Πολιτική

Όλα στο τραπέζι

Διαδοχικές συναντήσεις Γιαν. Στουρνάρα με υπουργούς για την εξοικονόμηση δαπανών

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-2014.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν μετά τη σύσκεψη ότι το υπουργείο Εργασίας θα είναι ο «αρσιβαρίστας» της εθνικής προσπάθειας θα την εξοικονόμηση δαπανών 11,5 δισ. ευρώ.

Αλλο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις προκειμένου να μείνουν όρθιοι οι ΟΤΑ μετά την περικοπή δαπανών και σημείωναν ότι αναζητούνται τρόποι αύξησης των εσόδων των δήμων.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει και αύριο (σήμερα) συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου.

Στις 2 το μεσημέρι αύριο (σήμερα) ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Θα προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την αποτύπωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την Τετάρτη (αύριο) υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Αρμόδια στελέχη ξεκαθάριζαν ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι» αναφορικά με την περικοπή δαπανών και ότι οι όποιες ανακοινώσεις για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα γίνουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι» απάντησε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι «η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές».

Ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας Ν. Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζο, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιούτη.

Ο κ. Στουρνάρας δεν είχε συνάντηση  με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των μισθών των ένστολων.

Οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα διακόπηκαν για λίγη ώρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Επικρατείας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μ. Λινκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λινκ επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αρκεί η χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αναλυτικότερα ο στόχος των διαδοχικών συναντήσεων του κ. Στουρνάρα με τους υπουργούς ήταν για να καθοριστούν οι τομείς περικοπών που θα πρέπει να ανέλθουν στα 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε με επιστολή του προς τους υπουργούς να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Στουρνάρας συνομίλησε με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Εργασίας και άκουσε τις προτάσεις τους. Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι δέχονται τις προτάσεις υπουργών, και ο σχεδιασμός θα γίνει με “οδηγό” τη μελέτη του ΚΕΠΕ και το μνημόνιο.

Φαίνεται, πάντως, ότι από τις επαφές διαπιστώθηκε απροθυμία από κάποιους υπουργούς, ενώ υπήρξαν προτάσεις που δεν θεωρούνται ρεαλιστικές. Κατά πληροφορίες, υπήρξε υπουργός που πρότεινε περικοπές ύψους μόλις 100 εκατ. ευρώ, ενώ ακούστηκαν εισηγήσεις περί αύξησης του τέλους για άδεια παραμονής στους μετανάστες και για αύξηση του συντελεστή δόμησης αντί ρευστού για απαλλοτριώσεις.

Το μήνυμα που έστειλε υπουργείο Οικονομικών προς όλες τις πλευρές είναι πως για όσα δεν συμφωνήσουν, οι περικοπές θα αποφασισθούν από τον υπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ λόγο θα έχει και η τρόικα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα συνεδριάσουν σε κοινή σύσκεψη την Τετάρτη (αύριο). Στόχος είναι μέχρι τις 24/7 που θα επανέλθει στην Αθήνα η τρόικα να υπάρχει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο με περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ.

“Επειδή οι επόμενες τρεις ημέρες είναι πολύ σημαντικές για την προετοιμασία μας, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει τις προτάσεις των άλλων υπουργών, μέχρι και αύριο θα γίνει επεξεργασία από τον πρωθυπουργό και την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μαζί με τους δυο υπουργούς θα αποφασίσουν τι κρατάνε, τι αφήνουνε, πως κινούμαστε. Η πορεία μας θα είναι γεμάτη deadline. Και κάθε ένα πρέπει να το προλαβαίνουμε. Πρέπει τώρα την Τετάρτη να έχουμε μια αξιόπιστη πρόταση. Μια πειστική πρόταση την οποία θα πρέπει να την στείλουμε εκεί πέρα να δούνε εάν η δική μας αριθμητική βγαίνει και σε αυτούς”, είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στη ΝΕΤ.

Το μεγαλύτερο βάρος της εθνικής προσπάθειας μείωσης των δαπανών θα σηκώσει -σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του- το υπουργείο Εργασίας, καθώς καλείται να περικόψει 3,5-4 δισ. ευρώ στη διετία, μέσω:

-Της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα

-Της επιβολής πλαφόν στις συντάξεις και

-Των περικοπών στο εφάπαξ.

Αντίστοιχα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέφτει το βάρος:

-Του λουκέτου ή συγχώνευσης τουλάχιστον 255 οργανισμών

-Των καταργήσεων υπηρεσιών και διευθύνσεων σε υπουργεία

-Της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ

-Ανοιχτό μένει το θέμα των 150.000 αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα γίνει μέσω μετατάξεων την ώρα που η τρόικα δεν έχει υποχωρήσει από το αίτημά της για απολύσεις.

Σε περίπου 1 δισ. ανέρχονται οι περικοπές από τον τομέα της Υγείας, σε 680 εκατ. από την Άμυνα και σε περίπου 150 εκατ. από την Παιδεία.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, έθεσε ως προτεραιότητα του έργου του την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και την απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμη παράμετρος παραμένει η ύφεση, καθώς από το ύψος της θα επηρεαστεί τόσο η απόδοση των μέτρων όσο και το εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδος για επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου -μιλώντας στην κρατική τηλεόραση- τόνισε ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί όταν θα έχει πιθανότητες να μην απορριφθεί.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι θα περιμένει την έκθεση της τρόικας πριν λάβει τις αποφάσεις της, επισημαίνοντας όμως ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί πριν τις γερμανικές εκλογές.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το