Τοπικά

Η 16χρονη Βολιώτισσα Ηλιάδα Γάκη έγραψε βιβλίο για την Αργώ

Η Ηλιάδα Γάκη είναι ένα παιδί μόλις 16 ετών σήμερα, που δεν δίστασε πριν τρία χρόνια, να αρχίσει και να ολοκληρώσει ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ήρα, με τίτλο «Πριν το ταξίδι».
Η «Θ» συνάντησε την Ηλιάδα για να μιλήσει για το βιβλίο της, για το οποίο η ίδια επισήμανε ότι «συνήθως μιλώντας για την Αργώ, ο νους μας πηγαίνει στην εκστρατεία. Στο βιβλίο μου δεν περιγράφεται το ταξίδι. Μέσα από τις περιπέτειες και τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν οι επίδοξοι αργοναύτες, ζούμε την όλη διαδικασία της δημιουργίας του πλοίου που θα χαρίσει στους Έλληνες την πρώτη τους μεγάλη εκστρατεία».

Όσον αφορά με ποια αφορμή γράφτηκε το βιβλίο, η Ηλιάδα Γάκη εξηγεί: «Το βιβλίο γράφτηκε με αφορμή έναν διαγωνισμό διηγήματος (στον οποίο τελικά δεν εστάλη). Ήθελα να γράψω κάτι που να αφορά στην πόλη μας και την ιστορία της, θεώρησα πως η Αργώ είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που διαθέτουμε. Δυστυχώς όμως οι πληροφορίες για το ίδιο το πλοίο και τα μέσα της εποχής, δεν είναι παρά ελάχιστες».
Η ίδια επισημαίνει ότι «όλοι οι άνθρωποι «γράφουμε» μέσα στο μυαλό μας, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Κάποιοι νιώθουμε την ανάγκη αυτό που σκεφτόμαστε να το αποτυπώνουμε στο χαρτί. Στην ηλικία μου ακούμε συχνά τη φράση «όταν μεγαλώσεις», εγώ θα πω «όταν νιώσεις έτοιμος»».
Στην ερώτηση πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί της ηλικίας της να γράψει ένα βιβλίο, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων, η Ηλιάδα απαντά ότι «έστω και λίγο χρόνο για να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί όλοι βρίσκουμε. Ακόμη και σήμερα που το πρόγραμμά μου είναι ακόμη πιο απαιτητικό, προσπαθώ να αφιερώνω έστω λίγη ώρα σε κάτι εποικοδομητικό».

Όσον αφορά στη στήριξη που είχε από την οικογένειά της και από φίλους η ίδια ανέφερε πως η στήριξη από την οικογένεια είναι καθοριστικής σημασίας. Ευτυχώς για εκείνη αυτό ήταν κάτι που δεν της έλειψε. Οι άνθρωποι που χρειαζόταν ήταν πάντα εκεί πιστεύοντας στην ίδια και προτρέποντάς την.
Στη συνέχεια η Ηλιάδα Γάκη σε σχετική ερώτηση για ποια βιβλία της αρέσουν περισσότερο απάντησε: «Οι άνθρωποι που θαύμασα περισσότερο, ήταν οι λόγιοι μιας άλλης εποχής και αυτούς μου αρέσει να διαβάζω. Είμαι τυχερή που στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μου, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τα σπουδαιότερα ονόματα: Παπαδιαμάντης, Ροΐδης, Καζαντζάκης, Καρκαβίτσας, Αλεξίου, Πόε, Ντοστογιέφσκι και άλλοι. Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε σε μια χώρα που θεωρείται η πηγή της διανόησης και αυτό ήταν κάτι που με έξυπνο τρόπο μού μετέδωσε η μητέρα μου, ώστε να αγαπήσω και να εκτιμήσω κυρίως την ελληνική γραμματεία και γενικότερα την ποιοτική λογοτεχνία».

Για τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσω του βιβλίου της η ίδια εξηγεί πως «η ιστορία εκτυλίσσεται στα μέρη που ζούμε σήμερα εμείς. Στο Πήλιο, στον Παγασητικό, στις Παγασές, στην Ιωλκό. Σε αυτά τα μέρη έζησαν πριν 4.500 περίπου χρόνια οι ήρωες του βιβλίου, οι αργοναύτες μας. Το μήνυμα που θέλησα να περάσω με το βιβλίο, εκμεταλλευόμενη την ομορφιά της μυθολογίας μας, είναι η σπουδαιότητα της δικής μας ιστορίας».
Στην ερώτηση για τα μελλοντικά της σχέδια η Ηλιάδα Γάκη τόνισε ότι «ο κυριότερος στόχος μου είναι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και ευελπιστώ να καταφέρω να βρίσκομαι στο τμήμα ιστορίας – αρχαιολογίας. Όσον αφορά στη συγγραφή, στο επόμενο βιβλίο μου και πάλι ο Βόλος θα πρωταγωνιστεί, με ένα από τα όμορφα νεοκλασικά του κτίρια. Μόνο που λόγω του βεβαρημένου προγράμματός μου, αυτό δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το