Πολιτική

«Σπάνε» τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου

Με διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο, εφόσον οι επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν
Με διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο, εφόσον οι επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν

Η ποινή των ισοβίων «σπάει» για τους καταχραστές του Δημοσίου με διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο, εφόσον οι καταχραστές επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν, ενώ με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται «παράθυρο» για τα άτομα που κατηγορούνται για κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν.1608/1950. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται σε βάρος των καταχραστών ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Όπως προβλέπει η νέα διάταξη, εφόσον ο κατηγορούμενος για κατάχρηση συμφωνήσει να «ικανοποιήσει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα» (δηλαδή να επιστρέψει όλα τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί ότι καταχράστηκε): α) Μέχρι την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, β) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και γ) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν ισχύει για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη όσων έχουν διαπράξει αδικήματα για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει τις περιπτώσεις άρνησης καταβολής διατροφής, της άρνησης από πλευράς εργοδοτών καταβολής εργατικών απαιτήσεων εργαζομένων και τις παραβάσεις από συναλλαγές που αφορούν αγορές με πίστωση.

Ακόμη, προβλέπεται η σύσταση ειδικού σώματος δικαστών- πραγματογνωμόνων που θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες (γραφολόγους, οικονομολόγους, τραπεζίτες, πολεοδόμους, κ.λπ.) που θα συνδράμει κατά το στάδιο των προανακρίσεων και θα υποβοηθά γενικά την όλη ανακριτική διαδικασία.

Επίσης, στο επίμαχο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, τα ΜΜΕ θα υποχρεώνονται πλέον να δημοσιεύουν επανορθώσεις για λανθασμένα δημοσιεύματα ή δημοσιεύματα που θίγουν πολίτες.

Αλλοδαποί 63 στους 100 φυλακισμένους

Σειρά μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στις φυλακές της χωράς μετά τα δύο περιστατικά στις φυλακές Τρικάλων και Μαλανδρίνου ανακοίνωσε ο υπουργός  Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σημειώνοντας παράλληλα πως για πρώτη φορά στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας οι κρατούμενοι έφτασαν στους 12.912, τη στιγμή που η χωρητικότητα των φυλακών είναι για 9.400.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρουπακιώτης οι αλλοδαποί κρατούμενοι την 1/1/2013 έφταναν τους 7.875 καταλαμβάνοντας το 63% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών.

Στο πνεύμα αυτό ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι μια από τις υπάρχουσες φυλακές – Στα Τρίκαλα στο Δομοκό ή στο Μαλανδρίνο – θα μετατραπεί σε υψίστης ασφαλείας προκειμένου να μεταφερθούν εκεί ισοβίτες και βαρυποινίτες. Επιπλέον με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ζητηθεί ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων των φυλακών για τους οποίους υπάρχουν σχετικές καταγγελίες. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο αναζητά ειδικό χώρο εντός των Αθηνών, για να «φιλοξενήσει» κρατούμενους για οικονομικά εγκλήματα. Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε :

– Τοποθετούνται κλωβοί διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

– Συνδέονται οι κάμερες ασφαλείας όλων των φυλακών με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

– Τοποθετούνται αλεξίσφαιρα τζάμια σε όλες τις σκοπιές (Μέχρι σήμερα θωρακισμένες σκοπιές διαθέτουν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού).

– Ενισχύεται ο εξοπλισμός των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό. Ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα 50 τουφέκια G3A3 ενώ επιπλέον χορηγούνται πρόσθετες φωτοβολίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα, καπνογόνα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

– Τοποθετούνται σε όλες τις φυλακές συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.

– Επανδρώνονται με εξωτερικούς φρουρούς οι κεντρικές πύλες και τα εξωτερικά θυρωρεία των φυλακών.

– Αυξάνεται το ωράριο απασχόλησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως.

– Εντατικοποιούνται οι τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις φυλακές με τη συνδρομή και των ΕΚΑΜ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε αργία συνολικά 42 σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι 8 έχουν προφυλακιστεί.

Ακόμη προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων όπως και η μετακίνηση 220 υπάλληλων μέσω της κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το