Πολιτική

Ψηφίστηκε με 166 υπέρ το πολυνομοσχέδιο

Περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για εκταμίευση της δόσης 31,2 δισ. Ε

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν ονομαστικών ψηφοφοριών που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

• Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 166 βουλευτές σε σύνολο 290 παρόντων, καταψηφίστηκε από 123 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

• Το άρθρο 35 (εργασιακά), υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 136 ενώ 3 δήλωσαν «παρών».

• Το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση) υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

• Τα υπόλοιπα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε 28 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του άρθρου 53 (κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επαναγορά χρέους).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν την αρχή και όλα τα άρθρα για τα οποία διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες. Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το άρθρο 35 (που περιλαμβάνει τις περικοπές του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, την καταβολή του ΕΚΑΣ μονάχα μετά το 65ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερόμενου, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση και άλλα αντίστοιχα μέτρα του υπουργείου Εργασίας), όπως είχε πράξει και κατά την συζήτηση των αντίστοιχων εργασιακών μέτρων που είχαν κριθεί ως προαπαιτούμενα της δόσης του Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, με εξαίρεση τον Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35 για τα εργασιακά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ, δεν συμμετείχε, ούτε στη συζήτηση, ούτε στην ψηφοφορία.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε «παρών» επί των άρθρων. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο Πάρις Μουτσινάς. Ο Μιχάλης Κασής, καταψήφισε το άρθρο 35 και το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική παιδεία και τα φροντιστήρια). «Παρών» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ «όχι σε όλα» ψήφισε ο Νίκος Σταυρογιάννης.

Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν οι βουλευτές, Μίμης Ανδρουλάκης, Απόστολος Κακλαμάνης (αν και είχε συμμετάσχει στη συζήτηση του νομοσχεδίου), ‘Αντζελα Γκερέκου, Κώστας Τζαβάρας (για λόγους υγείας όπως δήλωσε), Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Κασαπίδης, Ηρώ Διώτη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Σταθάκης.

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση

Νωρίτερα, τα κόμματα της κυβέρνησης εμφανίστηκαν με δύο διαφορετικές γραμμές προσέγγισης του πολυνομοσχεδίου.

Εμφανής ήταν η επιλογή από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, της προβολής του νομοσχεδίου ως μεταρρυθμιστικής επιλογής πρώτης προτεραιότητας, που ακολουθεί την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και τη διασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και η ΔΗΜΑΡ, προέβαλαν ισχυρές ενστάσεις επί της διαδικασίας, χρεώνοντας στο υπουργείο Οικονομικών τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο, μη επειγουσών διατάξεων.

Απέναντι στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων, παράκαμψη του Κοινοβουλίου και υποβιβασμό της Ελλάδας σε αποικία χρέους.

Η πρόθεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να τοποθετηθεί για το πρωινό τρομοκρατικό κτύπημα, εν μέσω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες, αποτέλεσε την αφορμή για προσωρινή αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, απέρριψε τις αιτιάσεις περί «εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας» και τόνισε πως «όσοι ισχυρίζονται ότι η σύμβαση αυτή μπορεί να θίξει το φυσικό αέριο, τα κοιτάσματα, τον εθνικό πλούτο και τα πολιτιστικά μνημεία, λένε ψέματα ενσυνειδήτως».

Απαντώντας με τη σειρά του στις βολές περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας διά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως είναι φυσικό να ισχύει το αγγλικό δίκαιο στις δανειακές συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Δεν είναι δυνατόν να ισχύει το δίκαιο του δανειζομένου, το οποίο μπορεί να αλλάζει και με αποφάσεις του Κοινοβουλίου του», υποστήριξε. «Το δίκαιο όμως της αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι πάντα το δίκαιο του τόπου της εκτέλεσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αποσύρονται άρθρα που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα 

Σε αποσύρσεις ρυθμίσεων, έπειτα από παρατηρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίες δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου αν και είναι επείγουσες, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρίνισε ότι οι διατάξεις που αφαιρούνται και σε καμία δεν είναι επισπεύδον το υπουργείο Οικονομικών θα εισαχθούν σε επόμενο νομοσχέδιο. «Στην πράξη δηλαδή υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που συνιστούν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», είπε ο κ. Σταϊκούρας και ανακοίνωσε ότι:

– Καταργείται το άρθρο 23 που είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και αφορά τον τρόπο κατάθεσης αιτήσεων και τη μεταφορά εποπτείας στο Γραφείο Βιομηχανίας

– Καταργείται το άρθρο 42, που αφορά στην κατάργηση μεταβατικών εδρών πρωτοδικείων

