Κόσμος

Φονικός σεισμός στην Ιταλία

Κύματα πανικού έσπειρε από το Μιλάνο έως τη Βενετία η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, ενώ τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τεράστιες καταστροφές για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά κυρίως στη Μόντενα και τη Φεράρα, κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια. Ακολούθησε σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο μεγέθους 5,1 βαθμών στις 15:18 (ώρα Ιταλίας). Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν πέφτοντας από ετοιμόρροπο κτίριο όπου πραγματοποιούσε ελέγχους, και κατά πληροφορίες η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν κινδυνεύει. Πολλά ιστορικά κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την κύρια δόνηση καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο σεισμός των 6 βαθμών σημειώθηκε ξημερώματα, όπως το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Λ’ Ακουίλα το 2009. Είναι ο χειρότερος σεισμός που πλήττει την Ιταλία αφότου χάθηκαν 300 ζωές στην Λ’ Ακουίλα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 36 χιλιομέτρων βόρεια της Μπολόνια ανάμεσα στη Μόντενα και τη Φεράρα, και το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χλμ.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη σεισμική δόνηση είναι επτά νεκροί -τέσσερις εργάτες (ένας Μαροκινός και τρεις Ιταλοί) που εργάζονταν νυχτερινή βάρδια σε εργοστάσια έξω από τη Φεράρα, καθώς και δύο γυναίκες (η πρώτη ενδεχομένως από καρδιακό επεισόδιο κοντά στη Μπολόνια, η δεύτερη ήταν ηλικίας 103 ετών και πέθανε όταν καταπλακώθηκε το κρεβάτι της στο Σαν Αγκοστίνο). Η σορός ενός ακόμα ατόμου βρέθηκε στα συντρίμμια ενός σπιτιού. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50. Τρεις χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, βάσει των όσων μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκκενώθηκε νοσοκομείο για την ασφάλεια των ασθενών.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των γεωλόγων, στην περιοχή της Φεράρα είχε να σημειωθεί τόσο ισχυρός σεισμός από το 1570. Παράλληλα, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, τονίζουν ότι πρέπει να εξακριβωθεί για ποιο λόγο κατέρρευσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είχαν χτισθεί πριν λίγα χρόνια και εάν τηρήθηκαν οι αντισεισμικοί κανόνες.
Πάνω από 500 κρατούμενοι των φυλακών της Φερράρα, μεταφέρθηκαν το πρωί της Κυριακής σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης στη φυλακή όπου κρατούνταν.
Σε ό,τι αφορά μόνο στο γαλακτοκομικό τομέα της Εμίλια-Ρομάνια, οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Τα δύο χωριά τα οποία υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι το Σαν Αγκοστίνο -όπου κατέρρευσαν βιομηχανικές δομές, μέρος του καμπαναριού και το δημαρχιακό μέγαρο είναι ετοιμόρροπο- και το Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο, όπου μεταξύ των άλλων κατέρρευσε ολοσχερώς ο πύργος των παλαιών τειχών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

  1. «Δημήτρης Πολυγένης του Πέτρου : ο ευπατρίδης , ο δάσκαλος, ο άνθρωπος»
    του Δημήτρη Στεργιούλη
    Επίτιμου Διευθυντή του
    2ου Δμοτικού Σχολείου Κιάτου
    «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»
    και
    των Σχολείων της ΕλληνικήςΟρθόδοξης Κοινότητας
    Μελβούρνης και Βικτώριας
    Αυστραλίας

    Ήταν Αύγουστος του 1980, όταν αποσπάστηκα, ως δάσκαλος, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Πατρίδας μας, στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Μελβούρνης και κατ’ ακολουθία, ως Διευθυντής, στα Σχολεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.
    Διαρκούντος του Αυγούστου του ιδίου έτους γνώρισα τον Δημήτρη Πολυγένη, εκ Καρυάς Ολύμπου καταγόμενο, που ήταν μετανάστης στην Αυστραλία.
