Πολιτική

Σφαίρες κατά της Δημοκρατίας

Με καλάσνικοφ και μάγκνουμ εναντίον των γραφείων της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού

Το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι ήταν ο στόχος των τρομοκρατών που πυροβόλησαν σήμερα (χθες) τα ξημερώματα με καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούνται, όπως λένε, από το γεγονός ότι οι δράστες πυροβόλησαν στοχεύοντας ψηλά και από το γεγονός ότι βρέθηκε βλήμα μέσα στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Μιλώντας το απόγευμα από τη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι η επίθεση έγινε από δύο όπλα.

Το χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ έγινε στις 3 τα ξημερώματα από τουλάχιστον τρία άτομα, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο στάθμευσαν ακριβώς στην είσοδο της ανισόπεδης διάβασης που οδηγεί στη λεωφόρο Αμφιθέας. Δυο άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα με σκουφιά περπάτησαν και έφθασαν σε μια μπλε σιδερένια σκάλα απέναντι από την πλαϊνή είσοδο στα γραφεία της ΝΔ. Από εκείνο το σημείο ο ένας από τους δυο πυροβόλησε.

Η εκτέλεση της επίθεσης δεν κράτησε περισσότερο από ενάμισι λεπτό και αμέσως μετά οι δράστες επέστρεψαν χωρίς να χάσουν χρόνο στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν με τον συνεργό τους που είχε παραμείνει στο τιμόνι. Δεν αποκλείεται να υπήρχε και ομάδα υποστήριξης.

Λίγο αργότερα, βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο καμένο αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αυτό που χρησιμοποίησαν οι δράστες και το οποίο φαίνεται πως πυρπόλησαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Όπως διαπιστώθηκε, το όχημα είχε κλαπεί χθες από την περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Συνολικά, στο σημείο βρέθηκαν εννιά κάλυκες από καλάσνικοφ, που έχουν σταλεί για βαλλιστική, ενώ ένα βλήμα εξωστρακίστηκε και βρέθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το βλήμα έσπασε το τζάμι του γραφείου και αφού εξωστρακίστηκε στην κολώνα, χτύπησε στην οροφή και στον απέναντι τοίχο και κατέληξε στο δάπεδο.

Στην ταράτσα του κτιρίου των γραφείων της ΝΔ βρέθηκε επίσης μια σφαίρα από μάγκνουμ, η οποία εστάλη επίσης για εξέταση στα εγκληματολογικά.

Στο μικροσκόπιο έχει μπει και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά η αστυνομία αναζητά επιπρόσθετες πληροφορίες και γι’ αυτό ζητάει τη συνδρομή αυτοπτών μαρτύρων.

Ήδη, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής έχουν εντοπίσει μια μάρτυρα-“κλειδί” η οποία έχει πει στην κατάθεσή της:

“Είδα δύο άτομα να πηγαίνουν στο δρομάκι. Νομίζω ότι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς και είδα τα ίδια άτομα να επιστρέφουν στο αυτοκίνητο, ο ένας να μπαίνει στη θέση του συνοδηγού και ο άλλος πίσω. Έφυγαν προς τη λεωφόρο Αμφιθέας με μεγάλη ταχύτητα”.

Στην αντιτρομοκρατική αναμένουν τα επόμενα 24ωρα προκήρυξη για την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται πίσω από αυτήν μια από τις ήδη γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι όπλα τύπου καλάσνικοφ έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μέλη του “Επαναστατικού Αγώνα”, μέλη της οργάνωσης “Όπλα” που είχε χτυπήσει στο ΑΤ της Αγίας Παρασκευής, τραυματίζοντας αστυνομικούς, ενώ καλάσνικοφ απεικονίζονται και στη φωτογραφία που είχε στείλει μαζί με την προκήρυξη για τη δολοφονία του Σ. Γκιόλια η “Σέχτα Επαναστατών”, που έχει σιγήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Καλάσνικοφ είχαν βρεθεί επίσης σε γιάφκα της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, για την οποία οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη υπολείμματα, παρά τις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν, ωστόσο, το ενδεχόμενο να πρόκειται για χτύπημα από νέα οργάνωση.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας, αφού υποστηρίζουν πως από τους εμπρηστικούς μηχανισμούς με γκαζάκια φτάσαμε πλέον σε χτύπημα με σφαίρες.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και ενημερώνεται για την πορεία και τα αποτελέσματα των ερευνών. Μπαίνοντας αργά το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ που δέχτηκαν την επίθεση, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

“Έναν άνθρωπο μπορείς να τον πυροβολήσεις, όπως κι ένα κτίριο, το πυροβόλησαν. Τη Δημοκρατία όμως δεν μπορείς να την πυροβολήσεις. Ας το ακούσουν λοιπόν αυτοί που πρέπει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται”.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά καταδικάζοντας την επίθεση, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη ζητούν να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της. Όμως δεν αρκεί. Εάν δεν υπάρχει πλήρης κοινωνική στήριξη, δεν θα πετύχουμε να σώσουμε τη χώρα” δήλωσε από τη Βουλή ο Νίκος Δένδιας και απηύθυνε έκκληση στον πολιτικό κόσμο της χώρας “να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης της νομιμότητας στο κέντρο των πόλεων” και “να αποκηρυχθούν απόλυτα, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς προϋποθέσεις, πρακτικές οι οποίες είναι απαράδεκτες σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το