρίζεται και έχει αγαπηθεί πάρα πολύ για το μεγάλο έργο της και μέσα στα Νοσοκομεία.
«Από τα έσοδα που προσφέρουν οι φίλοι μας για το έργο της Φλόγας, γίνεται και πολύ μεγάλο έργο από αυτά τα χρήματα μέσα στα νοσοκομεία Παίδων, πάντα με τη διαμεσολάβηση της Φλόγας. Εμείς είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την υποστήριξη των συμπολιτών μας. Από το 2010 μέχρι και την προηγούμενη χρονιά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία η Φλόγα έδωσε έξι εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος, ωστόσο είναι πάντα ανοδική και πάντα στηρίζει τα νοσοκομεία πέραν της βοήθειας των οικογενειών. Γενικά η πορεία της είναι σταθερά ανοδική. Για παράδειγμα, ένα εκατομμύριο ευρώ που είδαμε ότι ήταν πέρα από τις υποχρεώσεις μας, προσφέρθηκε προς στη Φλόγα. Ήδη με την καινούργια χρονιά ζητήσαμε, συζητήθηκε και υπάρχει για να δοθεί κατευθείαν για αγορές εξοπλισμού μέσα στα παιδογκολογικά τμήματα των δύο μεγάλων νοσοκομείων. Ήδη έχουμε τις επαφές μας με τους γιατρούς των τμημάτων για το τι χρειάζονται για να αγοραστούν από τη Φλόγα. Κοινοποιήσαμε στο υπουργείο Υγείας την οικονομική στήριξη που πάμε να κάνουμε, αλλά οποιαδήποτε αγορά γίνει, θα γίνει από τη Φλόγα κατευθείαν σε συνεργασία με τους γιατρούς μας».
Ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται για να λάβει κάποιος μέρος στη «Φλόγα»;
«Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ούτε εκπαιδευμένος ούτε να εκπαιδευτεί. Αν υπάρχουν εθελοντές, οι οποίοι ήδη μπορεί να έχουν κάποια προσόντα ψυχολογικής, κοινωνικής στήριξης ίσως νοσηλευτικής, αλλά συνήθως και όλα αυτά δεν χρειάζονται στην περιφέρεια. Όλα αυτά χρειάζονται, επειδή τα παιδιά μας κατεβαίνουν για πολύ μεγάλα διαστήματα και πέραν του χρόνου. Στη «Φλόγα» στην Αθήνα, όπου υπάρχουν όλα γύρω τους καλύπτονται κυρίως από αυτά, αλλά εδώ ο εθελοντής είναι πολύτιμος, γιατί μπορεί να κάνει δεκάδες πράγματα, να στηρίξει και να βοηθήσει. Από το να βρίσκεται μέσα στον χώρο το συγκεκριμένο, εδώ που είμαστε στο παλιό ΠΙΚΠΑ, να κρατιέται ανοιχτό, να συμμετέχει σε κάποιες δράσεις κοινωνικές, όπως όλες αυτές τώρα που ετοιμάζουμε, τη βοήθεια προς αιμοδοσία, να είναι αιμοδότης, στη βοήθεια το να παραστεί σε εκδηλώσεις είτε βοηθητικός είτε ενεργός και σε κατασκευές που κάνουμε. Τώρα θα έρθουν τα μαρτάκια που είναι τα βραχιολάκια για το χέρι της Φλόγας και είναι μια πηγή εσόδων με ένα κοινωνικό μήνυμα, πασχαλινές λαμπάδες σε όλες αυτές τις δράσεις μπορεί».
Πόσες δράσεις κάνετε κάθε χρόνο ως σύλλογος;
«Σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδος πάντα γίνονται, αλλά εμείς ως τμήμα Φλόγας Μαγνησίας με την τριμελή επιτροπή διοίκησης που προέρχεται από τα τρία εκλεγμένα μας μέλη Μαρία Στύλα, Φωτεινή Χειμώνα, Ντίνα Τριανταφύλλου έχουμε καθορισμένες δράσεις. Ένα φιλανθρωπικό καλοκαιρινό δείπνο, το τρέχω για τη Φλόγα, το Πάσχα μας με τις λαμπάδες μας, τα Χριστούγεννα με τις ατζέντες μας και τα γουράκια μας, τα ημερολόγιά μας που κυκλοφορούν από τον Οκτώβρη και μετά, τα μαρτάκια μας, ότι μπορεί να είναι μπαζάρ χριστουγεννιάτικα και αν κάτι έκτακτο κάποιο σχολείο, κάποια άλλη δράση θελήσουν να το αφιερώσουν στη Φλόγα θα το υποστηρίξουμε και εμείς. Στις 21 Φεβρουαρίου, Τετάρτη στο Ξενία στις 19.00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Κόκκινος δράκος», όπου ο δράκος είναι ο καρκίνος. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Φωτεινή Χούμα και το βιβλίο παραπέμπει για τον καρκίνο και τη ΦΛΟΓΑ, γιατί μιλάει πολύ για τη ΦΛΟΓΑ και έχει πάρα πολύ ωραία εικονογράφηση. Είναι πολλές οι δράσεις με την ανατολή του Φλεβάρη, ο οποίος είναι για εμάς δεν είναι μόνο ο μήνας του έρωτα, είναι στις 15 η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου. Οι δράσεις ξεκινούν από τις 8 Φεβρουαρίου και φτάνουν μέχρι τις 21».
Ποιος είναι ο στόχος για το 2024;
«Ο στόχος μας είναι να είναι όλα τα παιδιά μας καλά, να φτάσουμε 5/5, οι διαγνώσεις να είναι όσον το δυνατόν λιγότερες και υγεία για τα παιδιά μας. Γενικότερα ο πρακτικός μας στόχος, έφοσον πάντα λειτουργούμε προς όφελος της δημόσιας υγείας του παιδιού που αγωνίζεται και σαν γονείς και με συναίσθημα, γιατί είμαστε γονείς της ΦΛΟΓΑΣ δεν είμαστε απλά εθελοντές. Επειδή ο πυρήνας είναι γονείς της ΦΛΟΓΑΣ, η ΦΛΟΓΑ δεν μπορεί να εκλέξει ένα άλλο πρόσωπο. Ούτε καν ο αδελφός μας, ο νονός, το παιδί, ο παππούς, είναι μόνο οι γονείς. Στόχος μας είναι περισσότερο να φροντίζουμε και την οικογένειά του ολόκληρη όταν προκύπτει μια διάγνωση, όταν υπάρχουν κι άλλα προβλήματα γύρω και με τα άλλα αδερφάκια τους που μένουν πίσω με οτιδήποτε κι αν συμβαίνει. Είναι περίπλοκο. Όταν νοσεί κάποιο παιδί, νοσεί όλη η οικογένεια».