    Στην Ελλάδα, ο Πολυγένης σπούδασε δάσκαλος και αφού αφυπηρέτησε από τις τάξεις του στρατού μας πήρε το δρόμο της ξενιτιάς. Στην Αυστραλία έκανε κι άλλες σπουδές – σήμερα ο Δημήτρης Πολυγένης κατέχει το Master of Edoykation- και εργαζόταν ως δίγλωσσος δάσκαλος στα κρατικά αυστραλιανά Σχολεία.
    Επειδή ο Δημήτρης Πολυγένης είναι ελληνολάτρης και πατριδολάτρης μέχρι μυελού οστέων έκανε αποδεκτή πρόταση του τότε Συμβούλου Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Μελβούρνης, παράτησε τη δουλειά του και για αρκετά χρόνια πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη υπόθεση της Ελληνομάθειας στον αυστραλιανό χώρο.
    Με το σοφό δάσκαλο Δημήτρη Πολυγένη συνεργάστηκα για έξι σχεδόν έτη, χρονικό διάστημα ικανό , αφ΄ενός μεν για να γνωρίσει κανείς , «απ’ την καλή και την ανάποδη» την προσωπικότητα κάποιου συνανθρώπου του, αφ’ ετέρου δε για να σκιαγραφήσει , έστω και αδρομερώς, αυτή.
    Με γνώση λόγου, λοιπόν, καταγράφω τα ακόλουθα:
    Ο Δημήτρης Πολυγένης είναι ξεχωριστός άνθρωπος. Ανήκει στη χορεία εκείνων των ελαχίστων , που η μακρόχρονη θήτευσή του σε διάφορες επίζηλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές θέσεις , όχι μόνον δεν κατόρθωσε να καλλιεργήσει στον ψυχικό του κόσμο την έπαρση και την αλαζονεία , συναισθήματα που φθείρουν και εν πολλοίς διαφθείρουν την ανθρώπινη προσωπικότητα , αλλά τουναντίον προσυπέγραψε τα διαπιστευτήρια του χαρακτήρα του, που είναι η σεμνότητα και η ταπεινοφροσύνη του.
    Τόσο ως νέος , όσο και ως ενήλικας ο Δημήτρης Πολυγένης είναι πράος, προσηνής , ειρηνοποιός, συνετός , δίκαιος , ευσεβής και εγκρατής «εν λόγοις και έργοις».
    Η ευπροσηγορία και η οξύνοιά του, η διαλλακτικότητα και το συνεργατικό του πνεύμα , η υπομονή και η επιμονή του, το αλάθητο κριτήριό του και η εντιμότητά του , το ακαταμάχητο αγωνιστικό του φρόνημα και η ευρύτητα του πνεύματός του , η νηφαλιότητα στη λήψη των αποφάσεων και ο σεβασμός της αντίθετης άποψης , η αταλάντευτη πίστη του στις ακατάλυτες αξίες του λαού μας , στα ήθη, στα έθιμά μας και τις παραδόσεις μας , είναι τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς του . Είναι οι αρετές που τον καταξίωσαν στη συνείδηση της Ομογένειάς μας στην Αυστραλία πρώτα ως άνθρωπο και κατ΄ακολουθία ως δάσκαλο μεγάλου ηθικού αναστήματος και διορατικότητας.
    Η Ελληνική Παιδεία και ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι το μεγάλο του πάθος. Πιστεύει ακράδαντα ότι στα αρχεία της Ιστορίας μας και στα κοιτάσματα των παραδόσεών μας πρέπει να αναζητήσει ο λαός μας το έρμα πλεύσης του, για να βγει αλώβητος από τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης , που απειλεί με αφανισμό τους μικρούς λαούς. Το νέο και το αλλότριο δεν το απορρίπτει συλλήβδην και διαρρήδην , γιατί ασπάζεται το φιλοσοφικό ποιητικό στοχασμό του Παλαμά: « Παλιό βιολί με δοξαριές καινούργιες».
