Τοπικά

«Πράσινο φως» για το Κ.Υ. Σκιάθου

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Υπογράφηκε χθες στο Νοσοκομείο Βόλου η προγραμματική σύμβαση ένταξης του νέου κτιρίου του Κέντρου Υγείας Σκιάθου στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Κώστα Καραμπάτσα. Η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το «Αχιλλοπούλειο» και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσει το σχετικό φάκελο.

Παράλληλα υπάρχει προβληματισμός από πλευράς Περιφέρειας για τον χαμηλό ρυθμό εργασιών ανακατασκευής της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κώστας Καραμπάτσας τόνισε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς και τιμή που βρίσκεται μαζί μας ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως διοίκηση, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε αμέσως πράγματα για το Νοσοκομείο. Στην προσπάθειά μας αυτή αρωγός είναι και η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, η οποία έχει πλήρη ενημέρωση για το σχεδιασμό».

Ο ίδιος έκανε λόγο για το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ενεργειών και την ανάγκη κάλυψης του χαμένου εδάφους. «Υπογράφουμε την προγραμματική συμφωνία για την ένταξη του Κέντρου Υγείας Σκιάθου στο ΕΣΠΑ και θα κινήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες μαζί με την υφυπουργό κ. Μακρή για να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα έργα που έχουν «ωριμάσει» και μπορούν να κατατεθούν στο ΕΣΠΑ. Θα γίνει ένας αγώνας δρόμου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη, ώστε να εντάξουμε άμεσα έργα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία».

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός έκανε αναφορά για μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης σημειώνοντας πως αυτή η συμφωνία δηλώνει τη βούληση του Νοσοκομείου αλλά και του Υπουργείου Υγείας να κατασκευαστεί αυτό το έργο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Το κάνουμε αυτό για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και να είμαστε πιο κοντά στη διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης. Η εμπειρία δείχνει ότι, όταν τα έργα παρακολουθούνται εδώ στην Περιφέρεια, προχωρούν και πιο γρήγορα».

Αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών για το Κέντρο Υγείας Σκιάθου είπε πως παραλάβαμε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση του έργου. Συνεχίσαμε με τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Έγιναν όλες οι μελέτες και πήραμε την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας και πλέον αναμένουμε την κατάθεση των τευχών δημοπράτησης από το Δήμο Σκιάθου και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ώστε να γίνει η δημοπράτηση. Το έργο με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Παράλληλα αναμένεται και η έγκριση της οικοδομικής μελέτης του έργου».

 

Με χαμηλούς

ρυθμούς

η παλιά

πτέρυγα

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στο θέμα της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου που είναι σε φάση ανακατασκευής λέγοντας πως «οι ρυθμοί εργασίας είναι αργοί και γι’ αυτό θα γίνει προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα».

Στην παλιά πτέρυγα θα στεγάζεται σε νέο ανακαινισμένο χώρο η Β’ Παθολογική Κλινική αλλά και η Ψυχιατρική. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι γύρω στα 5,7 εκατομμύρια ευρώ και παρακολουθείται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ. «Παρατηρείται ένας πάρα πολύ μικρός ρυθμός ως προς τις κατασκευαστικές εργασίες. Θέλουμε να επιταχύνουμε το ρυθμό εργασιών και είμαστε σε συνεχή πίεση προς την αρμόδια υπηρεσία» είπε ο περιφερειάρχης.

Αυτή τη στιγμή στο νομό Μαγνησίας έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για υποδομές υγείας τέσσερα έργα, η ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας που ξεκίνησε, το περιφερειακό Ιατρείο Καναλίων που θεμελιώθηκε, το Περιφερειακό Ιατρείο Σούρπης που δημοπρατήθηκε, καθώς και το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, όπου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης σημείωσε πως «το Νοσοκομείο Βόλου έχασε πολύτιμο έδαφος ως τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ. Πάντως γενικά πιστεύουμε ότι γίνεται μια νέα αρχή για το Νοσοκομείο της Μαγνησίας και θέλουμε μεταξύ των νοσοκομείων να υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει μετακίνηση ασθενών για άλλα Νοσοκομεία εκτός Θεσσαλίας. Γι’ αυτό και στο νέο ΕΣΠΑ θέλουμε να εντάξουμε και άλλα έργα από τον τομέα Υγείας».

 

Δεν περισσεύει

καμία κλίνη

Ερωτηθείς ο κ. Αγοραστός για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων Νοσοκομείων, όπως του Βόλου, ο περιφερειάρχης είπε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Μάλιστα σημείωσε πως στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας υπάρχει υψηλή πληρότητα ως προς τους ασθενείς, λέγοντας πως καμία κλίνη δεν περισσεύει. Μάλιστα ο αριθμός νοσοκομειακών κλινών προς τον πληθυσμό της περιφέρειας είναι από τους μικρότερους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το