Πολιτική

Ύστατη προσπάθεια με αλλαγή σκυτάλης

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει ολίγον μνημόνιο

«Μετά το τέλος των επαφών μου, διαπίστωσα ότι υπάρχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά ασθενής πολιτική στήριξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο μίας αριστερής κυβέρνησης πραγματικότητα» δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το πέρας των διερευνητικών του επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει την Πέμπτη τη διερευνητική εντολή και το κόμμα του θα συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επιστροφή της διερευνητικής εντολής είναι στη 1 το μεσημέρι.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά ότι «μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά «ξεκάθαρα, χωρίς δεύτερες σκέψεις». Ό,τι είπαμε προεκλογικά, λέμε και μετεκλογικά. Ο λαός έκλεισε τα αυτιά του στην κινδυνολογία είπε ο κ. Τσίπρας. «Έχουν κάνει καραμέλα την απειλή εξόδου από το ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι με την πολιτική αυτή «έφυγαν από τις τράπεζες 75 δισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα στις 6 Μαΐου γύρισε σελίδα. «Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, έτσι δεν υπάρχει και ολίγον μνημόνιο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η εντολή του λαού είναι σαφής και μη παρερμηνεύσιμη: Ανατροπή του μνημονίου».

«Απευθυνθήκαμε σε κοινωνικούς φορείς. Μας λοιδόρησαν και για αυτό» σημείωσε εξάλλου ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στέρεες σχέσεις με την κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, ενώ σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τη στάση της ΔΗΜΑΡ, αφού εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη στήριξη από το Φώτη Κουβέλη, αναρωτήθηκε όμως τι θα γινόταν αν η στήριξη αυτή ερχόταν προεκλογικά.

Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ικανοποίηση για την τακτική που ακολουθήθηκε. Επίσης εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και σε αυτό το ενδεχόμενο θα επικεντρωθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα. Παράλληλα, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο το πολιτικό σύστημα να αποσαθρωθεί ακόμη περισσότερο και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, στο κοινοβουλευτικό πεδίο και στην κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα είτε για να χειριστεί τις εξελίξεις αν σχηματιστεί κυβέρνηση είτε για να δώσει ένα νέο εκλογικό αγώνα, που κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών θα είναι νικηφόρος.

Το Παρίσι απέκλεισε συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ

Συνάντηση με το νικητή των γαλλικών εκλογών Φρανσουά Ολάντ έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η γαλλική εφημερίδα Humanite και επιβεβαιώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έγινε γνωστό, η γαλλική προεδρία απάντησε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχεται αρχηγούς κομμάτων.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση εάν η Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας «συναντάται με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων». Από την καγκελαρία πάντως διευκρινίστηκε ότι δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα για την κ. Μέρκελ.

Μηνύματα

Ωστόσο ενθουσιώδες μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα για τα εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ που φέρει τον τίτλο «η λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε στην Ευρώπη», έστειλε ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς της Γαλλίας και υποψήφιος για την προεδρία  Ζαν Λικ Μελανσόν.  Ο κ. Μελανσόν αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός μόλις καταψήφισε τις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επέλεξε με ξεκάθαρο τρόπο την Αριστερά, για να τις αντιμετωπίσει και προσθέτει ότι αυτή η λαϊκή αντίσταση εκφράστηκε μέσα από μαζικές ψήφους για την άλλη Αριστερά της Ελλάδας, με ποσοστό που ξεπερνάει το 30%. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη πολιτική δύναμη της Αριστεράς, δίνει ξανά ώθηση στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πέραν της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού, τονίζει ο κ. Μελανσόν στο μήνυμά του, ενώ σημειώνει ότι τον εξοργίζει το ποσοστό της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η ανόητη και νοσηρή γοητεία για την άκρα δεξιά επισημαίνει ο κ. Μελανσόν εκφράστηκε και στη Γαλλία, με την αισχρά δυσανάλογη σημασία που δόθηκε στη Μαρίν Λεπέν από τα ΜΜΕ στο διάστημα ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών. Επίσης, συγχαρητήρια μηνύματα  έστειλαν στο ΣΥΡΙΖΑ κόμματα και προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως: Το ΑΚΕΛ, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, η Ενωμένη Αριστερά  Καταλονίας, το Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας, «Η Αριστερά» – Γερμανία, το  Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, το «Κόμμα της Αριστεράς» – Γαλλία, η Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας, SINN FEIN – Ιρλανδία, Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας,  Κόμμα Εργαζομένων 2006 Ουγγαρίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα ΠΓΔΜ, Βουλγαρική Αριστερά, Σοσιαλιστική  Συμμαχία Ρουμανίας, Ελβετικό Κόμμα Εργασίας, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Τσεχίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλωνίας Βρυξελλών, Σοσιαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων (MST)-  Αργεντινή και Κίνημα των Ελευθέρων του Νότου – Αργεντινή.

