Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τη «νέα ΕΡΤ»

ΕΡΤ

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση». Με 155 «ναι» και 104 «όχι», το σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, έγινε δεκτό κατά άρθρο και κατά πλειοψηφία. Παρών ψήφισε ένας βουλευτής σε σύνολο 260.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ κατά δήλωσαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πάντως από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή καταψήφισε το άρθρο 12 για τον μεσολαβητή, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Καψή

«Αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κίνηση», χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι με αυτήν η κυβέρνηση κατάφερε κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες της χούντας.

«Ταυτίσατε την πολιτική σας με το μαύρο», είπε, αποδίδοντας την όλη απόφαση στην «εντολή» που είχε η κυβέρνηση να «πετάξει 2000 ανθρώπους στον δρόμο». Όσο για την επιλογή της ΕΡΤ την απέδωσε σε ιδεοληψία συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, που «διακατέχονται από αισθήματα ρεβανσισμού απέναντι στον δημόσιο λόγο», όπως είπε σημειώνοντας ότι η ΕΡΤ ενοχλούσε την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε σε όσα είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης για το «πολιτιστικό μελίσσι της ΕΡΤ» που δεν τον χώραγε, αναφερόμενος σε «ένα μέρος βουλευτών της ΝΔ που σήμερα ηγεμονεύει» το οποίο δεν εκφραζόταν από την «πολύχρωμη πραγματικότητα», «γιατί δεν είχε μαύρο που προφανώς σας ενθουσιάζει», όπως είπε. Θύμισε ότι η ΕΡΤ δεν είναι γέννημα της αριστεράς, αλλά της μεταπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι ανήκει και στην παράταξη της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Η ΕΡΤ που κλείσατε και μισείτε είναι η ΕΡΤ του Μάνου Χατζιδάκι και του Οδυσσέα Ελύτη (…) Μήπως ήταν κομουνιστές και αριστεροί;», ρώτησε. Επιτέθηκε όμως και στο ΠΑΣΟΚ που συνέβαλε, όπως είπε, ως ιστορικό κόμμα σε όλα αυτά, αλλά δεν απάντησε χθες στον κ.Βορίδη, κατηγορώντας το για αυτά που κάνει σήμερα, καθιστάμενο συνιστώσα της ‘πιο δεξιάς από ποτέ ΝΔ’, όπως είπε. Έκπληξη εξέφρασε όμως και από την στάση της ΔΗΜΑΡ που ενώ εγκατέλειψε την κυβέρνηση για αυτή την ‘ετσιθελική απόφαση του πρωθυπουργού’, όπως είπε και χθες είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για να γίνει εξεταστική. «Μήπως μετανιώσατε που φύγατε από την κυβέρνηση;», ρώτησε, σημειώνοντας ότι μπορεί κανείς να κάνει λάθη, αλλά όταν διακατέχεται από πολιτική και όχι δημοσκοπικά ευρήματα, είναι σταθερός…

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως «κοστίζει πολύ η Δημοκρατία» και πως η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης σε «χρεοκοπημένα κανάλια» που τα χρηματοδοτούν «χρεοκοπημένες τράπεζες» που τις κρατά όρθιες το «χρεοκοπημένο μνημόνιο». «Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι δωράκι στα πειρατικά κανάλια κ.Καψή», είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. «Δεν περίμενα να δεχθείτε να αναλάβετε αυτή τη θέση», είπε, κάνοντας λόγο για δημοσιογράφο με πλούσια καριέρα σε ιδιωτικά μέσα συμφερόντων ιδιοκτητών που υπονόησε ότι έχουν να κέρδισουν από αυτή την κατάσταση. «Είναι σαν να βάζουμε τη γάτα να αναδιοργανώσει τα ποντίκια. Δεν γίνεται», είπε θέτοντας θέμα ηθικής τάξεως.

Ρώτησε δε να μάθει για το ύψος της δημοσιονομικής ζημιάς που προκύπτει για τους πολίτες από την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ. Παράλληλα, θύμισε ότι εξαιτίας της αντίδρασης του κόσμου για αυτή την απόφαση έπεσε η τρικομματική κυβέρνηση. «Αν δεν είχατε όμηρο τον κ.Βενιζέλο», είπε, παραπέμποντας στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και «εθισμένα» σε κυβερνητισμό στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «θα είχαμε εκλογές». Θύμισε όμως με νόημα ότι και η κυβέρνηση Παπαδήμου όπου ήταν υπουργός ο Παντελής Καψής έπεσε, ενώ είχε 253 βουλευτές και όχι 153…

Σηκώνοντας το γάντι, ο Παντελής Καψής πήρε τον λόγο για να πει ότι μπορεί να απαντά για αυτά που λέει και κάνει, όχι όμως για αυτά που είναι. «Δεν δέχθηκα ποτέ να πάω στο Δημόσιο», είπε, σημειώνοντας ότι δούλευε στον ιδιωτικό τομέα. Πέρασε δε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει πρώην διευθυντή του ‘Βήματος’ σε θέση προέδρου της Αυγής και έχει δίπλα του έναν πρώην νομικό συνεργάτη καναλαρχών ως επικεφαλής συνταγματικών επιτροπών για να καταπολεμήσει την διαπλοκή και ορθά, όπως είπε. «Ξαφνικά σε μένα υπάρχει θέμα ηθικής τάξης γιατί 35 χρόνια κολλούσα ένσημα», είπε, σημειώνοντας ότι δεν έδωσε ποτέ άδεια σε κανάλι και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι εκείνο συνδικαλιστών «που έχουν μάθει να ζουν παρασιτικά εις βάρος της ΕΡΤ». Τον κατηγόρησε λοιπόν για «λόγια του αέρα», αρνούμενος ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης.