Share
Ετικέτες: Φλόγα

Πρόσφατα άρθρα

Παρουσίαση της επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο 2024 της «Μαγνήτων Κιβωτού»

  Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ο Βολιώτης ποινικολόγος Γ. Σινέλης εισηγητής στο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με καίριες παρεμβάσεις

Οι νέες νομοθετικές αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο και η παραβατικότητα ανηλίκων ήταν οι θεματικές που…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ξεχώρισε ο Μαρσουβανίδης του Νικόμαχου στο Muay Thai

Επιτυχία και καμάρι για τον αθλητικό σύλλογο «Νικόμαχος Βόλου» στο sparring προετοιμασίας εν όψει Πανελλήνιου…

11 Φεβρουαρίου 2024

Αναβιώνει μια από τις πιο ένδοξες και κρίσιμες ιστορίες του Βυζαντίου – «Υγρό Πυρ» Νίκου Κυριαζή

  Του Γιάννη Κωνσταντόπουλου, επίκουρου καθηγητή Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκου Κυριαζή…

11 Φεβρουαρίου 2024

Προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις η Νίκη αλλά έχασε 70-57 από τον Αίολο Αγυιάς

Προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της η Νίκη αλλά δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ρεπό έχει η Ανόρθωση στην Α2 Γυναικών

Δεν υπάρχει δράση για την Ανόρθωση στη 15η αγωνιστική της Α2 Γυναικών για την Ανόρθωση,…

11 Φεβρουαρίου 2024