Δ. Παπαδημούλης: Εμείς δεν είπαμε «λεφτά υπάρχουν»

Ερωτηθείς για το εάν, βάσει των όσων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιστρέψουν οι συντάξεις και οι μισθοί στα προ περικοπών επίπεδα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5: «Εμείς, λέμε τουλάχιστον να ακυρωθεί ο νόμος που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και να σταματήσουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν». Δεν είμαστε λαϊκιστές».

Σε ερώτηση για το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Εμείς λέμε να καταργηθεί το χαράτσι και να αντικατασταθεί με ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, που να είναι κλιμακωτός».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε συστράτευση καλεί όλες τις αριστερές δυνάμεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της – αποτελούμενη από τους Άγγελο Χάγιο, Σπύρο Δρίτσα, Δημήτρη Σαραφιανό και Γιάννη Σηφακάκη – με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι ο λαός κέρδισε μια πρώτη επιτυχία, δίνοντας ένα ράπισμα στις δυνάμεις του μνημονίου και του μαύρου μετώπου. Μπορεί να κάνει μια δεύτερη επιτυχία, αν κάνει το βήμα, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του» δήλωσε ο κ. Χάγιος.

 

Για την πρωθυπουργία σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Κουβέλη θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση προς τον κ. Φώτη Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στις “εγγυήσεις” που αναμένεται να προσφέρει ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι ο κ. Κουβέλης -εφ’ όσον αποδεχθεί- θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει το κυβερνητικό συμβούλιο του οποίου θα ηγηθεί με τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση θα αναφέρεται απλώς στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολιγομελούς και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου, αποτελούμενου από περίπου 15 υπουργούς.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα αναλάβουν τη δέσμευση να υπερψηφίζουν τα σχέδια νόμου που θα εισηγείται η κυβέρνηση Κουβέλη.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real απέρριψε τo ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται “για ένα σενάριο χωρίς καμία βάση” και προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί να πάρει μέρος σε κυβέρνηση στην οποία δεν θα υπάρχει προγραμματική συμφωνία και δεν θα μετέχει το δεύτερο κόμμα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ”, οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Κουβέλη αυξάνονται.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι η σκέψη αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό προϋποθέσεις και κυρίως εφ’ όσον γίνει αποδεκτή η θέση του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς για διαφοροποίηση και αλλαγή βασικών πολιτικών του μνημονίου ώστε να γίνει ηπιότερο και να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική που θα βγάλει την Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Η πρόταση προς τον κ. Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναμένεται να επισημοποιηθεί και θεσμικά από τον κ. Βενιζέλο μόλις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ασφαλείς πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε και στον κ. Τσίπρα το σχηματισμό ολιγομελούς κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό από την αριστερά και ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Η άποψη που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, είναι ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται, οι Ευρωπαίοι ζητούν τη συγκρότηση σταθερής και υπεύθυνης κυβέρνησης και η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους να μην προλάβουμε τις επαναληπτικές εκλογές.
Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί την πρόταση του κ. Βενιζέλου. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρόταση, να αναλάβει πρωθυπουργός ο κ. Κουβέλης, ουσιαστικά για παροχή “λευκής” επιταγής στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να σχηματίσει κυβέρνηση και να επαναδιαπραγματευθεί για τη βελτίωση του μνημονίου.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, που διεξήχθη, όπως είπε, «σε φιλικό κλίμα», συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ε. Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ως τη μόνη κατά την άποψή του «εφικτή λύση».
Ως δεύτερη εναλλακτική επιλογή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, μόνο, όμως, με την παροχή εγγυήσεων για παραμονή στο ευρώ.
«Δεν έχει η χώρα χρόνο για χάσιμο» ήταν η απάντηση στην πρόταση Τσίπρα για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, η οποία θα παγώσει τις διαδικασίες για να αποφασίσει ριζικές αλλαγές (π.χ. εκλογικός νόμος).

Ο Ανδρ. Λοβέρδος

Υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη λήγει η τριήμερη προθεσμία του Αλ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η εντολή -εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα- θα περάσει στον Ε. Βενιζέλο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Mega, ο κ. Βενιζέλος ενδέχεται να μην αξιοποιήσει το τριήμερο διερευνητικών επαφών βάσει Συντάγματος.
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εμφανίστηκε προβληματισμένος από την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η πολιτική εκκρεμότητα δεν μπορεί να παρατείνεται για πολύ. «Εδώ στο υπουργείο Υγείας χρειάζονται νικηφόρες μάχες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, την Παρασκευή, υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει, στις 9.30 το πρωί, το Πολιτικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ άμεση διεξαγωγή συνεδρίου, «για να κάνουμε μια νέα αρχή, αντίστοιχη αυτής του 1974» ζητά η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΠΑΣΟΚ. «Ή θα γίνουμε ξανά ένα ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού ή θα μπούμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ως μουσειακό είδος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ζερβάκη, απέστειλε επιστολή προς τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου με την οποία ζητά την άμεση σύγκληση του οργάνου, για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να προχωρήσει στην ανασύνθεση όλων των οργάνων.

