Τοπικά

Η ζωή σε (x-)alon πλανήτη – Μαθητές του Λυκείου Αλοννήσου ερευνούν το διάστημα

Δέκα μαθητικές ομάδες από όλη τη χώρα ετοιμάζονται για τον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής «CanSat». Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «CanSats in Europe», όπου μετέχουν και οι μαθητές του Λυκείου Αλοννήσου.
Παιδιά που μαζί με τους καθηγητές τους κάθονται στα ίδια θρανία, μελετούν, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τον δικό τους δορυφόρο ύψους 11,5 εκ. και διαμέτρου 6,6 εκ., ο οποίος θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο με ειδικό πύραυλο σε ύψος 1 χιλιομέτρου.

Ζωή σε άλλους πλανήτες θα αναζητήσουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλοννήσου, οι οποίοι θα «ταξιδέψουν» για πρώτη φορά εφέτος… στο Διάστημα. Το σχολείο της Αλοννήσου συναγωνίζεται ομάδες που είτε έχουν την εμπειρία του προηγούμενου διαγωνισμού είτε ασχολούνται αρκετό καιρό με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό. «Απορήσαμε που τα πήγαμε τόσο καλά στην πρώτη φάση. Υπήρξε ένας ενθουσιασμός στην αρχή από τα παιδιά. Το χάρηκαν πολύ. Στη συνέχεια πιάσαμε δουλειά. Αρχικά να μάθουμε το αντικείμενο, γιατί ακόμα και για εμένα ήταν δύσκολο. Χρειάστηκε αρκετό διάβασμα για να τα βάλουμε σε μια σειρά. Κάθισα κι εγώ στα θρανία μαζί με τους μαθητές μου» αναφέρει ο καθηγητής κ. Μαμούρας. Παρ’ όλα αυτά, η δευτερεύουσα αποστολή της ομάδας από τις Σποράδες είναι αρκετά φιλόδοξη. Οι 10 μαθητές της Α’ Λυκείου θα διερευνήσουν την πιθανότητα ύπαρξης ζωής ή εάν ο υποθετικός πλανήτης στον οποίο θα προσγειωθεί ο δορυφόρος τους πληροί τις προϋποθέσεις για φιλοξενία ζωής. Στη δεύτερη περίπτωση θα προχωρήσουν στη διασπορά μικρής ποσότητας σπόρων φυτών, η ανάπτυξη των οποίων μπορεί να συμβάλει σε έναν μελλοντικό και συνάμα υποθετικό εποικισμό του πλανήτη.

Φοιτητικό πρόγραμμα καινοτομίας
Το Mindspace διοργανώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά τον μεγαλύτερο φοιτητικό επιχειρηματικό διαγωνισμό στην Ελλάδα. Το Mindspace Challenge 2018 ξεκινά φέτος από τον Βόλο, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια πρόκληση, αλλά και μια φανταστική ευκαιρία να κερδίσουν οι συμμετέχοντες γνώση και ένα ιδανικό δίκτυο επαφών, καθώς όλες οι ομάδες θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο αποφοίτων του Challenge.
Δεκαέξι ομάδες-ιδέες από τον Βόλο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από 2-4 Μαρτίου δωρεάν εργαστήρια όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουν πάνω στο επιχειρηματικό τους project με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, καθώς και με άτομα από τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Στο τέλος του εργαστηρίου θα επιλεχθούν 3 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του προγράμματος στην Αθήνα. Οι τρεις νικήτριες ομάδες, θα λάβουν το έπαθλο των 8.000 ευρώ σε χρηματοδότηση και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό ταξίδι του Mindspace στις ΗΠΑ. Όσοι, λοιπόν, ασχολούνται με ένα καινοτόμο project και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, μπορούν να κατεβάσουν το mobile application του Mindspace για να μάθουν περισσότερα και να συμπληρώσουν την αίτηση. Περισσότερες πληροφορίες στο http://challenge.mindspace.gr.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το