Κόσμος

Υπερδίκτυο καθαρής ενέργειας θα ηλεκτροδοτεί όλο τον κόσμο

assets_LARGE_t_420_54610328

Ενα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κολοσσιαίων διαστάσεων, που θα μοιράζει «καθαρή» ενέργεια ανά τον κόσμο, θέλει να κατασκευάσει η κρατική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου της Κίνας (SGCC) μέχρι το 2050!

Η πρόταση αυτή, γνωστή ως «Global Energy Interconnection Initiative», που έχει ως βάση τα καλώδια υπερυψηλής τάσης (UHV), παρουσιάστηκε στο Βερολίνο σε σχετική διάσκεψη από τον πρόεδρο της κινεζικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, Σένια Λιου και, σύμφωνα με όσα ανέφερε, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα χρειαστεί η συνεργασία με όλους τους διεθνείς εταίρους.

Το σχέδιο του Λιου, ο οποίος έχει γράψει και σχετικό βιβλίο στο οποίο περιγράφει αναλυτικά την πρότασή του, προωθεί και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Σε ομιλία του σε Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα αυτό λέγοντας πως με την κατασκευή ενός τέτοιου παγκόσμιου δικτύου «θα καλυπτόταν η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια και μάλιστα από πράσινη ενέργεια».

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, ένα τέτοιο δίκτυο θα είναι κτήμα όλης της ανθρωπότητας και θα μοιράζει σε ολόκληρο τον κόσμο ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ευμάρεια, ενώ παράλληλα θα ενισχύει την παγκόσμια ειρήνη.

Ηδη, όπως έχει γίνει γνωστό, στην επαρχία Σιντζιάνγκ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης ούτως ώστε το δίκτυο της περιοχής μέχρι το 2020 να αποτελέσει την καρδιά του «Ενεργειακού Δρόμου του Μεταξιού».

Η διασύνδεση
Για τα έργα στη Σιντζιάνγκ έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με τον Σένια Λιου, μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει η διασύνδεση των δικτύων με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Μογγολία, το Καζακστάν, το Πακιστάν, η Μιανμάρ, το Λάος, το Νεπάλ και η Ταϊλάνδη. Αυτό, η ανάπτυξη των τοπικών δικτύων δηλαδή, είναι σύμφωνα με το πλάνο του Λιου το πρώτο βήμα για να γίνει πραγματικότητα το παγκόσμιο δίκτυο που οραματίζεται η κινεζική ηγεσία.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Κίνας είναι μέχρι το 2020 να αρχίσει η ανάπτυξη δικτύων UHV σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια, μέχρι το 2030 να δημιουργηθεί μια ευρεία βάση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επόμενη εικοσαετία 2030-2050 όλα αυτά τα τοπικά δίκτυα να συνενωθούν σε ένα τεράστιο διηπειρωτικό δίκτυο. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα υπάρχουν και συγκεκριμένες προβλέψεις όπως η δημιουργία αιολικών πάρκων στον Αρκτικό κύκλο και πάρκων φωτοβολταϊκών στον Ισημερινό.

Η Κίνα και η εταιρεία SGCC έχουν αρχίσει να κάνουν κι άλλες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτήν, καθώς η εταιρεία επεκτείνεται και εξαγοράζει μερίδια σε τοπικά δίκτυα, όπως επί παραδείγματι στην Πορτογαλία όπου εξαγόρασε το 20%, ενώ προωθεί την είσοδό της και στο γερμανικό δίκτυο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πάντως ότι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αφρική λειτουργούν ήδη πολυεθνικά δίκτυα ενέργειας και πως κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι ένα παγκόσμιο δίκτυο δεν θα ήταν βιώσιμο κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους της καθαρής ενέργειας μακροπρόθεσμα, των τεράστιων ποσών που απαιτούνται για επενδύσεις αλλά και των λειτουργικών προβλημάτων στην εφαρμογή.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το