Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Με δύο γιατρούς μένει το Τμήμα Αιμοδοσίας

Λόγω συνταξιοδότησης της μέχρι πρότινος διευθύντριας
Λόγω συνταξιοδότησης της μέχρι πρότινος διευθύντριας

Με δύο γιατρούς μένει το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου καθώς η διευθύντρια του Τμήματος υπέβαλε την παραίτησή της, λόγω συμπλήρωσης των χρόνων προϋπηρεσίας για συνταξιοδότηση και θα έχει αποχωρήσει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου. Με μειωμένο προσωπικό θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η εκτέλεση των εξορμήσεων στην περιφέρεια για τις αιμοδοσίες, αλλά και η διενέργεια των εφημεριών, προκειμένου να γίνονται και οι μεταγγίσεις.

Ακόμη ένα νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου, όπως είναι αυτό της Αιμοδοσίας, κινδυνεύει να τεθεί σε κατάσταση δυσλειτουργίας, λόγω της αποχώρησης προσωπικού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου συνταξιοδοτείται, καθώς έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη στο Νοσοκομείο θα απομείνουν δύο γιατροί, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι από τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Αργαλαστής, προσφέροντας για αρκετό χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες τους.

Η μείωση, όμως, του ιατρικού προσωπικού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του. Ειδικότερα ενόψει καλοκαιριού, όπου οι απαιτήσεις για αύξηση των αιμοληψιών είναι ακόμη μεγαλύτερες, το πρόγραμμα εξορμήσεων θα είναι δύσκολο να εκτελεστεί, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται πως κάθε καλοκαίρι η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας εξορμά σε περιοχές της περιφέρειας Μαγνησίας με στόχο τη συγκέντρωση και αύξηση των μονάδων αίματος.

Με δύο γιατρούς, όμως, οι εξορμήσεις δεν θα είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθούν στο σύνολό τους.

Επίσης, ένας άλλος τομέας που θα επηρεαστεί είναι οι εφημερίες. Το Τμήμα Αιμοδοσίας εφημερεύει καθημερινά για να γίνονται το απόγευμα οι αιμοληψίες αλλά και να αντιμετωπίζονται περιστατικά μεταγγίσεων. Από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή οι γιατροί κάνουν από το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ μικτή εφημερία, ενώ από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα η εφημερία είναι ετοιμότητας. Το Σαββατοκύριακο το Τμήμα Αιμοδοσίας εφημερεύει μόνο στο πλαίσιο της ετοιμότητας για να γίνονται οι μεταγγίσεις και όχι οι αιμοληψίες από τον πληθυσμό.

Από τη στιγμή, όμως που θα μείνουν μόνο δύο γιατροί στο Τμήμα, η εκτέλεση των εφημεριών θα γίνεται με δυσκολία.

Στο Τμήμα Αιμοδοσίας οι γιατροί που εργάζονται συνήθως είναι ως προς την ειδικότητα αιμοτολόγοι ή βιοπαθολόγοι ή παθολόγοι-γενικής ιατρικής.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 1.30 το μεσημέρι πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών, όπου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις και για κινητοποιήσεις. Ο βασικός λόγος της πραγματοποίησης της συνέλευσης είναι η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των γιατρών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του «Αχιλλοπούλειου».

Οι φαρμακοποιοί για το Νοσοκομείο

Παράλληλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τονίζονται τα εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερο γίνονται γνωστά στην κοινωνία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο μοναδικό Νοσοκομείο της περιοχής μας, τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υλικό-τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι όποιες ανθρώπινες προσπάθειες του προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου δεν καθιστούν δυνατή την ομαλή λειτουργία του. Οι πολίτες της περιοχής μας βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της πολιτικής του μνημονίου στο θέμα της υγείας, του πολυτιμότερο αγαθού για τον άνθρωπο, με χαρακτηρίσθηκα όπως: Φαρμακεία δίχως φάρμακα και Νοσοκομεία δίχως γιατρούς και υλικά.

Σε τούτη την χώρα που ζει με τις εντολές και την καθοδήγηση της τρόικας, δεν υπάρχουν ευθύνες για τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που τις κυβερνούν για τα όποια τραγικά λάθη γίνονται, αλλά μόνο για τους πολίτες της, οι οποίοι και πλήττονται καθημερινά από αυτήν την αδιέξοδη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που ακολουθείται. Δεν αρκούν οι όποιες δηλώσεις και οι όποιες συναντήσεις με τους αρμόδιους, όταν όλα έχουν φθάσει να λειτουργούν σε οριακό σημείο πριν την τελική κατάρρευση.

Πολιτεία, κοινωνικοί φορείς και εκκλησία, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και να πιέσουμε τους αρμόδιους με κινητοποιήσεις, όπως κάναμε όλοι μαζί στο πρόσφατο παρελθόν αυτού του τόπου, σε κορυφαία ζητήματα της περιοχής μας (π.χ. Πανεπιστήμιο), προκειμένου να ανατρέψουμε τέτοιου είδους πολιτικές και αποφάσεις

Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις».

 

Επιστολή

αντιπεριφερειάρχη

Τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία του εξέφρασε σε επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης προς τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, με αφορμή τις πρόσφατες παραιτήσεις της μοναδικής γαστρεντερολόγου και της μοναδικής γιατρού αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου.

Στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καθημερινά γίνομαι δέκτης παραπόνων από πολίτες για το μείζον πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας, ηπειρωτικών και νησιωτικών, της Μαγνησίας. Γιατροί και ειδικευόμενοι διαμαρτύρονται επίσης για τις ελλείψεις προσωπικού, γεγονός που τους αναγκάζει να ξεπερνούν καθημερινά τους εαυτούς τους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και ιατρικών λαθών λόγω κόπωσης τους».

Ο κ. Καλτσογιάννης, αφού επισημαίνει ότι το Νοσοκομείο Βόλου παρέχει τριτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπου 200.000 μόνιμους κάτοικους και πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών τουριστών κατά τη θερινή ιδιαίτερα περίοδο, τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία, όσο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, καταλήγει στην επιστολή του: «Κύριε υπουργέ, πιστεύω ότι σε περίοδο κρίσης, ο πολίτης θα πρέπει να βρίσκει ικανοποιητική υγειονομική κάλυψη, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Επισημαίνοντας ότι η εξάσκηση ασφαλούς ιατρικής και εφημέρευσης, είναι ανθρώπινα αδύνατη υπό τις παραπάνω δυσμενείς συνθήκες, είναι αναγκαία η άμεση κάλυψη του κενού με γιατρούς και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει πιο σωστά το Νοσοκομείο Βόλου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το