Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μειώθηκε κατά 10% η προσέλευση

Στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος
Στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος

 

Η κρίση μείωσε κατά 10% την προσέλευση των καπνιστών στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς οι πολίτες το αντιμετωπίζουν ως δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στα άλλα πιο σημαντικά της οικονομικής επιβίωσης, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν και τα χρήματα για να αγοράσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτή επιβάλλεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται σήμερα 31 Μαΐου και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανείμει στους συγγενείς των νοσηλευομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, έντυπο με τίτλο «Ελευθερώσουν! Πάρε τη ζωή στα χέρια σου!».
Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος βοηθώντας ακόμη και 700 άτομα να απεξαρτηθούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια.
Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος λειτουργούν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και απαρτίζονται από ομάδα γιατρών ειδικών στη διακοπή καπνίσματος που μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το τσιγάρο γρήγορα, οικονομικά και αποτελεσματικά.

«Ζητήστε βοήθεια και ενημέρωση στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος» είναι το μήνυμα που περνάει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία – Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής Υγείας και η Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο Νοσοκομείο Βόλου δεν λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος παρά μόνο σε ιδιωτικά ιατρεία.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε πως «τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια μείωση στην προσέλευση καπνιστών στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η μείωση αυτή υπολογίζεται γύρω στο 10%, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα άλλα Νοσοκομεία.

Εξηγώντας τους λόγους ο ίδιος τόνισε πως αφενός πολλοί καπνιστές θεωρούν ότι η προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα αρκετοί καπνιστές, ίσως να μην έχουν και την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα που απαιτούνται για την αγωγή. Τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πωλήσεις τσιγάρων έχουν μειωθεί γύρω στο 10%, αλλά δεν είναι γνωστό αν έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις στα λαθραία τσιγάρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε διεθνώς την 31η Μαΐου ως «Ημέρα Κατά του Καπνίσματος» δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του. Η χρήση καπνού είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.
Πάντως την ίδια στιγμή αισιόδοξο μήνυμα στέλνει η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΠΕ, όπου συμμετείχαν 800 καπνιστές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης, το 45% των καπνιστών δήλωσε αποφασισμένο να κόψει το κάπνισμα το επόμενο εξάμηνο. Τα στοιχεία από την έρευνα επισημαίνουν ότι οι καπνιστές δεν γνωρίζουν τον τρόπο ή το μέσο που μπορούν να κόψουν το τσιγάρο».

Δράσεις

της Περιφέρειας

Με μια σειρά δράσεων συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου). Ο απώτερος σκοπός της φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος είναι να συμβάλλει στην προστασία των σημερινών και μελλοντικών γενεών, όχι μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, αλλά και από τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δεινά που προκαλεί τόσο το ενεργητικό κάπνισμα, όσο και το παθητικό κάπνισμα.

Το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από έγκριση του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012-2013, ενημερωτικές ομιλίες σε μαθητές της Α/θμιας και την Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία ιδιαίτερα κατά την εφηβεία», ενώ το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Το υπουργείο Υγείας, σε εναρμόνιση με Κοινοτική Οδηγία, έχει εκδώσει, την με αρ. πρωτ. Υ1/ Γ Π οικ. 81348 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1075/τ.Β./29-07-2005) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται α) κάθε διαφήμιση προϊόντων καπνού, β) κάθε δημόσια ή ιδιωτική συμβολή σε εκδήλωση, δραστηριότητα ή σε άτομα με σκοπό την άμεση ή έμμεση προώθηση προϊόντων καπνού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το