Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Τρόικα: Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος

Σ17-Φ1-ΤΡΟΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα σύμφωνα με γραπτή κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν σε μία σειρά μέτρων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 και το 2014, αλλά και να υπάρξει διόρθωση σε σχέση με την καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών έχει μείνει πίσω ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα βήματα για να ανακτήσει τον έλεγχο στην υπέρβαση των δαπανών της υγείας, την αυτονομία και αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας, όπως και του φορολογικού κώδικα, ενώ υπάρχει και νέα συμφωνία για την στελέχωση του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι αρχές δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν πλάνο στελέχωσης του δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου, να τοποθετήσουν προσωπικό στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και κινητικότητας και να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους για υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Στη γραπτή ανακοίνωση η τρόικα κλείνει την πόρτα στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ έστω και προσωρινά ή περιορισμένα και παραπέμπει τη συζήτηση στον επόμενο έλεγχο το Φθινόπωρο.

Επιπλέον, Κομισόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ αναφέρουν ότι οι μακροοικονομικοί στόχοι παραμένουν σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των προβλέψεων οι προοπτικές όμως είναι αρκετά αβέβαιες.

Με τη διαπραγμάτευση κλεισμένη οι τρεις οργανισμοί αναφέρουν πως το Eurogroup σήμερα και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της αναφοράς της τρόικας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το