Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Φτάνουν τα πρώτα κατασχετήρια και σε φαρμακεία της Μαγνησίας

Αντίδραση από το Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ
Αντίδραση από το Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

 

Τα πρώτα κατασχετήρια για οφειλές φαρμακείων σε εταιρείες και φαρμακαποθήκες φτάνουν και στο Νομό Μαγνησίας με τους φαρμακοποιούς να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς από τη μια τούς οφείλονται χρήματα ύψους ακόμη και 50.000 ευρώ, από την άλλη, όμως, έχουν οφειλές προς τρίτους, ενώ έχουν λάβει και δάνεια και από τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή η χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ ρέει με το σταγονόμετρο. Στη συνάντηση που είχε προχθές με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Στους φαρμακοποιούς υπάρχουν ανεξόφλητες συνταγές που εκτελέστηκαν, από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αντίστοιχα πέρυσι οι οφειλές ήταν από το Μάρτιο.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις με την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.

Ωστόσο το νέο στοιχείο είναι τα κατασχετήρια και τα εξώδικα. Ήδη στην Αθήνα έχουν κατατεθεί γύρω στα 250 κατασχετήρια και στη Θεσσαλονίκη άλλα 80.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν και στη Μαγνησία κατασχετήρια συμβόλαια για φαρμακεία, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν οφειλές προς τρίτους, όπως εταιρείες και φαρμακαποθήκες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ήδη έχει εμφανιστεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με τις πρακτικές τους στοχεύουν στην εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς. Οι φαρμακοποιοί στο Νομό Μαγνησίας από τη μια έχουν λαμβάνειν από παλιότερες ανεξόφλητες συνταγές χρήματα που ξεπερνούν σε ποσό τα 40.000 ευρώ, φτάνοντας και τα 50.000 ευρώ. Συγχρόνως ο ΕΟΠΥΥ δεν εξοφλεί στο χρόνο που έπρεπε και καθυστερεί. Και, ενώ λοιπόν το φαρμακείο στραγγαλίζεται οικονομικά, έρχονται και οι τρίτοι που ζητούν τα χρήματα για φάρμακα και άλλα είδη που διέθεσαν. Πώς θα αντέξει το φαρμακείο σε αυτές τις συνθήκες; Ως σύλλογος θα προασπίσουμε με όσα μέσα μπορούμε την επιβίωση του φαρμακείου».

 Εκδήλωση της Φαρμακευτικής Πρακτικής

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής διοργανώνει αύριο Σάββατο στο Βόλο την εκπαιδευτική ημερίδα: «Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή».

Στόχος της ημερίδας είναι:

– Η εκπαίδευση των φαρμακοποιών στην υποστήριξη της κυκλοφορίας και της αναπνοής ενός θύματος καρδιοαναπνευστικής ανακοπής (ΚΑ) με απλά μέσα, μέχρι να έρθει στον τόπο του συμβάντος η εξειδικευμένη βοήθεια.

– Η εκπαίδευση των φαρμακοποιών στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (ΑΕΑ), ώστε να είναι σε θέση να χορηγήσουν με ασφάλεια ηλεκτρικό ρεύμα (απινιδισμό), όπως και τη θέση ανάνηψης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το