Photo Gallery, Τοπικά

Υπό φρούρηση το πλοίο με τα όπλα στο λιμάνι του Βόλου

Ήταν δηλωμένα στα στοιχεία του πλοίου τα όπλα και τα πυρομαχικά, που μεταφέρει το φορτηγό πλοίο «Alexandretta», επισημαίνει το Τελωνείο Βόλου

Τρία εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) βάρους 75 τόνων με όπλα μεταφέρει το φορτηγό πλοίο «Alexandretta», το οποίο έχει ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Βόλου, μέχρι να αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αν θα του δοθεί άδεια απόπλου ή αν θα ελεγχθεί και θα δεσμευτεί το φορτίο του.

Αυτό έγινε γνωστό χθες από αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή του Τελωνείου Βόλου, που έχει αναλάβει και τις σχετικές διαδικασίες, το οποίο, όπως αποκλειστικά έγραψε χθες η «Θ», έγινε αντιληπτό από τις αρμόδιες Αρχές, όταν κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου για ανεφοδιασμό με καύσιμα (ντίζελ τράνζιτ). Το ότι το πλοίο μεταφέρει οπλισμό για τη Λιβύη, κινητοποίησε τις τελωνειακές και Λιμενικές Αρχές, καθώς σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό 204/2011 και με αφορμή την πρόσφατη επανάσταση στη Λιβύη, απαγορεύεται η μεταφορά οπλισμού στην εν λόγω αφρικανική χώρα.

Στα στοιχεία του φορτίου του πλοίου αναφέρεται ότι μεταφέρει οπλισμό στα τρία εμπορευματοκιβώτια, που βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα, καθώς στο αμπάρι του μεταφέρει και ενσακισμένο τσιμέντο. Το πλοίο φόρτωσε τα εμπορευματοκιβώτια με τον οπλισμό στο λιμάνι Derinse της Τουρκίας και το τσιμέντο στο λιμάνι Gemlik με προορισμό το λιμάνι της Μιζουράτα στη Λιβύη, όπου θα ξεφορτώσει τον οπλισμό και την Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα ξεφορτώσει το τσιμέντο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φόρτωσης του πλοίου, στα τρία εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται «πιστόλια και κυνηγετικά όπλα, θήκες για τα όπλα και πυρομαχικά». Επίσης στα εμπορευματοκιβώτια, βάρους 25 περίπου τόνων το καθένα, μεταφέρονται και άλλα προϊόντα. Σύμφωνα με το ναυτικό πράκτορα του πλοίου κ. Τσαρδακά, «το φορτίο είναι δηλωμένο και τη Δευτέρα θα λάβει την άδεια απόπλου από το υπουργείο».

Το «Alexandretta» είναι χωρητικότητας 4000 τόνων και φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου, ενώ έχει δέκα άτομα πλήρωμα και πλοίαρχο όλοι Τούρκοι υπήκοοι.

Το πλοίο στη διάρκεια του διάπλου του Αιγαίου πελάγους αντιμετώπισε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει δύο φορές, για να προφυλαχθεί από την κακοκαιρία, μία στο λιμάνι Τσανάκαλε της Τουρκίας και μία στην Κυρά Παναγιά στις Β. Σποράδες. Με καύσιμα επρόκειτο να ανεφοδιαστεί στο λιμάνι της Σύρου, αλλά ο πλοίαρχος επέλεξε ως ασφαλέστερο λιμάνι αυτό του Βόλου, όπου και κατέπλευσε για ανεφοδιασμό.

Μέχρι να δοθεί η άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης, το πλοίο φρουρείται στην προβλήτα 2 του λιμανιού.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 204/2011 και σύμφωνα με την απόφαση 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 26ης Φεβρουαρίου 2011, προβλέπεται «απαγόρευση πώλησης όπλων, απαγόρευση σε σχέση με εξοπλισμό εσωτερικής καταστολής, καθώς και περιορισμοί όσον αφορά στην είσοδο και δέσμευση κεφαλαίων και οικονομικών πόρων ορισμένων προσώπων και οντοτήτων που ενέχονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά προσώπων στη Λιβύη, περιλαμβανομένης της συμμετοχής σε επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Ακόμη στο άρθρο 2 «απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, ανεξάρτητα εάν προέρχονται από την Ένωση ή όχι, σε οποιοδήποτε πρόσωπο, οντότητα ή οργανισμό που βρίσκεται στη Λιβύη ή προς χρήση στη χώρα αυτή, η εν γνώσει και εκ προθέσεως συμμετοχή σε δραστηριότητες με αντικείμενο ή αποτέλεσμα την καταστρατήγηση των απαγορεύσεων που αναφέρονται στο στοιχείο. Απαγορεύεται η αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά από τη Λιβύη εξοπλισμού, ο οποίος ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, είτε ο σχετικός εξοπλισμός προέρχεται από τη Λιβύη είτε όχι. Κατά παρέκκλιση οι αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών, δύνανται να επιτρέπουν την πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγωγή εξοπλισμού, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, υπό τους όρους που οι ίδιες κρίνουν σκόπιμους, εφόσον βεβαιωθούν ότι ο εξοπλισμός αυτός προορίζεται αποκλειστικά για ανθρωπιστική ή προστατευτική χρήση». Στο άρθρο 3 ορίζεται ακόμη ότι «απαγορεύεται η παροχή τεχνικής βοήθειας, άμεσα ή έμμεσα, που συνδέεται με τα αγαθά και την τεχνολογία που απαριθμούνται στον κοινό στρατιωτικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με την παροχή, κατασκευή, συντήρηση και χρήση των αγαθών που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο, σε οποιοδήποτε πρόσωπο, οντότητα ή οργανισμό που βρίσκεται στη Λιβύη ή προς χρήση στη χώρα αυτή. Επίσης η παροχή, άμεσα ή έμμεσα, τεχνικής βοήθειας ή υπηρεσιών διαμεσολάβησης που συνδέονται με τον εξοπλισμό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, σε οποιοδήποτε πρόσωπο, οντότητα ή οργανισμό που βρίσκεται στη Λιβύη ή προς χρήση στη χώρα αυτή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το