Τοπικά

1810 άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

Τέσσερις χιλιάδες μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ελλάδας, όμως η λίστα αναμονής κάθε χρόνο μεγαλώνει δυσανάλογα με την προσφορά οργάνων. Κάθε 27 λεπτά γίνεται μία μεταμόσχευση, ωστόσο κάθε δύο ώρες και 24 λεπτά πεθαίνει και από ένας άνθρωπος, μειώνοντας τον αριθμό ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα αναμονής για την εξεύρεση συμβατού δότη. Σήμερα, η λίστα αναμονής στην Ελλάδα περιλαμβάνει 1810 άτομα από τα οποία τα 1500 χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού, 150 άτομα σε μεταμόσχευση ήπατος, 30 άτομα σε μεταμόσχευση καρδιάς, 130 άτομα σε κερατοειδών.

γράφημα

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν σήμερα το απόγευμα στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα της Αγριάς η διοίκηση του Ιδρύματος, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας και το Γενικό Λύκειο Αγριάς. Ομιλήτριες ήταν η συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Δήμητρα Ζαχαρούδη και η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου Αντιγόνη Καραθάνου.

IMG_8048

Η κ. Ζαχαρούδη αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο της δωρεάς οργάνων σώματος και έδωσε απαντήσεις που καταρρίπτουν τις φοβίες και τη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στο θέμα αυτό, στερώντας τη χαρά της ζωής από συνανθρώπους.
«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται», είπε, «διότι κανένας δωρητής οργάνων δεν κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, αφού οι διαδικασίες μεταμόσχευσης είναι πολύπλοκες και εμπλέκονται εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει κρυφά ή παράνομα. Οι αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν περί απαγωγών κι άλλων καταστάσεων δεν ευσταθούν. Με τον όρο «εμπόριο οργάνων» νοείται οργανωμένη αγοραπωλησία οργάνων που πραγματοποιείται σε τριτοκοσμικές χώρες χωρίς νομικό πλαίσιο, που να την απαγορεύει. Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα».
Οι μεταμοσχεύσεις, όπως τόνισε, αυξάνουν το μέσο όρο επιβίωσης των ατόμων που υποβάλλονται σ’ αυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα τους νεφροπαθείς. Όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση για 5 χρόνια πετυχαίνουν ποσοστό επιβίωσης 46%, όπως είπε, ενώ αυτοί που θα κάνουν μεταμόσχευση 90% και αναμφισβήτητα καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο μέσος χρόνος αναμονής για νεφρικό μόσχευμα στην Ελλάδα είναι 6,5 χρόνια. Άρα το 60% των νεφροπαθών θα έχει πεθάνει περιμένοντας ένα μόσχευμα. Επιπλέον, η ίδια ανέφερε ότι κοστίζει πολύ περισσότερο η νοσηλεία ενός ατόμου που περιμένει μόσχευμα, από την ίδια τη μεταμόσχευση.Από την πλευρά της η κ. Καραθάνου αναφέρθηκε διεξοδικά στο τι σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος, κάνοντας ιστορική ιατρική αναδρομή στο θέμα, και εξήγησε όλες τις διαδικασίες που τηρούν οι γιατροί στις Εντατικές Μονάδες Θεραπείας πριν κριθεί ένα άτομο εγκεφαλικά νεκρό. Σημειώνεται ότι ο εγκεφαλικός θάνατος ακολουθείται από το «σωματικό θάνατο», δηλαδή θάνατο όλων των οργάνων του σώματος, σε μεσοδιάστημα που διαρκεί από ώρες μέχρι λίγες μέρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το