– Καταργείται το άρθρο 47, που αφορά στην ενσωμάτωση διατάξεων οδηγίας 2010/45

– Καταργείται το άρθρο 49 που αφορά στο πολεοδομικό γραφείο ΕΟΤ

– Αποσύρθηκε ήδη το άρθρο 48 που αφορά την τροποποίηση του ν. 2523 του 1997 για ποινές παράβασης που θα ενταχθούν όλες στο Ποινολόγιο.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας τόνισε στην ομιλία του πως «Η Ελλάδα, έχει αποτινάξει από πάνω της το πέπλο της αβεβαιότητας και μπορεί να θέτει αναπτυξιακούς στόχους και διαφορετικές πολιτικές. Η κοινωνία, όπως επιβεβαιώνεται και απ’ τις δημοσκοπήσεις, έρχεται και επιβραβεύει την κυβέρνηση -ο κόσμος ζητά επιτακτικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και περιμένει».

«Δεν χωρά καμία ολιγωρία. Πρέπει να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας να γίνουν» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Βρισκόμαστε στα όρια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Δεν έχουμε αντίρρηση να ψηφιστούν διατάξεις και ρυθμίσεις που αποτελούν δεσμεύσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε διατάξεις που δεν αποτελούν εκκρεμότητες συμβατικών υποχρεώσεων ή μνημονιακών δεσμεύσεων» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόγκας. Σχετικά, ο κ. Γκόγκας ανέφερε τις διατάξεις που αφορούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τις προϋποθέσεις παραμονής γενικών διευθυντών, τα θέματα για τα αυθαίρετα, τις αρμοδιότητες προμηθειών ΟΤΑ, τη λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, την άσκηση επαγγέλματος από τους δημάρχους.

Αντίστοιχα, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτήρη ζήτησε να παραμείνουν εκτός νομοσχεδίου, οι διατάξεις που αφορούν την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, τα θέματα περιβάλλοντος, τη λειτουργία της διοίκησης, του ΕΣΠΑ, και των ΟΤΑ.

Για τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σταϊκούρας δεν είναι αδύνατοι γιατί χρειάζονται τη δόση και τη χρηματοδότηση. Είναι ισχυροί, γιατί η ανάγκη για τη δόση τους επιτρέπει να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, που θα ήθελαν να περάσουν έτσι κι αλλιώς».

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιβάλλει νεοφιλελεύθερες επιλογές μέσω συρρίκνωσης της Δημοκρατίας -με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, αλλά και με διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτή που προβλέπει το προαιρετικό τής συμμετοχής των επιχειρήσεων στα οικεία τους Επιμελητήρια.

Πιο σκληρή υπήρξε, αργότερα, η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία παρατήρησε πως «νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΟΤΑ, παραχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προς τιτλοποίηση».

«Τιτλοποιούνται ακόμα και τα μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Μετατρέπονται έτσι σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διεθνείς αγορές- θυμηθείτε πως στις ΗΠΑ η αρχή της κρίσης έγινε με το σκάσιμο τέτοιων ομολόγων. Η δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε αντικείμενο κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές…» παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η παραίτηση του Δημοσίου από τις δικλείδες ασφαλείας του. Οι δανειστές θα μπορούν να κατάσχουν κάθε κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία του κράτους» παρατήρησε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Μέχρι σήμερα, επιτρέπεται η αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Δεν επιτρέπεται όμως για τα ακατάσχετα (ελληνικός χρυσός, ποσά για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, ΕΣΠΑ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πολεμικά αεροσκάφη κλπ.). Η άρση της νομικής προστασίας τους γίνεται εδώ. Ξεκαθαρίστε νομικά: είναι δυνατόν να γίνει άρση των ακατάσχετων; Αφήνετε τη χώρα ακάλυπτη, για ένα χρέος άκυρο και επονείδιστο» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Μαριάς.

«Η Χρυσή Αυγή απαξιώνει την παρούσα διαδικασία, παράτυπη, παράνομη, θλιβερή, εμπνευσμένη από ανθρώπους που έχουν απαξιώσει την πίστη στην πατρίδα και το έθνος των Ελλήνων» ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, προσθέτοντας: «Και ο νυν πρωθυπουργός είναι εκείνος που, νεώτερος ων, δεν έπραξε ούτε τα δέοντα προς την πατρίδα: εξαγόρασε 21 μήνες στρατιωτική θητεία».

«Η Ελλάδα πρέπει να διαγράψει το παράνομο χρέος -και ως κυρίαρχο κράτος να διαφυλάξουμε την περιουσία μας» τόνισε ο κ. Κασιδιάρης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το