Πολιτική

Τσίπρας: Όχι ευρώ πάση θυσία

 Φετίχ μας είναι η σωτηρία της χώρας, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ   Με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο   Με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο

Φετίχ μας είναι η σωτηρία της χώρας, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Μια έντονη προσπάθεια να αποσαφηνίσει το πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του νομίσματος και πώς θα διαπραγματευτεί με την τρόικα μπροστά σε ενδεχόμενη απειλή για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, κατέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες).

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι “ταμπού, Φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σωτηρία της χώρας” και ότι το βασικό μέλημα είναι “η σωτηρία της Ελλάδας μέσα στο ευρώ και όχι η σωτηρία του ευρώ στην Ελλάδα”. Ο αρχηγός της αξιωματικής διεμήνυσε ότι το νόμισμα δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το θέμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλα να μην έχουμε λιτότητα. “Αυτό το πάση θυσία στο ευρώ είναι ανατριχιαστικό. Τι θα πει πάση θυσία; Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές;” αναρωτήθηκε, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η λύση να βρεθεί μέσα στο ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν θα είναι μια εξέλιξη, που θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Επισημαίνοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του να σοβαρευτούν και απέδωσε στην κυβερνητική προπαγάνδα τη διαστρέβλωση των απόψεων, που έχει εκφράσει για το θέμα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε δυο φορές ότι η διαπραγμάτευση – σύγκρουση με την τρόικα, που θα έχει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πει ΝΑΙ στα μνημόνια, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες, εννοώντας ότι θα προσέλθει σε αυτή τη διαδικασία αποφασισμένος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη κα για το νόμισμα.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα απαιτεί αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στήριξη από το λαό και κατάλληλες συμμαχίες, αλλά δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σημεία το σχεδίου, που διαθέτει για την επιτυχή έκβαση μιας τέτοιας προσπάθειας.

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το αίτημα για εκλογές, αν και σε χαμηλούς τόνους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει κάποια στιγμή δημοψήφισμα.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί την τρόικα με μια ανθοδέσμη των ΝΑΙ. Έκανε λόγο για κυβερνητική κοινοπραξία του ΝΑΙ σε όλα και για δήθεν διαπραγματεύσεις. Για τον κ. Σαμαρά είπε ότι, αφού ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την Μέρκελ για το μισό ΟΧΙ στο πρώτο μνημόνιο, έχει αναδειχθεί σε τυχαίο εκπρόσωπο του ΝΑΙ, για τον κ. Βενιζελο ότι ενώ ο τόπος φλέγεται, εκείνος φλέγεται μόνο να ξαναγίνει υπουργός, ενώ για τον κ. Κουβέλη είπε ότι μετατρέπει τις κόκκινες γραμμές σε κόκκινες κορδέλες, με τις οποίες τυλίγει προειλημμένες αποφάσεις.

Εκτίμησε δε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει άλλα μέτρα στη βουλή και προέβλεψε ότι έρχεται κοινωνική καταιγίδα, πιθανόν ανεξέλεγκτη.

Είναι γελοίες ο ισχυρισμός τους ότι μας έσωσαν, ενώ τρία χρόνια καταστρέφουν την κοινωνία, σημείωσε.

Για το Κυπριακό

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το κυπριακό ΟΧΙ ήταν χρήσιμο και επιβεβλημένο και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν στήριξε την αρχική αντίσταση του κυπριακού λαού. Μίλησε μάλιστα για υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, που με κυνισμό, θέλει να κεφαλαιοποιήσει την κυπριακή τραγωδία για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για συμμαχίες

Ο κ. Τσίπρας άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για την πολιτική των συμμαχιών του κόμματός του, ακόμη κα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και με πρόσωπα, που έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και έχουν συγκροτημένη στάση απέναντι στα μνημόνια.

Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση, που όμως θα είναι και ειδικού σκοπού, σε έκτακτες συνθήκες, για τη σωτηρία χώρας. Για ισσοροπίες μεταξύ αριστεράς και ευρύτερων δυνάμεων, είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες θα γίνουν κα επιλογές έξω από τα “πολιτικά ορθά” και επικαλέστηκε την εμπειρία με τη κυβέρνηση Τσάβες, στην οποία μετείχαν και δεξιοί υπουργοί. Πρόσθεσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει σούπερ μάρκετ.

Ευρωσκεπτκισμός

Ο κ. Τσιπρας προέβλεψε ότι ο ευρωσκεπτκισμός θα γίνει τελικά πλειοψηφία, καθώς το αφηγημα για την Ερωπη κλονίζεται κα επικρατεί φόβος και ανασφάλεια.

Για το ΤΑIΠΕΔ

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταπέλτης για τα όσα γίνονται στο ΤΑIΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου συνεδριάζει στα αγγλικά, όπως είπε, δεν ενημερώνει για τα όσα συζητούνται εκεί και εκπαραθυρώνει κάθε διαφορετική γνώμη. Δεν έχει κάνει ασυλία, προειδοποίησε, ιδίως γιατί διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία σας, δεν  είναι τσιφλίκι τους.

Για τη λίστα Λαγκαρντ

Αναφερόμενος στην προανακριτική επιτροπή εκτίμησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια συγκάλυψης, που όμως δεν μπορεί να πετύχει, γιατί τα στοιχεία είναι κραυγαλέα. Χαρακτήρισε όμως και σκάνδαλο το γεγονός ότι ακόμη το ΣΔΟΕ δεν έχει φέρει πόρισμα για τις καταθέσεις αυτές και αναρωτήθηκε τι κρύβεται πίσω από το θέμα.

Για το τραπεζικό σύστημα

Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Ζήτησε να περιέλθουν σε δημόσιο έλεγχο όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ταμείο χρηματοπιστωτική στήριξης, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να φορτώνονται οι πολίτες το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, αλλά οι τράπεζες να ελέγχονται από τους ίδιους τραπεζίτες. Πρέπει, είπε, να περάσουν στον κρατικό έλεγχο, να αλλάξουν οι διοικήσεις και η πολιτική τους, με μια νέα σισάχθεια υπέρ των πολιτών, που έχουν προβλήματα και στη συνέχεια θα εξεταστεί το μέλλον τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το