    Στους ξωμάχους της ζωής , στους ταπεινούς και καταφρονεμένους , ο Δημήτρης Πολυγένης, δεν απέστρεψε , ούτε πρόκειται να αποστρέψει το πρόσωπό του. Ουδέποτε, άλλωστε, αρνήθηκε την ταπεινή του καταγωγή.
    Ο Δημήτρης Πολυγένης δεν γνώρισε πατέρα. Ήταν στην κούνια όταν ο κύρης του έπεσε θύμα του εμφύλιου σπαραγμού. Η μακαρίτισσα η μάνα του, η Αικατερίνη, υπέφερε τα πάνδεινα για να τον μεγαλώσει, γι’ αυτό και ο ίδιος αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους καημούς των ανθρώπων του μόχθου , του κόπου και του ιδρώτα.
    Είναι πλέον ή βέβαιον ότι , αν ο Δημήτρης Πολυγένης ζούσε στην Ελλάδα κάθε βράδυ θα επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς σακάκι και παπούτσια, γιατί θα τα χάριζε σε όποιον έβλεπε ξυπόλητο και να τουρτουρίζει από το κρύο.
    Οι νοητικές κεραίες του είναι λίαν ευαίσθητες και πάντα προσανατολισμένες στο τόπο της γενέθλιας γης και στους ανθρώπους τους ζυμωμένους με το χώμα, στον κόσμο της αγροτιάς. Συλλαμβάνει τα μηνύματά τους , όπως και τα μηνύματα του κάθε ανθρώπου που διεκδικεί το ιερό δικαίωμα της εργασίας.
    Ο Δημήτρης Πολυγένης εκτιμά βαθύτατα και σέβεται τα χείλη που προσεύχονται , αλλά υποκλίνεται ευλαβικά και ανυπόκριτα και στα χέρια που υπηρετούν τον πάσχοντα και ανήμπορο συνάνθρωπό μας.
    Ως δάσκαλος , ο Δημήτρης Πολυγένης, αποτέλεσε το συνεκτικό κρίκο των Ομογενειακών μας Συλλόγων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας , γιατί είναι έντιμος και ανυστερόβουλος . Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται το ψυχικό του μεγαλείο.
    Προσέδωσε κύρος στο θεσμό του δασκάλου και δεν χρειάστηκε να επικαλεσθεί το λειτούργημά του για να προσδώσει «κύρος εις εαυτόν», Το έργο που κατέλιπε ως δάσκαλος στην Αυστραλία, πολύκαρπο και καλλίκαρπο. Κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει πολλώ δε μάλλον να το αμφισβητήσει.
    Αυτός είναι ο Δημήτρης Πολυγένης. Αυτή είναι η πολυσχιδής προσωπικότητά του, την οποία προσπάθησα να σκιαγραφήσω . Έπραξα δε τούτο για να γνωστοποιήσω στο ανώνυμο, κυρίως, πλήθος, ότι το μνημείο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ , που ανηγέρθη στην Καρυά Ολύμπου και τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 19 Αυγούστου 2012 , μόνον μια ισχυρή και εγνωσμένου κύρους προσωπικότητα , ως του Δημήτρη Πολυγένη , μπορούσε να οραματισθεί και να υλοποιήσει.
    Το εν Καρυά Ολύμπου Μνημείο της Ολύμπιας Ειρήνης είναι το μοναδικό εν Ελλάδι. Τα συγχαρητήρια και ο δημόσιος έπαινος ανήκουν στο Δημήτρη Πολυγένη, φωτισμένο δάσκαλο της ελληνικής διασποράς, γνήσιο εκφραστή της ελληνοσύνης στους Αντίποδες και φλογερό πατριώτη.
    Και μια πρόταση: Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας πρέπει να συνεδριάσει και ομόθυμα και ομόφωνα να τιμήσει τον άδολο πατριώτη, το φλογερό και εμπνευσμένο δάσκαλο Δημήτρη Πολυγένη. Αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να πράξει το ίδιο και παράλληλα να προτείνει στην Ακαδημία Αθηνών να τιμήσει το Δημήτρη Πολυγένη, όχι μόνο για το έργο ευποιΐας στην Καρυά Ολύμπου , αλλά και για την πατριωτική του δραστηριότητα στην Αυστραλία.-

  2. «Πάλι μαίνεται η Ηρωδιάς»

    του Δημήτρη Στεργιούλη
    Επίτιμου Διευθυντή
    2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
    «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

    «Πάλι μαίνεται η Ηρωδιάς» και απαιτεί την κεφαλή της Κύπρου επί πίνακι.