 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα μετά τις διερευνητικές εντολές

Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι

Ενώ οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται, χωρίς προς το παρόν να είναι άμεσα ορατό το ενδεχόμενο αποτελέσματος, οι υπηρεσίες της Βουλής προχωρούν κανονικά τις διαδικασίες για την υποδοχή των 300 βουλευτών της νέας σύνθεσης του Σώματος και της ορκωμοσίας τους. Ωστόσο, οι συνταγματολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν, σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές, θα πρέπει να συγκληθεί ή όχι η Βουλή με τη νέα σύνθεσή της.

Σημειώνεται μάλιστα πως η «λεπτομέρεια» αυτή είναι καθοριστική για την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή άρσης της βουλευτικής ασυλίας (καθώς υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα με το πόσες βουλευτικές περίοδοι έχουν μεσολαβήσει μεταξύ αδικήματος και δίωξής του). Ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής σε πρώτη συνεδρίαση έχει προσδιοριστεί, με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της προηγούμενης Βουλής, η 17η Μαΐου.  Το ερώτημα, αν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή χωρίς νωρίτερα να έχει συγκροτηθεί σε Σώμα, διχάζει τους συνταγματολόγους, όπως επεσήμαναν κοινοβουλευτικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΜΠΕ.
Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, θα πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να ορκιστούν οι βουλευτές, ώστε αμέσως μετά, με Προεδρικό Διάταγμα, να διαλυθεί και να προκηρυχθούν οι νέες βουλευτικές εκλογές.  Αντιθέτως, κατά άλλες ερμηνείες του Συντάγματος, διατυπώνεται η άποψη ότι εφόσον καταλήξουν σε αδιέξοδο όλες οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα διεξαγωγής εκλογών και σύγκλησης της επόμενης Βουλής χωρίς να απαιτείται προηγουμένως σύγκληση της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν γίνεται καμία ορκωμοσία βουλευτών. Ο προβληματισμός για τη διάλυση της Βουλής έχει, όπως τονίζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, ευθεία διασύνδεση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και με υποθέσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα πρότασης άσκησης δίωξης κατά υπουργών ή υφυπουργών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Αντίστοιχος προβληματισμός διατυπώνεται για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, καθώς ως βουλευτική περίοδος λογίζεται το διάστημα από τη διενέργεια των εκλογών ώς τις επόμενες εκλογές, ενώ ειδικώς η βουλευτική ασυλία επεκτείνεται μέχρι την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Εκλογές 10 ή 17 Ιουνίου

Εάν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, τότε ενδεχομένως οι εκλογές να προκηρυχθούν πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας – πιθανότατα για 10 ή 17 Ιουνίου.
Αυτό είναι ένα από τα δεδομένα που διαμορφώνουν, από συνταγματικής πλευράς, το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων.
Βάσει του Συντάγματος, εάν και ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος – στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ – επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία
σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται ρητώς πόσο διαρκεί, όμως συνταγματολόγοι λένε ότι η διαβούλευση αυτή μπορεί να διαρκέσει «εύλογο χρόνο» τον οποίο προσδιορίζουν ώς δύο ημέρες το πολύ.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να έρθει πιο νωρίς αν ο Κάρολος Παπούλιας εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει σύγκληση της Βουλής π.χ. 2, 3 ή 4 ημέρες νωρίτερα – πάντα όμως όχι εις βάρος των προθεσμιών των εντολών.
Με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.

Αλλαγές στις έδρες
Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν διεξαχθούν εκλογές μετά το Μάιο, τότε πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή εκείνη που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν (Μάιος 2011), τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να έχουν δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Ακόμα όμως και αν δεν δημοσιευθούν, το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής (24 Μαΐου 2011) τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού.
Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι το «χρώμα» τουλάχιστον 10 εδρών. Και αυτό καθώς, όπως εκτιμάται, τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα
οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες, εφόσον υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό και την κατανομή του.

Νωρίτερα ενημέρωση για τις αλλαγές στα δημοτολόγια ζητεί το ΥΠΕΣ

Με κατεπείγον έγγραφό του προς τους δήμους της χώρας, το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποιεί ότι η σχετική προθεσμία αποστολής της Β’ Αναθεώρησης 2012, στην οποία περιλαμβάνονται οι μεταβολές που έγιναν στα δημοτολόγια των δήμων κ.λπ., μεταφέρεται από τις 25 Μαΐου στις 18 Μαΐου αυστηρά. Επισημαίνεται ότι η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει τις μεταβολές που έγιναν στα δημοτολόγια μέχρι τις 30 Απριλίου.
Θα πρέπει, επίσης, υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν όλοι οι «παραληφθέντες» των εκλογών της 6ης Μαΐου, καθώς και όλες οι διορθώσεις (ταυτοπροσωπίες, παραλήψεις εγγράφων, αλλαγές στοιχείων, λανθασμένες διαγραφές, λανθασμένες μεταδημοτεύσεις κ.λπ.) που διαπιστώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.
Όπως αναφέρεται, η μεταφορά της προθεσμίας από τις 25 στις 18 Μαΐου οφείλεται στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές.
Το υπουργείο θεωρεί ότι σε περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές σύντομα, γνώμονας πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών στους οποίους προέκυψαν προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους κατά την ψηφοφορία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το