Κόσμος

11η Σεπτεμβρίου: Αδημοσίευτα emails του Λευκού Οίκου – Τι γινόταν μέσα στην κυβέρνηση (photos)

11septemvriou-emails-708

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 συγκλόνισε τον κόσμο και κατά πολλούς τον άλλαξε. Το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, το Πεντάγωνο και τη Βιρτζίνια από την Αλ Κάιντα γράφτηκε στις μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Μετά από 14 χρόνια, οι New York Times δίνουν στη δημοσιότητα emails, που είχαν σταλεί από και προς τον Λευκό Οίκο, ενώ αποκαλύπτουν τις αντιδράσεις των ηγετών και του προσωπικού των ΗΠΑ.

2c2f4d6200000578-3230358-image-a-2_1441979368667

Τι έγινε εκείνο το πρωινό

Τότε ο πρόεδρος Μπους βρισκόταν σε ταξίδι εκπαίδευσης στη Φλόριντα, οπότε οι ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήταν τυπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, στις 08:56, μόλις μετά τη συντριβή του αεροπλάνου σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους, το πρώτο μήνυμα ελήφθη από τον Tucker Eskew, διευθυντή του Λευκού Οίκου σχετικά με τα media: «Ανοίξτε το CNN».

Αμέσως, δύο προγραμματισμένες συναντήσει ακυρώθηκαν.

Στις 9:20, Mary Matalin, σύμβουλος του αντιπροέδρου Dick Cheney, έλαβε email από τον πολιτικό συγγραφέα David Horowitz, το οποίο έγραφε: «Σήμερα είναι Περλ Χάμπορ».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Joshua Bolten B, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού λαμβάνει mail από έναν συνάδελφο: «Δύναμη σε εσάς».

Στις 9:51 ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου, Jay Lefkowitz, γράφει στον Bolten: «Συντονισμός για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης».

Στις ώρες που ακολούθησαν, το προσωπικό δεχόταν συνεχώς μηνύματα από τους συγγενείς και φίλους, που ανησυχούσαν.

Κατά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Μπους πέρασε την ημέρα του πετώντας σε διαφορετικές βάσεις, από φόβο για την ασφάλειά του.

Η στιγμή που ο Τζορτζ Μπους πληροφορήθηκε για την επίθεση

Στη συνέχεια, προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον και απευθύνθηκε στο αμερικανικό έθνος από το Οβάλ γραφείο.

Στις 18:23, πριν την ομιλία του, η σύμβουλος του προέδρου Karen Hughes, έλαβε mail με τίτλο «Στίχοι» από τον αναπληρωτή γραμματέα του Λευκού Οίκου, Stuart Bowen, στο οποίο σημειώνονταν ψαλμοί, και κομμάτια από το Ευαγγέλιο.

Στις 19:59 μετά την ομιλία Μπους, ο Hughes λαμβάνει και πάλι email από τον Bowen.

«Η ομιλία ήταν εξαιρετική. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν ότι την γράψατε κάτω από πρωτοφανείς περιορισμούς, δεδομένου του χρόνου και των εφιαλτικών περιστάσεων», έγραφε.

Αυτά ήταν μόνο μερικά σημεία από τα email, που δημοσίευσαν οι NYT, οι οποίοι, ωστόσο, τονίζουν πως δεν έχουν λάβει το σύνολο της αλληλογραφίας.

Τον Ιούλιο, ήρθαν στο φως αδημοσίευτες φωτογραφίες του επίσημου φωτογράφου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπους Ντικ Τσέινι. Μέσα από τα καρέ, αποτυπώνεται όλο αυτό που έζησαν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και οι συνεργάτες του.

arheio_lipsis_6_1

arheio_lipsis_5_3

arheio_lipsis_4_3

arheio_lipsis_3_4

arheio_lipsis_2_5

arheio_lipsis_1_9

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το