Τοπικά

Χαμηλότερες τιμές για προσέλκυση επισκεπτών

Έκκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και σε άλλους επαγγελματίες του

τουρισμού

Στο 30-40% μειωμένη η κίνηση οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Νομού τα

Χριστούγεννα


Σε μείωση τιμών 15-20% στα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία και 25-40% στα χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχεία προχώρησαν την εορταστική περίοδο οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν τουρίστες και να τονώσουν την τοπική οικονομία, όπως τονίζεται επίσημα από την Ένωση Ξενοδόχων του Νομού.

Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωση αφήνονται αιχμές σε άλλους φορείς και κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό ότι δεν συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή και δεν έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας, αν και έχουν άμεσα οφέλη από την κατανάλωση αγαθών ή υπηρεσιών γύρω από τον τουρισμό.

Τα Χριστούγεννα η πληρότητα στα ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας στη Μαγνησία έφτασε στο 80%, ενώ στα χαμηλής κατηγορίας κυμάνθηκε γύρω στο 50%.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Για την Πρωτοχρονιά όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης, καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καθώς υπάρχουν περισσότερες κρατήσεις. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «ευελπιστεί πως θα γίνουν θετικές διορθωτικές κινήσεις για τους τζίρους των ξενοδοχείων και από τους άλλους φορείς» που σχετίζονται με τον τουρισμό. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μικρούς πλέον τζίρους με τεράστια λειτουργικά έξοδα, υπογραμμίζοντας ότι την προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών με χαμηλό κόστος δεν συνδράμουν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως εστιάτορες και ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η τοπική Ένωση Ξενοδόχων υπογραμμίζει πως «για ακόμη μία φορά ο τουρισμός έδωσε τονωτική ένεση στην τοπική αγορά. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα με το 2009 είναι ότι αυτή τη φορά την ένεση τη χρηματοδότησαν οι ξενοδόχοι από τον τζίρο τους κατεβάζοντας τις τιμές προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Σε αυτή την προσπάθεια, δυστυχώς, οι ξενοδόχοι του Νομού Μαγνησίας παραμένουνε μόνοι τους και παρακολουθούνε τους φορείς, που έχουν άμεσα οφέλη από την κατανάλωση αγαθών ή των υπηρεσιών γύρω από τον τουρισμό, να μη συμβάλλουν σε καμία κατεύθυνση προσαρμογής στα δεδομένα, δεδομένου της οικονομικής συγκυρίας με ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική κρίση που ο Έλληνας δέχεται». Και επισημαίνεται: «Με μείωση τιμών από 15-20% στα υψηλής κατηγορίας καταλύματα, με μείωση τιμών από 25-40% στα χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχεία, διαμορφώθηκε για την περίοδο των Χριστουγέννων ένα αρνητικό πρόσημο αναφορικά με πληρότητες και τζίρους. Οι υψηλές κατηγορίες ξενοδοχείων, πάνω από «3 αστέρια», συγκεντρώνουν κάλυψη διανυκτερεύσεων για ένα τριήμερο της τάξης του 80% και αυτό συμβαίνει στους χειμερινούς προορισμούς, ενώ οι χαμηλές κατηγορίες διαμορφώνουν μία πληρότητα κάτω από 50%. Οι ξενοδόχοι της περιοχής είναι πεπεισμένοι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η προσέλκυση επισκεπτών μόνο με τις δικές τους δυνάμεις. Είναι μόνοι τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούνε να αντιμετωπίσουν αφενός μεν τα υψηλά κοστολόγια, αφετέρου δε την πίεση που δέχονται από τους φορείς υποστήριξης μίας μικρής ή μεγάλης ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από μπαράκια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κ.λπ. δεν έχουν την αντίστοιχη ευαισθησία στη σημερινή οικονομική συγκυρία τουλάχιστον στους τουριστικούς προορισμούς. Η μονόπλευρη προσπάθεια είναι λογικό να οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου και η οποία δεν αφορά μόνο στο ξενοδοχείο». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι προβλέψεις για την Πρωτοχρονιά είναι ελαφρώς καλύτερες και ευελπιστούμε να γίνουν θετικές διορθωτικές κινήσεις για τους τζίρους των ξενοδοχείων».

Μικρότερη η κίνηση σε όλο το Νομό

Μείωση στην κίνηση αυτοκινήτων στο 30% ίσως και 40% υπολογίζεται από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας παρατηρήθηκε τα Χριστούγεννα στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας. Η μειωμένη έλευση τουριστών, αλλά και οι περικοπές εξόδων από τους ντόπιους, φάνηκε στους δρόμους τόσο στον αστικό ιστό της πόλης, όσο και στο οδικό δίκτυο του Πηλίου. Οι κάτοικοι του Βόλου φαίνεται να περιόρισαν σημαντικά τη χρήση του αυτοκινήτου και να κινήθηκαν σε καταστήματα κυρίως του κέντρου, ενώ δεν καταγράφηκε αυξημένη κίνηση σε άλλους προορισμούς της Μαγνησίας.

Στο οδικό δίκτυο του Πηλίου κίνηση παρατηρήθηκε στο δρόμο προς Πορταριά, Μακρινίτσα και Χάνια. Η υψηλή τιμή της βενζίνης έχει περιορίσει κατά πολύ τις διαδρομές, ειδικά τις μακρινές.

Η μείωση του αριθμού των επισκεπτών στο Πήλιο ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Η εικόνα του αδιαχώρητου, που παρατηρούνταν την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρξε φέτος. Ακόμη και οι παραδοσιακοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί δεν προσέλκυσαν τελικά μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Αναίμακτα Χριστούγεννα

Το θετικό στοιχείο είναι πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν καταγράφεται τροχαίο ατύχημα. Σε όλη μάλιστα τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας,  τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας καταγράφουν ένα τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου. Έμφαση πάντως δόθηκε από τους αστυνομικούς της Τροχαίας στη διενέργεια αλκοτέστ. Για μέθη ελέγχθηκαν 353 οδηγοί και διαπιστώθηκαν 12 συνολικά παραβάσεις. Στους παραβάτες αφαιρέθηκε επί τόπου το δίπλωμα οδηγήσεως και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για τρεις ή έξι μήνες, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 700 ευρώ και εννέα πόντοι στο ποινολόγιο. Ακόμη βεβαιώθηκαν 27 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα και τρεις για μη χρήση ζωνών ασφαλείας. Επίσης ελέγχθηκαν 235 οδηγοί δικύκλων και βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις. Από αυτές δύο αφορούν σε κράνος, πέντε σε στέρηση άδειας οδήγησης, τέσσερις σε στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, δύο σε πρόκληση υπερβολικού θορύβου και οι υπόλοιπες σε διάφορες άλλες παραβάσεις.

Λόγω των ημερών η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας τονίζει – για ακόμη μία φορά – ότι «ποτό και οδήγηση δεν συμβαδίζουν…».

Μειωμένη τέλος ήταν η κίνηση και προς τα νησιά των Σποράδων. Μετακινήθηκαν κυρίως κάτοικοι των νησιών που διαμένουν μόνιμα ή έχουν εξοχική κατοικία. Ανήμερα των Χριστουγέννων δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια πλοίων, όπως δεν θα εκτελεστούν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το