Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες

Ένα τέταρτο της ώρας διήρκησε η χαλαζόπτωση, αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες κερασιού, μήλου και αχλαδιού σε Δράκεια και Αγ. Λαυρέντη

 

Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με οπωροφόρα στην ευρύτερη περιοχή της Δράκειας και του Αγίου Λαυρεντίου προκάλεσε η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα και διήρκησε για ένα περίπου τέταρτο της ώρας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί, καθώς χάθηκαν από το χαλάζι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς. Θα γίνει αναγγελία ζημιάς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προκειμένου γεωπόνοι να προβούν σε εκτιμήσεις και να καταβληθούν στη συνέχεια οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες.

Η χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά τις τέσσερις χθες το απόγευμα, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δράκειας και του Αγίου Λαυρεντίου.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, το φαινόμενο είχε διάρκεια ενός τετάρτου της ώρας, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες κερασιού, μήλου και αχλαδιού.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή τόσο στα πρώιμα, όσο και στα υπό ανάπτυξη κεράσια, για τα οποία θα ξεκινούσε σε λίγες μέρες η διαδικασία συγκομιδής.

Το χαλάζι προκάλεσε σκισίματα στους καρπούς, με συνέπεια να τους καταστήσει ως μη εμπορεύσιμους.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή τόσο στα αχλάδια, όσο και στα μήλα, τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο της ανάπτυξης και θα συγκομίζονταν τον ερχόμενο Αύγουστο και το φθινόπωρο αντίστοιχα.

Ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς σε ένα τέταρτο της ώρας χάθηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.

«Η χαλαζόπτωση» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «διήρκησε για ένα τέταρτο της ώρας και προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες κερασιών, μήλων και αχλαδιών. Άσπρισαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, σαν να έριξε χιόνι. Καταστραφήκαμε στην κυριολεξία. Η φετινή σοδειά κερασιών, μήλων και αχλαδιών ήταν αυξημένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή και εξαιρετική ποιοτικώς. Προσδοκούσαμε να τη διαθέσουμε σε ικανοποιητικές τιμές, προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να καλύψουμε τα χρέη μας από την αγορά αγροτικών εφοδίων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ωστόσο, σε ένα τέταρτο της ώρας τα χάσαμε όλα από τη χαλαζόπτωση που μας κατέστρεψε» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Στο μεταξύ, σήμερα θα γίνει αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ, προκειμένου γεωπόνοι του Οργανισμού να προβούν σε εκτιμήσεις και να καταβληθούν στη συνέχεια οι απαιτούμενες αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

«Είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό» αναφέρει ο κ. Κάπελας «και ζητούμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΛΓΑ να κινήσουν άμεσα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να λάβουμε το συντομότερο δυνατό της αποζημιώσεις μας. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Τέλος, προβλήματα από τη χθεσινή καταιγίδα προκλήθηκαν στην οδό Ιωλκού στον οικισμό «Αστέρια» της Αγριάς, καθώς το νερό κατέβασε από το βουνό φερτές ύλες.

Στο Ν. Λάρισας

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από το γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, το βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη και το βουλευτή Καρδίτσης κ. Κώστα Τσιάρα επισκέφθηκε χθες τις χαλαζόπληκτες περιοχές του Κιλελέρ. Ενημερώθηκε στο Δημαρχείο Κιλελέρ από το Δήμαρχο κ. Ρίζο Κομίτσα, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάση Κοκκινούλη, τον πρόεδρο της ΕΑΣ κ. Χρήστο Σιδερόπουλο, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργο Λαδόπουλο και τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Σοφολόγη, για το μέγεθος της καταστροφής. Ακολούθως επισκέφθηκαν καλλιέργειες με σιτηρά, καλαμπόκι και βαμβάκι που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή, ενώ στη Χάλκη είχαν εκτενή συζήτηση με παραγωγούς που είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Εξάλλου, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες των περιοχών της Θεσσαλίας, της Λαμίας, της Πιερίας και του Έβρου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν με την οποία ζητεί την άμεση βοήθεια στους πληγέντες παραγωγούς.

Βαγγέλης Καραμάνης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το