Οικονομία

Ποια «κόκκινα» δάνεια πωλούνται σε funds

δανεια

Μορατόριουμ… μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για την πώληση σε funds των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, συμφώνησε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο των θεσμών ύστερα από πολύωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, και σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας, οι τράπεζες επίσης μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν θα επιτρέπεται να μεταβιβάζουν τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις εφόσον αυτές έχουν λιγότερους από 250 εργαζομένους και τζίρο χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ.

Το «απαγορευτικό» ισχύει και για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ να σημειωθεί ότι για τις δύο τελευταίες κατηγορίες δεν μπαίνει το κριτήριο της ενυπόθηκης πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο απελευθερώνεται η αγορά για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και αριθμό προσωπικού άνω των 250 ατόμων.

Η συμφωνία της κυβέρνησης και των θεσμών, μετά και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το καυτό θέμα της πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds και εταιρείες διαχείρισης, έκλεισε χθες και το σχετικό νομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται σε τρία άρθρα, τα οποία θα καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της νέας αγοράς των «κόκκινων» δανείων αλλά και η μεταβίβασή τους από τις τράπεζες σε funds.

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης με τη χθεσινή συμφωνία κέρδισαν ουσιαστικά χρόνο ώστε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να ετοιμάσουν κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο θα θεσπιστούν όρια και προϋποθέσεις ως προς το ποια δάνεια θα μεταβιβάζονται σε funds.

Με πιο απλά λόγια αναμένεται να μπουν «φραγμοί» στα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή ανώτατα όρια ως προς τις τιμές της κύριας κατοικίας και ενδεχομένως ως προς το ύψος της οφειλής. Αντίστοιχες προϋποθέσεις αναμένεται ότι θα καθοριστούν και για τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και για εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εταιρείες διαχείρισης
Ουσιαστικά χθες η κυβέρνηση και το κουαρτέτο των θεσμών κατέληξαν στο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης και στη χώρα μας εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων. Η αδειοδότησή τους και ο τρόπος λειτουργίας και δράσης τους θα εξειδικευτεί, πιθανότατα, με δευτερογενή νομοθεσία που θα αναλάβει να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή θα έχει τον εποπτικό ρόλο, ενώ θα τεθούν και απαγορευτικές διατάξεις ως προς τη συμμετοχή μετόχων στις εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο δανειολήπτες, κυρίως μεγάλοι επιχειρηματίες, να συστήσουν τέτοιου είδους εταιρεία αγοράζοντας με τον τρόπο αυτόν το «κόκκινο» δάνειό τους.

Πέρα, όμως, από αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και στην έκδοση όλων των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και άλλων διοικητικών πράξεων για την ενεργοποίηση του νέου νόμου Κατσέλη, καθώς και τη δημιουργία των κέντρων πληροφόρησης των οφειλετών. Ετσι θα προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα που προβλεπόταν στον νόμο 4336 της 14ης Αυγούστου του 2015 προκειμένου να συσταθεί η ειδική γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την οργάνωση της πολιτικής ενημέρωσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές – δανειολήπτες.

Επιπλέον, θα συσταθούν επιμέρους οργανικές μονάδες της κεντρικής υπηρεσίας της ειδικής γραμματείας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και 30 Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών για την ενημέρωση των δανειοληπτών, την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλών. Θα επιλεγούν οι πόλεις όπου θα ιδρυθούν αυτά τα κέντρα, ενώ η στελέχωσή τους θα γίνει από εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή παροχής έργου.

Επίσης, από τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε και τροποποίησε το θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα εκδοθεί η απόφαση της ΤτΕ με την οποία θα ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού το οποίο θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.

Αλλη μία απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου είναι εκείνη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου, της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη, καθώς και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις. Με απλά λόγια θα ενεργοποιηθεί η συμβολή του Δημοσίου προς τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες προκειμένου να εξαιρείται η κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το