Οικονομία

120 δόσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι και πότε μπορούν να υπαχθούν

Mεθαύριο Τετάρτη αναµένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρµα των αιτήσεων για τη ρύθµιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταµεία σε έως 120 δόσεις. Στο µεταξύ, σήµερα ∆ευτέρα αναµενόταν να αρχίσει τη λειτουργία της η πλατφόρµα αιτήσεων για τη ρύθµιση των 120 δόσεων στην Εφορία. Οσον αφορά στα Ταµεία, η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται αρχικώς στον ΕΦΚΑ για τους µη µισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), όπου λαµβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισµός. Ακολούθως, η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατοµικές εισφορές, όπως επίσης όσοι χρωστούν εισφορές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, µπορούν να µπουν κατευθείαν στην πλατφόρµα του ΚΕΑΟ και να ρυθµίσουν, αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες. Ο επανυπολογισµός των χρεών της 15ετίας 2002 -2016 θα γίνεται αυτόµατα για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ.

Προσθήκη επιλογής
Αναλυτικά, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθµιση οφειλών βάσει του νόµου 4611/2019» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισµένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

Από την εν λόγω επιλογή θα εισέρχονται όλοι στο ψηφιακό «µενού» της νέας ρύθµισης. Ακολούθως, θα εµφανίζονται αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία και ο οφειλέτης θα πιστοποιείται µε τους κωδικούς Taxisnet, το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Θα ακολουθούν το εξειδικευµένο ενηµερωτικό για τους όρους της ρύθµισης, τα στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη από το Μητρώο, καθώς και διεύθυνση, τηλέφωνο και email.

Αφού ο οφειλέτης επιλέγει την αποδοχή των όρων της ρύθµισης, θα ακολουθούν ορισµένα ερωτήµατα, όπως αν έχει αναστολή οφειλών, αν έχει ενταχθεί στον νόµο 3869/2010 (νόµος Κατσέλη) ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αν εµπίπτει σε µία από αυτές τις τρεις περιπτώσεις, η εφαρµογή δεν θα προχωρά, διότι θα απαιτείται ενηµέρωση από το περιφερειακό κατάστηµα του ΕΦΚΑ (π.χ. έως πότε έχει αναστολή κ.λπ.).

Στη συνέχεια, ο οφειλέτης θα επιλέγει πρώην ταµείο (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.), και εφόσον είναι ασφαλισµένος του πρώην ΟΑΕΕ ή του πρώην ΟΓΑ, αυτόµατα θα του εµφανίζονται το ποσό της παλαιάς οφειλής έως και το 2016 διαιρεµένο σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης», καθώς και οι µήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.

Οι ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ θα βλέπουν αυτόµατα το ποσό της νέας οφειλής τους, είτε µε επανυπολογισµό για τα έτη ασφάλισης που αντιστοιχούν στη 15ετία 2002-2016 είτε χωρίς επανυπολογισµό. Και στις δύο περιπτώσεις θα εφαρµόζεται και θα εµφανίζεται «κούρεµα» προσαυξήσεων 85%. Θα ακολουθεί η επιλογή «Θέλετε επανυπολογισµό;», στην οποία ο ασφαλισµένος ΟΑΕΕ θα απαντά µε «ναι» ή «όχι». Οι αγρότες του ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόµατα το «κούρεµα» προσαυξήσεων 100%. Αν ο οφειλέτης είναι σε άλλο φορέα (π.χ. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ–ΜΜΕ), µετά το «αίτηµα ενηµέρωσης» θα εµφανίζεται µήνυµα για αναµονή στοιχείων και ενηµέρωση µε νέο µήνυµα µόλις είναι τα στοιχεία διαθέσιµα. Για τα χρέη του 2017 και του 2018 υπάρχει επιλογή την οποία οι ασφαλισµένοι θα επιλέγουν εφόσον έχουν χρέη την εν λόγω διετία.

Ο οφειλέτης θα επιλέγει, στη συνέχεια, αν θέλει να προχωρήσει στη ρύθµιση µε όσα στοιχεία είναι διαθέσιµα ή να σταµατήσει αποθηκεύοντας όσα έχει κάνει και να αναµένει να εµφανιστεί το σύνολο των οφειλών του. Εφόσον ο οφειλέτης επιβεβαιώνει την οριστική υποβολή, θα παίρνει αριθµό πρωτοκόλλου και το νέο του χρέος διαβιβάζεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Εντός τριών ηµερών ο οφειλέτης πρέπει να πιστοποιηθεί -αν δεν είναι ήδη πιστοποιηµένος- στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η διαδικασία συνεχίζεται από εκεί χρησιµοποιώντας τους κωδικούς Τaxisnet. Αφού η νέα οφειλή βεβαιωθεί και ο χρήστης πιστοποιηθεί, θα εισέρχεται στην πλατφόρµα του ΚΕΑΟ και θα ρυθµίζει τη νέα οφειλή του, επιλέγοντας τις δόσεις που επιθυµεί έως 120 µε µοναδικό κριτήριο το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες) ανά δόση. Οι εργοδότες θα έχουν δικαίωµα να επιλέξουν εφάπαξ αποπληρωµή. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθµίσεις µεταπίπτουν αυτόµατα από το ΚΕΑΟ στη νέα ρύθµιση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το