Κόσμος

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η ακροδεξιά ρητορική της Λεπέν

lepen

Κλιμακώνοντας την αντιμεταναστευτική του ρητορική, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά τον φόβο και την ανασφάλεια που επικρατούν στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Την ώρα που τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα είναι σε άνοδο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επιβάλλουν τις σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές τους, στη Γαλλία για πρώτη φορά το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν διεκδικεί θέσεις εξουσίας σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της αρχηγού του FN έδωσαν μια πρώτη γεύση για το τι μπορεί να σημαίνει η επικράτηση της ακροδεξιάς για τη μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας. Η Λεπέν ενέτεινε κι άλλο τον αντιμεταναστευτικό της λόγο υποσχόμενη ότι αν εκλεγεί περιφερειάρχης δεν θα αφήσει «σε ησυχία ούτε για ένα λεπτό» την κυβέρνηση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στο Καλέ, το οποίο ασφυκτιά από τις μαζικές αφίξεις προσφύγων, και ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να «καταθέσει αγωγή» εναντίον της κυβέρνησης για λογαριασμό της περιφέρειάς της.

Ενισχυμένοι
Μετά τη ρύθμιση που έκανε τις περιφέρειες στη χώρα 13 από 22, οι περιφερειάρχες έχουν ενισχυμένες εξουσίες λαμβάνοντας αποφάσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό των πόλεων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τη λειτουργία των λυκείων και των τεχνικών σχολών της περιφέρειάς τους.

Ομως μια οριστική επικράτηση της ακροδεξιάς στις αυριανές κάλπες αναμένεται να σχεδιάσει από την αρχή τον πολιτικό χάρτη της χώρας με τους εκπροσώπους του αντιμεταναστευτικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος να εκφέρουν πλέον δημόσιο λόγο από μεγάλα κρατικά αξιώματα. Για παράδειγμα, η σκληροπυρηνική ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν, η οποία επίσης διεκδικεί θέση περιφερειάρχη, έχει δηλώσει ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να θεωρηθούν Γάλλοι μόνο αν υιοθετήσουν «τις αρχές και τον τρόπο ζωής» της χριστιανικής Γαλλίας.

Εξάλλου σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ η εκρηκτική άνοδος της Δεξιάς και της ακροδεξιάς έχει οδηγήσει σε μια σκλήρυνση της μεταναστευτικής τους πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φράχτες που έχτισε η Ουγγαρία του ακροδεξιού Βίκτορ Ορμπάν για να ελέγξει την αθρόα προσέλευση μεταναστών, ενώ η χώρα αποτελεί πρότυπο και για την Πολωνία του Γιάροσλαβ Κατζίνσκι που τον Οκτώβριο πήρε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές με αυτοδυναμία. Στην Αυστρία, στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν προ ολίγων μηνών, το ακροδεξιό FPO του Χάινς Κρίστιαν Στράχε κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να αναδειχθεί σε δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χτίσει φράχτη μήκους 3,7 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σλοβενία. Δεύτερη δύναμη και στη Δανία είναι το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο προωθεί την πλήρη κατάργηση της χορήγησης ασύλου, ενώ η χώρα προβαίνει σε κλείσιμο των συνόρων της, όπως και η Σουηδία, η αναμενόμενη άφιξη 190.000 μεταναστών στην οποία το 2015 έχει αυξήσει τη δημοτικότητα των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το