Photo Gallery, Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Στήριξη με μνημόνιο

«Όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 

«Όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.

Έξοδος από το ευρώ «φυσικά και μπορεί να αποφευχθεί και προς αυτό το σκοπό συμφωνήσαμε το πρόγραμμα στήριξης με την Ελλάδα» λέει ο υπουργός.
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το πόσο χρόνο έχει ακόμη η Ελλάδα, δηλώνει: «Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χρήματα μέχρι μετά από το μέσο του χρόνου ώστε να μην χρειάζεται τις αγορές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όσο γρηγορότερα μπορέσει να έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Η σημερινή κατάσταση προκαλεί ανασφάλεια στους ανθρώπους και ακριβώς αυτό είναι που δεν πρέπει να κάνει η πολιτική».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο δρόμος που εμείς και η Ελλάδα έχουμε επιλέξει πρέπει να ακολουθηθεί και κατά τη γνώμη μου θα ακολουθηθεί επιτυχώς» και προσθέτει ότι «κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, επειδή «αυτοί στις Βρυξέλλες» δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».
Επαναλαμβάνοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την Ελλάδα.

Εξάλλου «φαντασιοπληξία» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εντύπωση ότι «κάποιος μπορεί να λαμβάνει βοήθεια χωρίς να πληροί οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις ή ότι η σταθερότητα του ευρώ δεν εξαρτάται από το κατά πόσον τα μέλη του δεσμεύονται από τους κανόνες της ευρωζώνης». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι κατανοεί το θυμό του ελληνικού λαού για τις θυσίες που απαιτούνται, σημειώνει ότι η αλληλεγγύη είναι ταυτόσημη με τη σταθερότητα και υπογραμμίζει: «Οι Ελληνες ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν απλώς υπέρ ενός κόμματος τον ερχόμενο μήνα. Θα αποφασίσουν σχετικά με τα υπαρξιακά ερωτήματα και είναι σημαντικό να επιλέξουν γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα».

 

Το Λονδίνο

Οι αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από τον «πυρήνα» της νομισματικής ένωσης για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, αναφέρει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, υποστηρίζοντας πως η ευρωζώνη πρέπει να κινηθεί προς μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση αναφέροντας ως παράδειγμα τα ευρωομόλογα. «Οι χώρες της ευρωζώνης είτε πρέπει να στηρίξουν το νόμισμά τους είτε να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται» γράφει χαρακτηριστικά ο Όζμπορν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους κυριακάτικους Times.
«Πώς μπορούν να στηρίξουν το ευρώ;» ρωτά ο Βρετανός υπουργός, λέγοντας: «Πρώτον, οι χώρες με υψηλά ελλείμματα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα πρέπει να συνεχίσουν να καταπολεμούν τα προβλήματά τους. Αλλά, απόντων ευέλικτων ισοτιμίων, οι οικονομικοί και οι πολιτικοί φραγμοί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μόνο θα χειροτερεύουν χωρίς στήριξη από τον πυρήνα της ευρωζώνης». Ο Όζμπρον αναφέρει επίσης πως η ευρωζώνη θα πρέπει να ακολουθήσει την «αμείλικτη λογική της νομισματικής ένωσης προς μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και «μοιράσματος του βάρους», αναφέροντας ως μία πιθανή επιλογή τα ευρωομόλογα.


Ο Π. Κρούγκμαν

Δραστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αποφευχθεί «έκρηξη του ευρώ θεωρεί απαραίτητη ο Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν -εκτιμώντας επίσης πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι αναπόφευκτη» καθώς «απλώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».
«Δεν μου αρέσει να τα λέω έτσι ωμά, είναι σαν να φωνάζεις «φωτιά» μέσα σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο», δηλώνει ο κ. Κρούγκμαν σχετικά με την ελληνική έξοδο και επισημαίνει ότι καμία από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει τη ζημιά. Προβλέπει δε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης σε bank run («επιδρομή» καταθετών στις τράπεζες). «Αν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ευρώ θα εκραγεί. Θα τυλιχτεί στις φλόγες και τότε θα πρέπει να ρίξουμε στη φωτιά όσο περισσότερο νερό μπορούμε», προκειμένου να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων από τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά στην πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο, ο διακεκριμένος οικονομολόγος τονίζει ότι «τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί, παρόλα αυτά εξακολουθεί να εξυμνείται ως επιτυχημένο μοντέλο». Θεωρεί μάλιστα ότι η Γερμανία πρέπει να επιτρέψει σε πληθωρισμούς της τάξης του 3% – 4%, προκειμένου να μην πέσει και η ίδια θύμα της «μανίας για λιτότητα».

Επιφυλάξεις Ολάντ για Σόιμπλε

Τις «ισχυρές του επιφυλάξεις» για την υποψηφιότητα Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup φέρεται να έχει εκφράσει στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα.
Το δημοσίευμα θέλει τον Ολάντ να έχει ενημέρωσει σχετικά «υπεύθυνους των Βρυξελλών». Ο Ολάντ φέρεται να διαμήνυσε στους αξιωματούχους πως θεωρεί «δύσκολα αποδεκτή» την επιλογή του κ. Σόιμπλε. Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας θέτει, σε κάθε περίπτωση, τον όρο ο κ. Σόιμπλε να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του στην κυβέρνηση Μέρκελ εάν αναδειχθεί διάδοχος του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του συμβουλίου. Η θέση της προεδρίας του Eurogroup είναι το κορυφαίο των αξιωμάτων της Ευρωζώνη για τα οποία γίνεται έντονο «παζάρι» τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Εκτός από το διάδοχο του Γιούνκερ, καθορίζεται και ο επικεφαλής του ESM (με το όνομα της Ισπανίδας Μπελέν Ρομάν Γκαρσία ακούγεται αρκετά), ο επικεφαλής της EBDR (επιλέχθηκε ο Βρετανός Κακραμπάρτι αντί του Γερμανού Μίροβ) και μία θέση στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το