Photo Gallery, Τοπικά

Χωρίς γιατρούς για έξι μήνες

Οι κάτοικοι χωριών στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου στο Ανατολικό Πήλιο

Χωρίς γιατρούς παραμένουν τους έξι τελευταίους μήνες οι κάτοικοι έξι συνολικά χωριών στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου στο Ανατολικό Πήλιο, με τις θέσεις στα περιφερειακά ιατρεία Τσαγκαράδας και Κισσού να παραμένουν κενές. Οι ασθενείς προσπαθούν τουλάχιστον να εξυπηρετούνται από τον αγροτικό γιατρό της Πορταριάς, ο οποίος επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή του Μουρεσίου μόλις μία ημέρα την εβδομάδα. Έντονη είναι η αντίδραση της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου, η οποία υποστηρίζει ότι «είμαστε χειρότερα συγκριτικά με 30 χρόνια πριν», ζητώντας από την κεντρική διοίκηση την άμεση στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων με γιατρούς.

Κενές από τον περασμένο Αύγουστο παραμένουν οι θέσεις των γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία Τσαγκαράδας και Κισσού στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου στο Ανατολικό Πήλιο.

Όπως προκύπτει από τη Δημοτική Ενότητα, τα περιφερειακά ιατρεία ήταν στελεχωμένα με γιατρούς στη διάρκεια της περσινής τουριστικής περιόδου, ωστόσο με τη λήξη της οι γιατροί αποχώρησαν για άγνωστους, στη Δημοτική Ενότητα τουλάχιστον, λόγους, με συνέπεια οι κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι να μην εξυπηρετούνται.

Το περιφερειακό ιατρείο Τσαγκαράδας καλύπτει τους κάτοικους του χωριού, καθώς και τους αντίστοιχους του Μουρεσίου και του Ξουριχτίου.

Το αντίστοιχο ιατρείο του Κισσού καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών του χωριού, αλλά και των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και του Ανηλίου.

Οι κάτοικοι των έξι προαναφερόμενων χωριών παραμένουν χωρίς γιατρούς του έξι τελευταίους μήνες και το ανησυχητικό, σύμφωνα πάντα με τη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου, είναι ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν ενδείξεις έστω ότι οι κενές θέσεις θα καλυφτούν, ενώ άγνωστο παραμένει τι πρόκειται να συμβεί με την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, αλλά και της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου, είναι έντονη, καθώς οι κάτοικοι έξι συνολικά χωριών, τα οποία απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το Βόλο και δεν βρίσκονται σχετικά κοντά στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, παραμένουν για έξι ολόκληρους μήνες χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς και των έξι χωριών προσπαθούν τουλάχιστον να εξυπηρετούνται από τον αγροτικό γιατρό της Πορταριάς, ο οποίος επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή μία μόλις ημέρα την εβδομάδα.

Ο αγροτικός γιατρός, σύμφωνα πάντα με τη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου, προσπαθεί φιλότιμα να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών και των έξι χωριών, ωστόσο είναι αδύνατο να εξυπηρετούνται τόσοι κάτοικοι από ένα άτομο και μία μόλις ημέρα την εβδομάδα.

Από τα κενά στις θέσεις γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία Τσαγκαράδας και Κισσού προκύπτουν προβλήματα μεταξύ άλλων στην εξέταση των ασθενών και κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων, στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στην παροχή των πρώτων βοηθειών σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις.

Από την πλευρά της η Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην κεντρική διοίκηση και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την άμεση κάλυψη των κενών με τη στελέχωση των δύο περιφερειακών ιατρείων με γιατρούς, ωστόσο εξέλιξη δεν προκύπτει, με τις αντιδράσεις να είναι πλέον έντονες.

«Είμαστε χειρότερα συγκριτικά με 30 χρόνια πριν» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης «καθώς η επικρατούσα κατάσταση είναι -αν μη τι άλλο- αποκαρδιωτική. Οι κάτοικοι έξι χωριών στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου παραμένουν χωρίς γιατρό τους έξι τελευταίους μήνες, από τον περασμένο Αύγουστο. Προσπαθούν οι άνθρωποι να εξυπηρετούνται από τον αγροτικό γιατρό της Πορταριάς, ο οποίος επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή μας μόλις μία ημέρα την εβδομάδα. Οι προσπάθειές του είναι φιλότιμες, ωστόσο είναι αδύνατο ένας γιατρός για μία μόλις ημέρα κάθε εβδομάδα να μπορεί να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων έξι συνολικά χωριών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάζονται, να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, να έχουν πρώτες βοήθειες. Πώς θα εξυπηρετείται ο κόσμος με ένα γιατρό από την Πορταριά μία μόλις ημέρα κάθε εβδομάδα; Η Πολιτεία αδιαφορεί και θέλει να μιλά για αποκέντρωση» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το