Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Ωριμότεροι να αντεπεξέλθουμε στις σύγχρονες απαιτήσεις»

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ Γιώργο Λούμα μετά την αλλαγή ηγεσίας
Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ Γιώργο Λούμα μετά την αλλαγή ηγεσίας

Πιο ώριμο και ισχυρό θεωρεί ότι βγήκε το ΚΚΕ από το 19ο Συνέδριό του ο κ. Γιώργος Λούμας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Σε ερωτήσεις της «Θ» για το νέο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Δημ. Κουτσούμπα, αν σηματοδοτεί κάτι η εκλογή του, αν αλλάζει η στρατηγική του κόμματος, ο κ. Λούμας αναφέρει:

«Με τη λήξη των εργασιών, το ΚΚΕ βγαίνει από το 19ο Συνέδριο πιο ώριμο και δυναμωμένο, πιο ικανό να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα και σε μια κρίσιμη περίοδο για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, με όρους ρήξης και ανατροπής.

Βέβαια, για να φτάσουμε στο 19ο Συνέδριο έγινε μια πλούσια συζήτηση πάνω στις θέσεις της Κ.Ε., επί τέσσερις ολόκληρους μήνες, τόσο στο εσωκομματικό επίπεδο όσο και με εκατοντάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους και νέες, γυναίκες.

Έγιναν ερωτήσεις, σημαντικές παρατηρήσεις, μεταφέρθηκε πείρα από τα διάφορα μέτωπα πάλης, εκφράστηκαν απόψεις, που αρκετές απ’ αυτές, όπως θα φανεί και με τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου, ενσωματώθηκαν στα τελικά κείμενα. Αυτή η διαδικασία είναι και η μεγάλη δύναμη του ΚΚΕ, οι συλλογικές αποφάσεις. Γιατί το ΚΚΕ είναι κόμμα επαναστατικό, δεν έχει καμιά σχέση με τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα.

Από τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου απορρέουν και τα καθήκοντα των Κομματικών Οργανώσεων, των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, κυρίως, για το πώς θα δράσουν μέσα στο εργατικό κίνημα και για την ανασύνταξη του, για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Το κεντρικό σύνθημα του 19ου Συνεδρίου τα λέει όλα.

Λαϊκή συμμαχία, ο λαός στην εξουσία – ο σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος. Αυτό το σύνθημα περικλείει και όλα τα επιμέρους ζητήματα που συζητήσαμε για τέσσερις μήνες και στη διάρκεια των εργασιών του ίδιου του Συνεδρίου. Για την προετοιμασία τόσο του κόμματος όσο και της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, για να φτάσουμε στον τελικό στόχο. Την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, της δικτατορίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, στο πλαίσιο της Εργατικής – λαϊκής εξουσίας, με σχεδιασμένη οικονομία, ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, ο παραγόμενος πλούτος από τις δυνάμεις της εργασίας δεν θα ιδιοποιείται σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Αυτό οπωσδήποτε δεν γίνεται με συνθήματα, με παραγγέλματα. Χρειάζεται πολλή δουλειά, σχεδιασμός και οργάνωση κι από την ίδια την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, με πρωτοπορία βέβαια πάντα το ΚΚΕ. Όσες δυσκολίες κι αν έχει μια τέτοια κατεύθυνση του κινήματος, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό, πίστη στη δύναμή του. Με γερό ΚΚΕ, κόμμα παντός καιρού, με μεγάλη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, είναι βέβαιο ότι ο αντίπαλος δε θα βρίσκει τόπο να σταθεί, όσα μέσα κι αν χρησιμοποιήσει.

Στην ερώτηση λοιπόν «τι σηματοδοτεί η εκλογή νέου γραμματέα ή το 19ο Συνέδριο» η όλη διαδικασία των εργασιών του Συνεδρίου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά «ποιο κόμμα είναι το ΚΚΕ», πως η δύναμη των συλλογικών αποφάσεων το βγάζουν, κι από αυτό το Συνέδριο, πιο ώριμο και ικανό για να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αλλαγές του γραμματέα, της Κ.Ε. ή του Π.Γ., των καθοδηγητικών οργάνων, είναι σημαντικά ζητήματα, γιατί αυτοί θα κληθούν να υλοποιήσουν τις συλλογικές αποφάσεις μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις που είναι και η μεγάλη δύναμη του κόμματός μας».

 

«Ενοχλήθηκε το αστικό πολιτικό σύστημα»

«Όλη αυτή η διαδικασία ενόχλησε αρκετούς, ένθεν κι ένθεν. Την αστική τάξη και τα κόμματα της, τους μηχανισμούς της, το ΣΥΡΙΖΑ κι άλλες οπορτουνιστικές δυνάμεις, δήθεν «αριστερούς φίλους» που θέλουν να «διορθώσουν» την πορεία του ΚΚΕ.

Οι συκοφαντίες, οι στρεβλώσεις, οι ανακρίβειες και τα ψέματα, οι προσπάθειες να φέρουν σε διάσταση «την ηγεσία με τη βάση», οι αήθεις επιθέσεις ενάντια στην τέως γ.γ. της Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα αλλά και σε άλλα στελέχη, φανταστικά σενάρια νοσηρών μυαλών, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό όλης αυτής της περιόδου που διανύσαμε.

Τους καταλαβαίνουμε. Ενοχλεί και η συλλογική διαδικασία, και η δράση στο κίνημα, και η αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ απέναντι στις πιέσεις για άρνηση από την πλευρά μας του χαρακτήρα και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει το ΚΚΕ ως κόμμα της εργατικής τάξης.

Θέλουν να το ενσωματώσουν στα σχέδιά τους. Θεώρησαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν το κόμμα μας, ιδιαίτερα μετά την εκλογική μείωση στις εκλογές του Ιούνη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα συνεχίσουν και καλούμε το λαό να είναι προετοιμασμένος για ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στο Κόμμα μας. Όλες οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

Από χθες, καταλήγει ο κ. Λούμας, οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν ξεκινήσει δουλειά για την υλοποίηση των αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου και των καθηκόντων που απορρέουν απ’ αυτές, με νέο Γραμματέα, με νέα Κ.Ε. Η ανεργία, η φτώχεια και εξαθλίωση, τα σοβαρά προβλήματα σε Υγεία, Παιδεία και σε μια σειρά πιεστικές ανάγκες του λαού δεν μπορούν να περιμένουν και οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούν από επιθέσεις και πιέσεις, το ίδιο και ο λαός.

Το 19ο Συνέδριο έληξε με επιτυχία, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι προσυνεδριακές διαδικασίες, το ΚΚΕ βαδίζει κάτω από την ίδια σημαία, συνεχίζουμε, προχωράμε και θα νικήσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εξελέγη μεταξύ των 63 μελών από όλη την Ελλάδα, ο κ. Γ. Χαρίτος από τη Μαγνησία, επικεφαλής της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το