    Προϊόν διανοητικής παράκρουσης η απαίτησή της .
    Επ’ ουδενί θα διέπραττε αυτό το ατόπημα η κ. Μέρκελ , αν δεν ήταν ανιστόρητη, όπως ανιστόρητος αποδεικνύεται, από την εν γένει λεκτική συμπεριφορά του, και ο επί των οικονομικών υπουργός της, ο «πολύς Σόϊμπλε».
    Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τσιφλίκι της και ούτε είναι δυνατόν να εκλαμβάνεται ως τιμάριό της και ως οργανισμός προώθησης των γερμανικών γεωπολιτικοστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων.
    Επίσης η κ. Μέρκελ θα πρέπει να μελετήσει τη σύγχρονη ιστορία. Αν το πράξει θα πληροφορηθεί ότι η πατρίδα της αιματοκύλησε δυο φορές την Ευρώπη. Ο λαός , από τα σπλάχνα του οποίου και η ίδια ξεπήδησε, ενέχεται για βαναυσουργίες πρωτόγνωρες κατά των Ευρωπαϊκών λαών.
    Τη δική μας πατρίδα, την Ελλάδα, οι πρόγονοι της κ. Μέρκελ την κατέστρεψαν ολοσχερώς. Οι πρόγονοί της δεν άφησαν λίθον επί λίθου επί της Ελληνικής γης. Διέπραξαν εγκλήματα , που δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Τι να της πρωτοθυμίσουμε ; Τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, το Δίστομο ή τα φοβερά κολαστήρια της Γκεστάπο ανά την Ελλάδα , όπου κυριολεκτικά σταυρώθηκαν και μαρτύρησαν ανθρώπινες υπάρξεις.
    Θα πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στην κ. Μέρκελ ότι οι πρόγονοί της λεηλάτησαν τη χώρα μας , μας πήραν τα πλούτη μας, ρήμαξαν τα χωριά μας . Χιλιάδες ελληνόπουλα έμειναν ορφανά και απροστάτευτα, γιατί οι πρόγονοί της σκότωσαν τους γονείς τους.
    Θα πρέπει να πει κάποιος στην κ. Μέρκελ ότι χιλιάδες Ελληνίδες είναι ακόμα μαυροντυμένες εξ αιτίας των προγόνων της.
    Θα πρέπει επιτέλους κάποιος να πληροφορήσει την κ. Μέρκελ ότι το χρέος των Ευρωπαίων απέναντι στους Έλληνες και τους Κύπριους ( για πολλοστή φορά το τονίζω ότι και η Κύπρος είναι Ελλάδα και κατ’ ακολουθία και οι Κϋπριοι είναι Έλληνες) είναι ανεξόφλητο, γιατί οι Ευρωπαίοι στους Έλληνες χρωστούν τα πάντα.
    Καλό θα είναι να μελετήσει και το συμπατριώτη της τον Γκαίτε και να ενδιατρίψει στις απόψεις του περί Ελλάδας και Ελλήνων.
    Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η πατρίδα της οφείλει στην Ελλάδα αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ, τόσο για το κατοχικό δάνειο, όσο και για τις πολεμικές αποζημιώσεις, στις οποίες δεν προσμετρούμε εκείνες για τις χιλιάδες των προγόνων μας που οι Γερμανοί σφαγίασαν Και δεν τους συνυπολογίζουμε , γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί σε χρήμα.
    Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ και του υπουργού της Σόϊμπλε για την οικονομική εξυγίανση των οικονομικά αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως αυτό το οικτρό δίδυμο την αντιλαμβάνεται, είναι επίπλαστο. Και είναι επίπλαστο γιατί οι απόγονοι δημίων είναι αδύνατο να έχουν αποβάλλει τις κληρονομικές τους καταβολές, γιατί κάτι παρόμοιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους βιολογικούς νόμους.
