Πολιτισμός

Τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Βόλο

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Εξέχοντες επιστήμονες από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι δύο ιστορικοί μελετητές Serge Noiret και Dirk Moses, αλλά και πλειάδα καθηγητών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως ο Νίκος Δεμερτζής, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Γιώργος Κόκκινος, ο Ανδρέας Ανδρέου, η Λένα Διβάνη, ο Δημήτρης Μπιλάλης και η Έλλη Λεμονίδου, θα βρίσκονται στο Βόλο το τριήμερο από 30 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου, για το συνέδριο με θέμα «Χρήσεις και καταχρήσεις της ιστορίας: Η δημόσια ιστορία στην Ελλάδα», που διοργανώνουν το Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι Πολίτες εν Γνώσει και η International Federation for Public History, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του συνεδρίου, «τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι συζητήσεις για την ιστορία πληθαίνουν. Πολλά και διαφορετικά ιστορικά γεγονότα έρχονται στη δημόσια συζήτηση, γίνονται αντικείμενο ενδιαφέροντος, προβάλλονται από τα ΜΜΕ και προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού και πολλές φορές διχάζουν την κοινή γνώμη. Το διδακτικό εγχειρίδιο της  εγχειρίδιο της ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και η μεγάλη συζήτηση για τη δεκαετία του 1940 που επεκτάθηκε στις στήλες των εφημερίδων και δίχασε την ιστορική κοινότητα πριν από μερικά χρόνια, είναι δύο πολύ γνωστά παραδείγματα. Η κοινωνία ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται σε συζητήσεις, σχετικές με το παρελθόν που σε άλλες εποχές θα απασχολούσαν ενδεχομένως μόνο τους επιστήμονες ιστορικούς. Στόχος είναι να μελετηθεί η εξέλιξη της Δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα χωρίς, ωστόσο, να χάνεται από τον ερευνητικό ορίζοντα η διεθνής εμπειρία και η συγκριτική προοπτική».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Δημαρχείο του Βόλου. Τους συνέδρους θα καλωσορίσει στην πόλη ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου, μεθαύριο Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 11:30 το πρωί. Στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν οι: Ανδρέας Ανδρέου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Γιώργος Αντωνίου (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), Νίκος Δεμερτζής (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Σπύρος Κακουριώτης (δημοσιογράφος), Γιώργος Κόκκινος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Έλλη Λεμονίδου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας), Νίκος Μαραντζίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Ζέτα Παπανδρέου (δρ Διδακτικής της Ιστορίας), Ελένη Πασχαλούδη (δρ Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το