Τοπικά

10.000 φορολογούμενοι στη Μαγνησία  δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου-  Ακολουθούν κατασχέσεις

Χιλιάδες φορολογούμενοι στη Μαγνησία δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2017, δηλαδή για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016. Σύμφωνα με υπολογισμούς υψηλόβαθμου στελέχους της Εφορίας, περίπου 10.000 φορολογούμενοι στη Μαγνησία δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, μέχρι 31 Ιουλίου.

Η ερώτημα που τίθεται, είναι αν οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν, έστω και εκ των υστέρων, στην υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης και με την επιβολή προστίμων ή αν τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν, θα αυξηθούν με τη δεύτερη δόση, που πρέπει να καταβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα είναι πόσο δυνατό θα είναι κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είναι «βαρύς» για τα νοικοκυριά, καθώς αρχίζει το σχολικό έτος και υπάρχουν έξοδα για σχολεία και φροντιστήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από εφοριακούς, όσοι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση του φόρου, θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ειδοποιητήριο ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους, διαφορετικά η Εφορία θα ξεκινήσει τη διαδικασία κατασχέσεων λογαριασμών τους…
Από υψηλόβαθμο εφοριακό του Βόλου υπολογίζεται πως ένας στους τρεις φορολογούμενους, των οποίων τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ήταν χρεωστικά, δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου.
Όσοι λάβουν τη σχετική ειδοποίηση- προειδοποίηση, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα 15νθήμερο, προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους, διαφορετικά κινδυνεύουν με κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα.
Αν ο οφειλέτης δεν κάνει κάποια κίνηση «καλής θελήσεως», τότε ο ηλεκτρονικός φάκελός του μπαίνει στη ζώνη των κατασχέσεων.

Τι μπορεί να κατάσχει η Εφορία
Αναλυτικότερα η Εφορία μπορεί να κατάσχει τραπεζικές καταθέσεις του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους.
Τι μπορεί να γλιτώσει από την κατάσχεση:
– Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.
– Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.500 ευρώ».
– Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ εφόσον έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο «ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.
Επίσης η Εφορία μπορεί να κατάσχει:
-Ακίνητα για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ.
-Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής για οφειλές άνω των 500 ευρώ.
-Μισθοί, ενοίκια: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης, μπορεί να τα κατάσχει η ΑΑΔΕ ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
β) Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
δ) Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
ε) Έως και το 100% των ενοικίων οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων.
ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων.

Σταύρος Δημόπουλος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το