    Αψευδές τεκμήριο των ανωτέρω η στάση που τηρεί αυτό το θλιβερό πολιτικό δίδυμο απέναντι στον Ελληνισμό. Μια στάση που άλλως πως δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά ως ρεβάνς για τη μέγιστη συμβολή των Ελλήνων στη συντριβή του Γ΄ Ράιχ
    Ο κ. Σόϊμπλε «τσούχτηκε» , γιατί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τα κεφάλαια που διακινούνται μέσω αυτού είναι δυσανάλογα με την κυπριακή οικονομία.
    Είναι ή δεν είναι θεομπαίχτης αυτό το ανθρωποειδές ;
    Η δυσαναλογία διακινούμενων κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες και κυπριακής οικονομίας τον πείραξε, ενώ το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στο Λουξεμβούργο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό το παραβλέπει. Είναι ή δεν είναι ανθέλληνας αυτό το ανθρωπάριο ; ((Και πάλι το τονίζω ότι η Ελλάδα είναι και η Κύπρος και οι Κύπριοι είναι Έλληνες).
    Η στάση Μέρκελ-Σόϊμπλε απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχει την εξήγησή του. Είναι αδύνατον αυτό το πολιτικό δίδυμο να χωνέψει ότι μια χούφτα Έλληνες αντιστάθηκαν στις σιδηρόφρακτες στρατιές των προγόνων τους, τις ταπείνωσε το αντάρτικο τουφέκι , τις κουρέλιασε, τις ξεφτέλισε .
    Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τριάντα χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συστρατεύτηκαν με τον ελληνικό στρατό, αλλά και τα συμμαχικά στρατεύματα και τόσο στον ελλαδικό, όσο και στο χώρο της Μέσης Ανατολής παρέδωσαν στους Γερμανούς ανεπανάληπτα μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας, μαθήματα γενναιοφροσύνης και αυτοθυσίας, μαθήματα πολεμικής αρετής.
    ΄Ο,τι δεν κατόρθωσε το Γ΄ Ράιχ σε βάρος του Ελληνισμού επιχειρεί να το πετύχει το σημερινό Δ΄ Οικονομικό Ράιχ με το θλιβερό και αξιολύπητο δίδυμο Μέρκελ- Σόϊμπλε.
    Και πάλι, όμως, ο Ελληνισμός της Κύπρου ντρόπιασε την κραταιά , οικονομικά, Γερμανία.
    Τις προσταγές των Γερμανών , εκπεφρασμένες μέσω του Εurogroup , που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πειθήνιο όργανο των Γερμανών, οι Ελληνοκύπριοι τις απέρριψαν και με την περήφανη στάση τους δίδαξαν στην κατάπληκτη ανθρωπότητα τον ορισμό της εθνικής περηφάνιας, της αξιοπρέπειας, του φιλότιμου, της αρετής.
    Και βέβαια τον Κυπριακό Ελληνισμό τον αναμένει Γολγοθάς. Ίσως ματώσει, ίσως ταλαιπωρηθεί, αλλά ποτέ δεν θα υποκύψει, ποτέ δεν θα συρθεί στα γόνατα, ποτέ δεν θα προσκυνήσει και στο τέλος θα θριαμβεύσει. Κοντά του θα βρίσκεται θερμός συμπαραστάτης , βοηθός και συναγωνιστής ο όπου γης Ελληνισμός. Οι καμπάνες του συναγερμού του Γένους των Ελλήνων άρχισαν να χτυπούν και θα ακουσθούν στα πέρατα της οικουμένης προς μεγάλη απογοήτευση των Μέρκεκλ-Σόϊμπλε και των ενεργούμενών τους .
    Είμαστε Έλληνες εμείς. Κι ο Έλληνας είναι αδούλωτος , περήφανος , άτρομος και προπάντων απροσκύνητος .-

Μοιραστείτε το