Πολιτική

«Φρούριο» η Αθήνα για την επίσκεψη Μέρκελ

Η κ. Μέρκελ στην Αθήνα εκτιμάται ότι μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης

Πυρετώδεις ήταν από το πρωί της Κυριακής οι διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα αύριο Τρίτη.

Η κ. Μέρκελ στην Αθήνα εκτιμάται ότι μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης, ενώ ενδέχεται να αποτελεί και προάγγελο θετικών εξελίξεων για τη χώρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτωβρίου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποσυνδέει πάντως την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα από το ζήτημα της καταβολής της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF δήλωσε πως η επίσκεψη Μέρκελ δεν σημαίνει και εκταμίεση της δόσης: «Η καγκελάριος δεν θα συζητήσει με την Ελλάδα ένα ζήτημα για το οποίο πρώτα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση της τρόικας. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς έχει συνεχώς τηλεφωνική επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη, ενώ την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν την Κυριακή οι κ.κ. Στυλιανίδης, Σταϊκούρας και Βολουδάκης.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της επίσκεψης-εξπρές της Γερμανίδας καγκελάριου, η κ. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα γύρω στις 12:00 και μετά την άφιξή της θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Θετικό κλίμα εν όψει της άφιξης στην Αθήνα της Άνγκελας Μέρκελ επιχειρούν να δημιουργήσουν με δηλώσεις τους υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι. Η επίσκεψη της καγκελάριου Μέρκελ στην Αθήνα είναι μια ένδειξη «σεβασμού» και «αναγνώρισης», σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Την ίδια ώρα, η γερμανική αντιπολίτευση καλεί την καγκελάριο να δείξει καθαρά την «αλληλεγγύη της προς τους Έλληνες». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (SPD) ζητεί, δε, οι Γερμανοί να μην συμπεριφέρονται σαν «τον πλούσιο θείο, που τα ξέρει όλα καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο».

Ειδικότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη λαϊκή γερμανική εφημερίδα Bild, που πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η επίσκεψη της καγκελάριου Μέρκελ αποτελεί «πράξη αναγνώρισης για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει υποβληθεί σε έντονη πίεση, λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της». Οι Έλληνες αξίζουν «την ισότητα και το σεβασμό», υπογραμμίζει ο Βεστερβέλε.

«Φρούριο» η Αθήνα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα οποία θα διατεθούν περίπου 7.000 αστυνομικοί θα ληφθούν αύριο στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν πως τα μέτρα θα θυμίσουν εκείνα που είχαν ληφθεί το Νοέμβριο του 1999 κατά την επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατεθεί το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Αττικής, ενώ θα έρθουν ενισχύσεις και από την επαρχία.

Τα μέτρα θα είναι αυστηρά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπως επίσης και στην περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο που θα καταλύσει η γερμανική αποστολή.

Επίσης, έντονη θα είναι η παρουσία αστυνομικών έξω από τη γερμανική πρεσβεία, από το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.α. Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στο Σύνταγμα θα περιλαμβάνουν, εκτός από την παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ, την τοποθέτηση του μεταλλικού φράχτη, ενώ θα μπουν και κάγκελα στο πλακόστρωτο που οδηγεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Παράλληλα, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα τέσσερα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δυνατότητα εκτόξευσης νερού.

Ακόμη, σε επιφυλακή θα βρίσκονται αστυνομικοί των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί η τακτική των προληπτικών προσαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει Παναττική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στις 13:00 στο Σύνταγμα. Επίσης, στις 13:00 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ. Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την γερμανική πρεσβεία έχουν προαναγγείλει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο γερμανικός Τύπος

Η απόφαση της Γερμανίδας καγκελάριου να επισκεφτεί την Αθήνα, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, συγκεντρώνει, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, ο οποίος στο σύνολό του αποτιμά ως θετική και μάλλον καθυστερημένη, την κίνηση της Μέρκελ.

Ανάμεσα στους πιο ενδεικτικούς τίτλους, η Deutsche Welle αναφέρει τους εξής: «Η Μέρκελ τολμά να πάει στην Ελλάδα», «Η Μέρκελ στο επίκεντρο της ευρωκρίσης», «Ταξίδι σε λάθος χρόνο», «Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ στην Αθήνα», «Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη της Μέρκελ», «Η καγκελάριος στο προβληματικό παιδί της ΕΕ».

Το ταξίδι της Μέρκελ στο επίκεντρο της ευρωκρίσης», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Focus που σημειώνει: «Η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα στο προοίμιο της απόφασης της τρόικας για τη συνέχιση της βοήθειας. Είναι η πρώτη της επίσκεψη (στην Ελλάδα) από την έναρξη της κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τρέφει μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη αυτή».

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: «Μέχρι σήμερα η καγκελάριος δεν το είχε θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτεί τη χώρα της κρίσης έστω για μια φορά. Η Μέρκελ μιλά για την Ελλάδα, συνεχώς και παντού. Έχει συναντηθεί με Έλληνες πρωθυπουργούς στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στις Κάννες και αλλού. Όμως το δρόμο προς τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση δεν τον βρήκε ποτέ. Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά τους. Όμως η καγκελάριος θα δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανάγκες των ανέργων και των συνταξιούχων. Και με το ταξίδι της αυτό θα υπερασπιστεί αυτό που αφήνει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες στις ομιλίες της: Ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «Όποιος θέλει να αντιληφθεί πόσο μικρή είναι η πατρίδα του, πρέπει να ταξιδέψει. Όποιος θέλει να μετρήσει πόσο μικρός είναι ο χρόνος, πρέπει να σπουδάσει ιστορία, έγραφε κάποτε ο Κουρτ Τουχόλσκι. Ήρθε επιτέλους η ώρα να βρεθεί επί τόπου η καγκελάριος, να ενημερωθεί για τα προβλήματα της χώρας και να επιχειρήσει να πέσουν οι εθνικιστικοί τόνοι και στις δύο πλευρές. Στο πνεύμα του Κ. Τουχόλσκι, μπορεί κανείς να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία. Η Ελλάδα υπήρξε λίκνο του πολιτισμού για την Ευρώπη. Οι Γερμανοί φέρουν λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μεγάλες ευθύνες και έναντι της Ελλάδας. Ως εκ τούτου και η επίσκεψη Μέρκελ σχετίζεται με περισσότερα παρά μόνο με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις σε ευρώ».

Eάν η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να «κάψει» το χρήμα των φορολογούμενων, πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», δηλώνει ο υπεύθυνος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» που θα κυκλοφορήσει σήμερα. Ο κ. Σνάιντερ υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε τη Γερμανία ευάλωτη σε εκβιασμούς, καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα, έκανε τη χώρα έναν από τους κύριους δανειστές της Ελλάδας. «Η Γερμανία μπορεί μεν ακόμη να εμποδίσει κάτι, αλλά δεν μπορεί πλέον να επιβάλει τίποτα», τονίζει ο βουλευτής του SPD. Παράλληλα, σημειώνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε δικές της προτάσεις για τη διευθέτηση της κρίσης, με συνέπεια η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν στο μεταξύ αναλάβει την πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το