Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών

vouli

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή, με 154 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, 55 κατά και 51 να απέχουν από τη διαδικασία. Υπέρ του συμφώνου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων ενώ η Νέα Δημοκρατία ήταν κομμένη στσ τρια, καθώς δεν υπήρχε κομματική γραμμή. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Παρά τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι βουλευτές διασταύρωσαν πολλές φορές τα «ξίφη» τους. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία η συζήτηση… εκτροχιάστηκε.

Στα τρία η ΝΔ

Υπέρ του συμφώνου ψήφισαν συνολικά 19 «γαλάζιοι» βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θεόδωρος Φορτσάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Αρνητικά ψήφισαν 29 βουλευτές ενώ άλλοι 27 απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Η  ΝΔ δια του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου, προειδοποίησε ότι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποσαφηνίσει πλήρως τα τρία ζητήματα που είναι «κόκκινο πανί» για το κόμμα του, και είναι ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια, δεν πρόκειται να το στηρίξει. Ωστόσο, από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε η βουλευτής του κόμματος Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα για το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί όπως είπε, «το επιβάλλει η πραγματικότητα».

«Μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις. Ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλά καρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων», τόνισε η βουλευτής.

Τσίπρας: Σημαντική ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για μια σημαντική ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισοτιμία όλων των συμπολιτών μας απέναντι στο νόμο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Σήμερα αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού να συμβιώσουν».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ανοίγει ένας νέος, που βασίζεται στην ισονομία, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. (Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ΕΔΩ)

Κόντρες και αθλιότητες από τη Χ.Α.

Κριτική στη στάση που κρατά το ΚΚΕ απέναντι στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, προκαλώντας την αντίδραση του αντιπροέδρου της βουλής Γιώργου Λαμπρούλης .

«Σήμερα χτυπάνε πένθιμα οι καμπάνες του Αμβρόσιου και δυστυχώς και του ΚΚΕ. Καλώς κάνουν και χτυπάνε. Είναι μια μέρα ήττας για το σκοτάδι, μια μέρα ήττας για το συντηρητισμό, μια μέρα ήττας για το μεσαίωνας, είναι μια μέρα νίκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ του Ποτάμι Γιώργου Αμυρά και του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Αμυράς ανέφερε: «Εάν ένας γκέι συνευρεθεί ερωτικά με τον κ. Κατσίκη, επί τη βάση της κοινής συναίνεσης, τότε ενδεχομένως ο γκέι να κατηγορηθεί για κτηνοβασία».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Κατσίκη. «Εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης ο οποίος ακούει στο όνομα Αμυράς. Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε για μένα» υπογράμμισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Αντιδράσεις προκάλεσε και το «παραλήρημα» του βουλευτή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί συσσίτια μόνο για Έλληνες. «Είστε προκατειλημμένοι και μισείτε τους Έλληνες» είπε ο κ. Λαγός, προκαλώντας την «έκρηξη» του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αντεγκλήσεις.

«Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό. Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» δήλωσε προκλητικά ο Χρυσαυγίτης βουλευτής. Η αντίδραση της Βασιλικής Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το