Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

«Καυτή» Παρασκευή: 4 φόρους σε μια ημέρα καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες

ΕΦΟΡΙΑ ΟΥΡΑ

Τις αντοχές των φορολογούμενων δοκιμάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τρόικα, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως τη Παρασκευή τέσσερις φόρους και πολλοί είναι εκείνοι που γυρίζοντας από τις διακοπές τους, τρέχουν να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά από το Ίντερνετ έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης καταβολής.

Οπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές αυτές αποτελούν το βαρόμετρο για τους στόχους εσόδων που έχουν τεθεί για το δεύτερο και πλέον κρίσιμο εξάμηνο του έτους, όπου συν τοις άλλοις θα κριθεί και ο στρατηγικός στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Τρόικα εκφράζει ανοικτά την ανησυχία της για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, εν όψει του εξαιρετικά βεβαρημένου με φόρους δευτέρου εξαμήνου του έτους.

Εως το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η δόση φόρου εισοδήματος για όσους έλαβαν εκκαθαριστικό έως το τέλος Ιουλίου με μέσο όρο φόρου περίπου 1.000 ευρώ, η πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2011 με περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τους ιδιοκτήτες, η πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2012 με επίσης περίπου 1.000 ευρώ φόρο κατά μέσο όρο αλλά και η δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το πήγαινε- έλα στις εφορίες, καθώς πέρα από όσους σπεύδουν να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο για να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 30 του μήνα (υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση), μπροστά στα γκισέ συνωστίζονται όσοι καλούνται για έλεγχο των δικαιολογητικών που αφορούν στις δηλωθείσες δαπάνες αλλά και όσοι ζητούν ή εξυπηρετούν ρύθμιση φορολογικών οφειλών.

Για έλεγχο δικαιολογητικών προσέρχονται αυτές τις ημέρες περίπου 100.000 φορολογούμενοι, στους οποίους θα ελεγχθούν κατά βάση τα παραστατικά για τη μείωση φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, ενοικίων, στεγαστικών δανείων ενώ θα γίνεται και δειγματοληπτικός των αποδείξεων για τη κάλυψη του αφορολογήτου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διασταυρώσεις σε περίπου 500.000 φορολογούμενους για τη παρακράτηση φόρου που έχουν δηλώσει, σε σύγκριση με τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις.

Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις για αδήλωτα ενοίκια ακινήτων αλλά και για δηλώσεις μικρότερης επιφάνειας ακινήτων σε σχέση με τη πραγματική, με αποτέλεσμα τον υπολογισμό από το υπουργείο Οικονομικών χαμηλότερων φόρων ακινήτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το