Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ψάχνουν τον αντικαταστάτη της Ryanair

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των τουριστικών φορέων της Μαγνησίας προκάλεσε η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, ότι από 17 Σεπτεμβρίου φέτος θα διακόψει τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας (Ν. Αγχίαλος)
Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των τουριστικών φορέων της Μαγνησίας προκάλεσε η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, ότι από 17 Σεπτεμβρίου φέτος θα διακόψει τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας (Ν. Αγχίαλος)

 

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των τουριστικών φορέων της Μαγνησίας προκάλεσε η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, ότι από 17 Σεπτεμβρίου φέτος θα διακόψει τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας (Ν. Αγχίαλος), διότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας «αθέτησε τη συμφωνία της με την εταιρεία». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός απέστειλε χθες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα στην εταιρεία, ζητώντας της να αναθεωρήσει την απόφασή της, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «η ίδια αθέτησε τη συμφωνία, καταργώντας τις πτήσεις προς Ρώμη».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρόσθεσε χθες, ότι ξεκίνησε συζητήσεις και με άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Ryanair στις πτήσεις της από και προς το αεροδρόμιο Κ. Ελλάδας. «Είναι αναίτια και αδικαιολόγητη η απόφασή σας», επισημαίνει στο ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την εταιρεία ο κ. Αγοραστός, τονίζοντας ότι «εσείς αθετήσατε τη συμφωνία, μη διενεργώντας πτήσεις προς Ρώμη».

Σημειώνεται ότι η αεροπορική εταιρεία ζητεί άμεσα συμβόλαιο τριών συν τριών χρόνων, που αποτιμάται σε κόστος πάνω από 2.000.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης μιλώντας χθες το πρωί στο «Ράδιο Ακρόαμα», ζήτησε να μην περάσει ο εκβιασμός της Ryanair, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έριξε ένα δόλωμα, για να δουν, αν τσιμπάνε τα ψάρια». Ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ότι την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει η αεροπορική εταιρεία και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κως και η Ρόδος, ενώ ζήτησε από την Περιφέρεια, να διερευνήσει τις δυνατότητες να έρθουν στο αεροδρόμιο άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και προέδρου της Αναπτυξιακής του Εταιρείας κ. Θέκλας Καμμένου, που ζήτησε από τον περιφερειάρχη να μην υποκύψει στις πιέσεις της αεροπορικής εταιρείας.

Πάντως οι τουριστικοί παράγοντες θεωρούν ότι εφόσον η Ryanair αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Κ. Ελλάδας, υλοποιώντας την απόφασή της, τότε αυτό θα χάσει πολύ μεγάλο τμήμα της επιβατικής του κίνησης.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Απ. Παπατόλιας, πρώην νομάρχης Μαγνησίας, που είχε υπογράψει την πρώτη συμφωνία με την Ryanair, πρότεινε χθες στον περιφερειάρχη, να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή άμεσα, που θα διερευνήσει τους λόγους που επικαλείται η αεροπορική εταιρεία, ζητώντας συγχρόνως να εκπονηθεί από την Περιφέρεια ένα σχέδιο βιωσιμότητας για το αεροδρόμιο, με βάση το οποίο θα ανοιχτεί αυτό σε νέες αγορές και με το οποίο θα διεκδικηθεί η ανάληψη της λειτουργίας του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Παπατόλιας ζήτησε να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις με την αεροπορική εταιρεία, αλλά συγχρόνως η Περιφέρεια να αναζητήσει και άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους, που θα μπορούσαν να έρθουν στο αεροδρόμιο Κ. Ελλάδας.

Η εμπειρία έχει δείξει, ότι η πολιτική της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair είναι η ίδια σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς, προς τους οποίους έχει πτήσεις.

Η εταιρεία έχει δεχθεί κατά καιρούς έντονη κριτική για την πολιτική της τόσο από φορείς στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κω και τη Ρόδο, που κάνουν λόγο για νόθευση του ανταγωνισμού, αλλά και μη ικανοποιητική απόδοση των όσων κεφαλαίων δαπανώνται σε τέτοιες στρατηγικές προώθησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία ζητεί μπόνους ανά επιβάτη, κοινό πρόγραμμα προβολής των ελληνικών προορισμών, σε περιοχές απ’ όπου απογειώνονται τα αεροσκάφη της.

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος κ. Ι. Μπουτάρης, είχε απειλήσει να διακόψει τη χρηματοδότηση της εταιρείας, ενώ είχε επιτύχει «κούρεμα» 100.000 ευρώ για τις πτήσεις της προς την συμπρωτεύουσα, από το αρχικό τίμημα των 350.000 πέρυσι.

Στην Κέρκυρα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για τα 360.000 ευρώ, που ζητούσε η αεροπορική εταιρεία ως «συνδιαφήμιση». Πολλοί φορείς αρνούνται να καταβάλουν τα απαιτούμενα ποσά, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εκμετάλλευση. Ενδεικτική είναι κι η σφοδρή αντίδραση μελών του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου σε προθέσεις κοινών προγραμμάτων προβολής με τη Ryanair. Ωστόσο δε λείπουν και αυτοί, που προβάλλουν τα αποτελέσματα αύξησης αεροπορικών αφίξεων (π.χ. Χανιά 7%) ως απόδειξη της θετικής συνεισφοράς των εταιρειών χαμηλού κόστους στη συντήρηση αυξημένου τουριστικού ρεύματος, σε μια δύσκολη περίοδο και στο άνοιγμα νέων αγορών. Το 2011 η εταιρεία είχε διακόψει τα χειμερινά της δρομολόγια προς Ρόδο και Κω.

Η αεροπορική εταιρεία έχει συγκρουστεί ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η τελευταία έβαλε τέλος στη φιλοδοξία της Ryanair, να εξαγοράσει την επίσης ιρλανδική «Aer Lingus».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δημιουργηθούν συνθήκες μονοπωλίου σε τουλάχιστον 46 δρομολόγια, με αποτέλεσμα πιο ακριβά εισιτήρια.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Το γεγονός και μόνο, που η Ryanair προσπάθησε να εκβιάσει και να υποδείξει τι θα πει ο Περιφερειάρχης θα έπρεπε η Περιφέρεια να σταματήσει κάθε συνεργασία με την Ryanair εκτός αν η τελευταία αποσύρει το δελτίο τύπου, είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της και μειώσει το κόστος της διαφήμισης.
    Η ανακοίνωση της Ryanair περί 50 χιλιάδων επισκεπτών είναι παραμύθι το κουκί και ρεβίθι. Στην καλύτερη περίπτωση ο αριθμός των επισκεπτών που θα μπορούσε να μεταφέρει η Ryanair θα ήταν 25.000 αν όλες οι πτήσεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία είχαν 100% πληρότητα.
    Ας μην είναι στόχος μόνο ένας φτηνός αερομεταφορέας αλλά οικονομικός. Άλλο το φτηνό και άλλο το οικονομικό. Η Ryanair δεν έχει οπωσδήποτε το καλύτερο όνομα, ούτε ως αερομεταφορέας ούτε ως εργοδότης.
    Εξ αιτίας μιας ανεγκέφαλης τοποθέτησης της Ryanair, προτείνει ο πρώην νομάρχης να συσταθεί δια-παραταξιακή επιτροπή άμεσα. Δηλαδή, μόλις κάποιος ανεγκέφαλος κάνει μια δήλωση, η Περιφέρεια θα συστήνει δια-παραταξιακές επιτροπές. Δεν κάνετε καμιά άλλη σκέψη να βγάλετε τον τόπο από την κρίση και να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών!!!

Μοιραστείτε το