Οικονομία, Πολιτική

Τέλη Νοεμβρίου η δόση των 31,5 δισ.

Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με την τρόικα

Μπορεί στα περισσότερα σημεία το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, για το πακέτο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ, να έχει γεφυρωθεί, ωστόσο το γεγονός παραμένει, ότι η συμφωνία δεν έκλεισε ούτε την παραμονή του Eurogroup.

Έτσι, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι μια «θετική δήλωση», ενώ η δόση των 31,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, η δόση θα εκταμιευθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 – 19 Οκτωβρίου να υπάρχει τουλάχιστον «κάτι θετικό». Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί, όμως, στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε η πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στη διάρκεια του Eurogroup σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα κάνει μια σημαντική δήλωση για τη χώρα. Κατά τις πληροφορίες αυτές, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και θα ζητήσει να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα.

Συμφωνήθηκαν μέτρα 8,8 δισ. ευρώ

Σε συμβιβασμό με την τρόικα για μέτρα ύψους 8,8 δισ. ευρώ το 2013 (έναντι 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση, αναζητώντας συν τοις άλλοις μία «θετική δήλωση» από το Eurogroup σήμερα.
Η τρόικα πιέζει για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων και για παρεμβάσεις «άμεσης απόδοσης», δηλαδή μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών αναχώρησαν χθες για το Λουξεμβούργο, ώστε σήμερα να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με την τρόικα και σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υπήρξε πρόοδος τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος όσο και στο διαρθρωτικό, ενώ συζητήθηκαν και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και γι’ αυτό στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος.
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν αποκλίσεις, δεν έχουν κλείσει ακόμα. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας: «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα».

Σκληρά μέτρα

Μετά από μια εβδομάδα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων η τρόικα πέρασε όλα τα σκληρά μέτρα άμεσης απόδοσης που ζητούσε όπως:

– Η απόλυση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από φορείς, οργανισμούς και θέσεις του δημοσίου που καταργούνται (μετά από ένα χρόνο διαθεσιμότητας),

– η κατάργηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που προβλεπόταν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που επεκτείνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, και

– η μείωση των συντάξεων και η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων του ΟΓΑ, με το επιχείρημα ότι «δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε εισφορές, ούτε φόρους».

Φόρος στους εφοπλιστές

Κατόπιν τούτων και προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση πολιτικά, για να περάσει τα μέτρα από το σκόπελο της Βουλής, η τρόικα αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Οικονομικών να επιβληθεί φόρος στους εφοπλιστές (με συντελεστή επί του τονάζ των πλοίων) και την πρόταση να θεσμοθετηθεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, του Φώτη Κουβέλη, για «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων» που προβλέπει τα εξής:

– Αν επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, το πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως το επόμενο έτος θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση από τα κοινωνικά δυσβάστακτα μέτρα όπως η μείωση των χαμηλών συντάξεων (συμπεριλαμβανομένων και του ΟΓΑ), η αύξηση ορίου ηλικίας για την ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων και ο περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων.

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα κατά τον κ. Στουρνάρα είναι «η έγκριση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου». Διαφορετικά η παράταση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και εν τέλει στην εφαρμογή των μέτρων αφού υποχωρούν τα έσοδα.

Στο παρασκήνιο η διαφορά των 2,5 δισ. ευρώ που υπήρχε στο πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013 – 2014 μοιράστηκε.

Το 1 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και κυρίως τους συνταξιούχους το 2013 και το υπόλοιπο ποσό θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες το 2014 με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που δεν είχαν κλείσει μέχρι το Σάββατο το απόγευμα.

Τα μέτρα του επώδυνου συμβιβασμού

Τα μέτρα με τα οποία κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε συμβιβασμό είναι:

– Κατάργηση δώρων στα ταμεία, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ 1,715 δισ. ευρώ.

– Μείωση στο άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1,000 ευρώ σε ποσοστό 3-10% 597 εκατ. ευρώ.

– Μείωση 30 ευρώ συντάξεων του ΟΓΑ 310 εκατ. ευρώ.

– Σύνταξη από τα 65 στα 67 για όλους 449 εκατ. ευρώ.

– Αναστολή κινήτρου επίτευξης στόχων στο Δημόσιο 137 εκατ. ευρώ

– Νέες περικοπές στα φάρμακα 330 εκατ. ευρώ.

– Κατάργηση εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ 50 εκατ. ευρώ

– Φόρος στους εφοπλιστές 100 εκατ. ευρώ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το