Ανταπαντώντας, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η μομφή δεν είναι κατά των απόψεων ή των πράξεών του, αλλά πως δεν ανέλαβε διευθυντής κομματικού εντύπου ή έστω της ΕΡΤ, ανέλαβε να υλοποιήσει ένα σχέδιο που υποβαθμίζει την ΕΡΤ. «Εδώ υπηρετείτε το κλείσιμο και την υποβάθμιση της ΕΡΤ», που ανεξάρτητα από προθέσεις, προκύπτει εκ των πραγμάτων όφελος για τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους, όπως είπε. Τον κάλεσε δε εκ νέου να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε για το δημοσιονομικό κόστος «όλης αυτής της περιπέτειας» για τον λαό.

Νωρίτερα, τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι ειδικοί εισηγητές των κομμάτων στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ.

Ως «δικλείδες ασφαλείας» περιέγραψε το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο που προβλέπονται στον νέο φορέα κατά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, ενώ διαμεσολαβητικό χαρακτήρα απέδωσε στον ενδιάμεσο μεσολαβητή που θα υποδέχεται -όπως είπε- τις παρατηρήσεις, τα παράπονα και τις αιτιάσεις σε σχέση με τη λειτουργία του νέου φορέα.

Την «ανακολουθία» που παρατηρείται στο να συζητείται το νομικό αποτέλεσμα μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς αυτή να έχει έρθει προς συζήτηση, παρατήρησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης. «Το “όχι” στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο», είπε, τονίζοντας πως άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που έχει καταθέσει ως πρόταση νόμου και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που έχουν κάνει το ίδιο. «Η ΕΡΤ είναι σε άτυπη λειτουργία», είπε, σημειώνοντας ότι αρκούν 48 ώρες για να επαναλειτουργήσει κανονικά και κατόπιν να αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία. Ο κ. Βούτσης ζήτησε μία «ακριβή» δημόσια ραδιοτηλεόραση, χωρίς σπατάλες, αλλά με επένδυση στον πολιτισμό και αναρωτήθηκε επί του νομοσχεδίου πόσα κανάλια και πόσα ραδιόφωνα προβλέπει, αν θα είναι ο νέος φορέας ανοιχτός στον απόδημο ελληνισμό, καθώς και πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται, για να απαντήσει μόνος του πως ούτε εκείνοι που το εκπόνησαν δεν ξέρουν και απαντούν ότι χρειάζονται από 600 ως 2.000 εργαζόμενοι. «Δεν έχουν ιδέα, δεν έχουν όραμα. Έκλεισαν κάτι εκδικητικά και τώρα στου Κασίδη το κεφάλι και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους πελατειακές προσλήψεις, προσπαθούν να κάνουν κινήσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Για την ανάγκη για δημιουργία ανεξάρτητης και χωρίς κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις δημόσια ραδιοτηλεόραση, μίλησε ο Γιώργος Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας τον κοινό τόπο που διαπιστώνεται επ’ αυτού. Αναφέρθηκε στην πρώτη προσπάθεια που έγινε το 2011 με τον Ηλία Μόσιαλο να αναθέτει την σχετική έρευνα σε επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο, η οποία, όμως, δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή και αναρωτήθηκε και εκείνος αν δεν πρέπει να υπάρχει μία δέσμευση σήμερα για τον αριθμό των εργαζομένων. Μίλησε για πειστική ως προς τις προθέσεις επιχειρηματολογία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταρρίπτοντας, όμως, προτάσεις που παραπέμπουν σε αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους και αναρωτώμενος πώς μπορεί να λειτουργήσει ο φορέας χωρίς εποπτικό και διοικητικό συμβούλιο.

Την ύπαρξη της λέξης «ίντερνετ» στον τίτλο του νέου φορέα αρνήθηκε ο Γιάννης Δημαράς εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ αναρωτήθηκε και ποια πρόσωπα είναι «εγνωσμένου κύρους» στη δημοσιογραφία. Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα και την αναγνώριση εκ μέρους του της ηθικής ευθύνης της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, θύμισε πως η ηθική βλάβη επισύρει και οικονομική αποζημίωση…

Για πρόγραμμα του νέου φορέα που κατά τη γνώμη της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες και απόδημο, όχι όμως και σε «λαθρομετανάστες» όπως είπε, μίλησε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αναφερόμενος δε σε «αμειβόμενη» επιτροπή, όπως ορίζεται, προέβλεψε την κατάληψη θέσεων από «τρωκτικά της Αριστεράς».

Ότι τα ΜΜΕ εντάσσονται στον χώρο της ελευθερίας, είπε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Πανούσης, κάνοντας λόγο για νεοφιλελεύθερη άποψη που μειώνει την ελευθερία της επικοινωνίας.

Για κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει αντιλαϊκή πολιτική και για πλήρη παράδοση δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ. «Δεν υπάρχει αστικό κράτος χωρίς τη δική του τηλεόραση, γιατί δεν μπορεί να αφήσει το θέμα της ενημέρωσης χωρίς κρατικά κανάλια», είπε, κάνοντας λόγο για προπαγανδιστικό κυβερνητικό λόγο που δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από μεμονωμένους εργαζόμενους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το