Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

100.000 απολύσεις ζητεί η τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στον πρωθυπουργό με μελανά χρώματα τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής

 

 

Νέα επαχθή μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση

 

ΑΘΗΝΑ, 19. Σε νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συνέλθει μετά την τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξειδικευτούν τα μέτρα περικοπής δαπάνης που αποφασίστηκαν να ληφθούν μετά τη σύσκεψη της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, πρέπει να πάρουμε τρεις κρίσιμες αποφάσεις: Να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσουμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για όσα διημείφθησαν στην τριήμερη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στην Πολωνία.

Έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μια ρευστή κατάσταση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και επιτρέπει στους σπεκουλαδόρους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ, είπε και εξήγησε ότι μέσα σε αυτή την τεταμένη κατάσταση έχει σημασία να μην γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι ένιωσε  «οδυνηρή έκπληξη « με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, όταν, όπως πρόσθεσε, είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση.  «Καθετί που λέγεται έχει οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα του κάθε Έλληνα πολίτη «, είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας:  «Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει «.

Πιέσεις

 

Υπό την ασφυκτική πίεση που ασκείται από τους εταίρους συνεδρίασε εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε η λήψη νέων μέτρων, μετά και το τελεσίγραφο της τρόικας, που διαμήνυσε ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να καταβληθεί η 6η δόση (8 δισ. ευρώ) θα πρέπει, να υλοποιηθούν 15 μέτρα, μεταξύ αυτών να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων θα πρέπει να αποφασιστεί:

-Η απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015, αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων.

-Οι απολύσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ), στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι  «επιστολές για την εφεδρεία « κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο.

-Να μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

-Να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους.

Της κυβερνητικής σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Βενιζέλο και ακόμη νωρίτερα συνεργασία του υπουργού Οικονομικών με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
Στη διευρυμένη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, συμμετείχαν οι υπουργοί: Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ηλίας Μόσιαλος.

Αποφάσεις υπό ασφυκτική πίεση

Στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin. Το κλίμα που αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος στην Πολωνία ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, κάτι που μετέφερε και στον πρωθυπουργό.
Το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου:  «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας «.
Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.
Το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό:  «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».

Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

To τελεσίγραφο

Το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου βρισκόταν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα, σήμανε συναγερμός, καθώς τα περιθώρια πολιτικής απόφασης για την καταβολή της δόσης είχαν πια αποκλειστεί. Ο μοναδικός δρόμος που έμεινε στην κυβέρνηση είναι πλέον η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των απαιτήσεων των δανειστών.
Σε τεχνικό επίπεδο, το Σαββατοκύριακο έπρεπε να κλείσουν όλα τα μεγέθη του εφετινού προϋπολογισμού. Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα προκειμένου να αποτραπεί ο πανικός.
Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Ηλ. Πεντάζος έστειλε στους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ένα e-mail απόγνωσης – με τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν  «εδώ και τώρα « ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ που έχει  «παγώσει».
Ο κ. Πεντάζος ζήτησε να του απαντήσουν ως σήμερα, τι έκαναν και τι θα κάνουν, μαζί με τα τελικά σχέδια προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου για το 2012, προκειμένου να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την τρόικα τη Δευτέρα.

Τα 15 μέτρα – φωτιά

Στο e-mail καταγράφονται όλα τα μέτρα και ποιος είναι υπεύθυνος, προκειμένου να απαντήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρώτο μέτρο που ζητείται είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την οριζόντια περικοπή (απολύσεις) συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Όπως εξηγούν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αρχική απαίτηση της τρόικας -τον περασμένο Μάρτιο όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- ήταν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 80.000 άτομα ως το 2015, αλλά στη συνέχεια στον έλεγχο του Αυγούστου λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και της αποκάλυψης ότι παρά τα συμφωνηθέντα το 2010 και το 2011 η κυβέρνηση προχώρησε σε 24.000 προσλήψεις, η τρόικα ανέβασε τον αριθμό σε 100.000.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε να λυθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σύναψε η κυβέρνηση εκτός ΑΣΕΠ, την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, δηλαδή 2010 και 2011.
Το μέτρο θα συνδυασθεί με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας με τη σημείωση ότι όσοι εντάσσονται σ΄ αυτό το καθεστώς και για όσο διάστημα αμείβονται από το δημόσιο, δεν θα προσμετρώνται στους απολυμένους.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα η τρόικα επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και απαιτεί την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως γίνεται και με το ΦΜΥ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το