Αθλητισμός

Πανέτοιμος για τον τελικό πρόκρισης στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ

assets_LARGE_t_249961_54607518

Ουκ ολίγες φορές, στα 19 χρόνια που δίνουν το «παρών» στη διοργάνωση, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρεθεί να αγωνίζονται μέχρι τέλους για το ευρωπαϊκό τους μέλλον και μάλιστα με καλά ποσοστά επιτυχίας. Πιστοί στις… συνήθειές τους, θα διεκδικήσουν την Τετάρτη κόντρα στην Αρσεναλ την είσοδό τους στην επόμενη φάση, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ

Ακόμα ένας «τελικός» για τον «μπαρουτοκαπνισμένο» από μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια Ολυμπιακό, άλλη μια πρόκληση να ξεπεράσει ακόμα μία φορά τον εαυτό του…

Οι «ερυθρόλευκοι» τα τελευταία χρόνια έχουν μπει με το σπαθί τους στο κλαμπ των κορυφαίων συλλόγων της «Γηραιάς Ηπείρου», καθώς κάθε χρόνο σημειώνουν αξιοσημείωτες πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, φτάνοντας μέχρι τα νοκ άουτ παιχνίδια είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα Λιγκ.

Κάτι ανάλογο κατάφεραν και φέτος, αν και στον όμιλό τους βρέθηκαν δυο «τέρατα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Μπάγερν και η Αρσεναλ. Ομως οι Πειραιώτες, πιστοί στις συνήθειες των τελευταίων ετών, βρίσκονται μια αγωνιστική πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων στη 2η θέση, διεκδικώντας την είσοδό τους στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

assets_LARGE_t_249961_54607520

Παίζουν για… 2,5 αποτελέσματα
Την τελευταία αγωνιστική φιλοξενούν την Αρσεναλ στο «κάστρο» τους, στο Καραϊσκάκη, και θέλουν… 2,5 αποτελέσματα για να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ. Νίκη, ισοπαλία, ακόμα και ήττα με 1-0 ή 2-1.

Η αποστολή τους μόνο βατή δεν είναι, αφού απέναντί τους έχουν μια από τις κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας, που δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από τη φάση των ομίλων από το 2000 μέχρι σήμερα.

Ομως και ο Ολυμπιακός έχει κολλήσει αρκετά γαλόνια εδώ και 19 χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού ουκ ολίγες φορές βρέθηκε σε ανάλογη θέση να παίζει την τελευταία αγωνιστική έναν «τελικό» πρόκρισης και έχει πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.

Βέβαια πρώτα από όλα στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού έρχεται μια άτυχη στιγμή, το ματς με τη Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ» (2004-2005). Σε εκείνο το ματς οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 1-0, είχαν μαξιλαράκι ασφαλείας να χάσουν ακόμα και με ένα γκολ διαφορά και τελικά ηττήθηκαν με 3-1 με το φοβερό γκολ του Τζέραρντ στα τελευταία λεπτά. Εκείνη τη χρονιά οι «κόκκινοι» κατέκτησαν το τρόπαιο στον φοβερό τελικό με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλη μια άσχημη βραδιά ήταν το παιχνίδι με τη Λιόν στο «Ζερλάν» (2000-2001), όπου οι Πειραιώτες ηττήθηκαν με 1-0 και έχασαν την πρόκριση στη δεύτερη φάση των ομίλων του θεσμού. Τότε όμως είχαν δικαιολογημένα παράπονα από τον Αυστριακό ρέφερι Γκίντερ Μπένκο, για ένα γκολ του Τζιοβάνι που κακώς ακυρώθηκε και ένα πέναλτι που δεν δόθηκε σε ανατροπή του Αλβες.

Από την πρώτη του χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ (1996-1997) ο Ολυμπιακός έχει παίξει συνολικά σε 13 «τελικούς» την τελευταία αγωνιστική των ομίλων και έχει ηττηθεί μόνο στους τρεις (στους δύο παραπάνω και στο 7-0 με τη Γιουβέντους στο Τορίνο).

Αλλοι τέσσερις έληξαν ισόπαλοι, αλλά ο ένας από αυτούς ήταν κάτι περισσότερο από νίκη. Πρόκειται για το 1-1 με την Κροάσια στο παγωμένο Ζάγκρεμπ (1998-1999) με το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, που έφερε τον Ολυμπιακό ανάμεσα στις 8 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Τις υπόλοιπες έξι φορές ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από το γήπεδο και το φοβερό είναι πως οι πέντε από αυτές είναι τα πέντε τελευταία χρόνια που αγωνίστηκε σε ένα ματς «χωρίς αύριο».

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το 3-0 με τη Βέρντερ Βρέμης (2007-2008) ή το 3-1 με την Αντερλεχτ στο Καραϊσκάκη, δυο νίκες που σήμαναν την παρουσία του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στα «θύματά» του τις δύο φορές ήταν η Αρσεναλ.

Επιθετική φιλοσοφία
Ομως η παράδοση δεν παίζει μπάλα και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Μάρκο Σίλβα που δεν θέλει να μείνει στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά να προετοιμάσει τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι.

Αν και οι νταμπλούχοι προκρίνονται ακόμα και με ήττα, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν προσεγγίζει το ματς με αμυντική σκέψη, γιατί όπως λέει και στους συνεργάτες του, «αν παίξουμε για να μη χάσουμε, τότε μάλλον θα διευκολύνουμε το έργο της Αρσεναλ». Αντίθετα θέλει να εκμεταλλευτεί τη δύναμη και το πάθος που βγάζει το Καραϊσκάκη και να παρατάξει έναν Ολυμπιακό που θα έχει τσαμπουκά και επιθετική φιλοσοφία, που δεν θα δείχνει φόβο, αλλά σεβασμό απέναντι στην Αρσεναλ.

Γνωρίζει πως οι αδυναμίες των Λονδρέζων βρίσκονται στην άμυνά τους και από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένοι να πετύχουν τουλάχιστον δυο γκολ αν θέλουν να προκριθούν, θα παίξει με τα άκρα, ώστε να ανοίξει ρήγματα και να εκμεταλλευτεί τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Στο κέντρο θα παρατάξει δυο αμυντικά χαφ και τον Φορτούνη σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ιντέγιε, ενώ ειδικές οδηγίες θα έχουν τα πλάγια μπακ. Η Αρσεναλ διαθέτει πολύ γρήγορους και τεχνικές εξτρέμ, που μπορούν να σμπαραλιάσουν οποιαδήποτε άμυνα και για αυτό οι ακραίοι αμυντικοί του Ολυμπιακού θα έχουν το μυαλό τους κυρίως στα αμυντικά τους καθήκοντα και θα ανεβαίνουν επιθετικά μόνο αν οι συνθήκες είναι ιδανικές.

Ο Σίλβα θεωρεί πως το πρώτο γκολ θα είναι καθοριστικό και θα ζητήσει από τους παίχτες του να μπουν δυνατά στο παιχνίδι από το πρώτο λεπτό και με τη βοήθεια του κόσμου να αιφνιδιάσουν την Αρσεναλ. Και πιστεύει πως όσο δύσκολη αποστολή και αν έχουν, στο τέλος θα πανηγυρίσουν όλοι μαζί μια μεγάλη πρόκριση…

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το