Άρθρα

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού – «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail)

Την 20ή επέτειο διάγει η Διεθνής Ημέρα Βουνού, σήμερα 11 Δεκεμβρίου, που καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.
Τα βουνά αποτελούν καταφύγιο αρκετών ζώων, σπάνιων φυτών και βοτάνων, αλλά και ένα συνεχές στοίχημα των απανταχού εξερευνητών και ορειβατών, οι οποίοι θέλουν να κατακτήσουν τις κορυφές τους. Η αξία και η ομορφιά των βουνών είναι τεράστια, καθώς πέρα από τον ζωτικό τους ρόλο, προάγουν έναν φυσικό κι εναλλακτικό τρόπο ζωής. Όλα αυτά αποτελούν ευκαιρίες να βρεθούμε κοντά στη φύση, να αθληθούμε, να χαλαρώσουμε από κάθε αρνητική σκέψη και να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα.
Ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Βόλου, το Πήλιο, αλλά και η Όθρυς, έχουν μονοπάτια για πεζοπορία, εμπλουτισμένα με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και τον Παγασητικό, με διάσπαρτα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, που, επιπλέον, ενδείκνυνται και για αναψυχή. Ιδιαίτερα τα δάση του Πηλίου, που είναι και πιο κοντά μας, είναι ιδανικά για μία χαλαρή και ξέγνοιαστη βόλτα και δεν απαιτεί να είναι κάποιος δεινός πεζοπόρος. Σε αυτή τη βόλτα, ανάμεσα στη μεσογειακή βλάστηση, θα συναντήσει κανείς Εκκλησίες, παραδοσιακά γεφύρια, κρήνες και πολλά άλλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πηλίου. Η θέα και προς τον Παγασητικό και προς το Αιγαίο, είναι βέβαιο ότι θα αποζημιώσει τον πεζοπόρο. Σ΄ ολόκληρο το Πήλιο, προϋπάρχει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλη την έκταση του βουνού, και που ο Ε.Ο.Σ. Βόλου, ο ΠΑΝΑΣ και οι «Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», φροντίζουν να τα καθαρίζουν και να τα διατηρούν ανοικτά. Οι πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα από δάση, ενώ θα βρεθούν σε ξέφωτα αλλά και καταφύγια για να ξαποστάσουν.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η επαφή με τη φύση μας δίνει τη δύναμη και την ενέργεια που χρειαζόμαστε, για τούτους τους λόγους οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε τα βουνά μας από πυρκαγιές, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία και τη γενικότερη εκμετάλλευση που υφίστανται.
Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο λοιπόν, σε παγκόσμιο επίπεδο, η 11η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, η οποία εορτάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το 2003, με σκοπό να παρακινήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και στην υιοθέτηση της αρμόζουσας στάσης απέναντι στο ζήτημα της υποβάθμισης, ώστε να εξασφαλιστεί η ύπαρξη αλλά και η συνεισφορά των φυσικών αυτών θησαυρών στο μέλλον.

Στο πλαίσιο εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Βουνού, o Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», πέρα από τη συνεχή πολιτιστική δραστηριότητά του, έχει να παρουσιάσει έτοιμο πλέον, με απόδοση στους πεζοπόρους, στην τοπική κοινωνία και στην τουριστική προβολή της Μαγνησίας «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», με το οποίο δεσμεύεται να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην απόκτηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης, στην ανάδειξη της αξίας του βουνού, στην προστασία των μνημείων και της επίδρασης της βιοποικιλότητάς του στη ζωή των ανθρώπων.
«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που έγινε πλέον πραγματικότητα, μετά από την επίσημη εγκαινίασή του, στις 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμπαράσταση όλων των πεζοπορικών φορέων της περιοχής μας, με αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.
Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιο του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.
Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο.

Όλον αυτό τον καιρό υλοποιήθηκε το σύνολο των βημάτων τα οποία εξαγγέλθηκαν, αφού ολοκληρώθηκε (δύο φορές) η πρωτότυπη και φιλική στο περιβάλλον σήμανσή του από τους μελετητές, Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και Κατερίνα Ζαγκαρέτου, και λειτουργεί ο νέος ιστότοπος https://longpeliontrail.gr και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια ξεκίνησε το πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών σε σημαντικούς σταθμούς φυσικού κάλλους του Πηλίου. Υλοποιήθηκαν τέσσερες διαδρομές με πολύ μεγάλη συμμετοχή και πάντοτε με την καθοδήγηση του Νίκου Μαγγίτση, ο οποίος συμμετείχε στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που διοργάνωσαν ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού (Π.Ο.Υ.) και πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, παρουσίασε τη νέα οργανωμένη περιπατητική δράση της Μαγνησίας, ενώ κατέθεσε και αίτηση προκειμένου η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών να λάβει χώρα στην περιοχή μας.

Εκτός των παραπάνω αρχικών δράσεων, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί η οργανωμένη διάβαση που έγινε από ορισμένες ομάδες περιπατητών άλλων περιοχών της χώρας μας.
Στο επόμενο διάστημα, μετά την περίοδο των εορτών, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των περιπατητικών διαδρομών σε σημαντικά σημεία φυσικού και πολιτιστικού κάλλους του Πηλίου, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε όλα τα σημαντικά χωριά της διαδρομής, αναμένεται η έκδοση του οδηγού του ΜΜΠ από τον Νίκο Μαγγίτση και η παρουσίαση του Μ.Μ.Π. στο Μόναχο, κατόπιν πρωτοβουλίας του αντιπροέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού» πατρός Αποστόλου Μαλαμούση.
Με όλα τα παραπάνω, από το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», πεζοπόροι από ολόκληρο τον κόσμο από την προσεχή άνοιξη θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ομορφιές του Πηλίου και να εξερευνήσουν τα μυστικά των Κενταύρων, να γευτούν τοπικά προϊόντα και να μυηθούν σε κομμάτια της ιστορίας που έχουν μείνει στην αφάνεια μέχρι σήμερα.
Και ο φορέας υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου για ολόκληρη την περιοχή, η «Μαγνήτων Κιβωτός», θα είναι σε θέση, στον επόμενο γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Βουνού, να κάνει έναν ακόμη θετικό απολογισμό και να δει πλέον «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» να καταγράφεται στους σημαντικούς προορισμούς της παγκόσμιας περιπατητικής οικογένειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το