Πολιτική

Τρεις ενστάσεις στο τραπέζι της τρόικας

Στην Αθήνα αύριο κλιμάκιο-Συζήτηση για εργασιακά μισθολογικά και ασφαλιστικά


Τρεις «αστερίσκους» θα περιέχει το ενημερωτικό σημείωμα που θα παραδώσει το τεχνικό κλιμάκιο στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα και πιάνουν δουλειά τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις τους έγκειται στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, στην έλλειψη οικονομικών στοιχείων για φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, όπου έχουν ζητήσει την ενεργό συμμετοχή ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες.

Η πρόοδος του μνημονίου θα εξεταστεί σε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις της τρόικας σε όλα τα παραγωγικά Υπουργεία. Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους έχει προκύψει πως το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει οδηγήσει σε ευρεία εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως επιζητεί η τρόικα. Επίσης σε ό,τι αφορά στις ΔΕΚΟ, η τρόικα έχει ζητήσει πλάνο με τη συμμετοχή ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες και επανεξέταση του μισθολογικού κόστους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι λείπουν οικονομικά στοιχεία φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης εικόνα για ελλείμματα και εγγυήσεις. Έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν ποινές (π.χ. πάγωμα επιδοτήσεων). Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως οι όποιες επιφυλάξεις δεν θα σταθούν εμπόδιο για μία θετική αξιολόγηση προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Εξάλλου, τα θεσμικά πλαίσια για την ανάπτυξη πρόκειται να παρουσιάσει ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, στους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν ο επενδυτικός νόμος, τα νομοσχέδια για τα επιχειρηματικά πάρκα, την απλοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και για την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Παρουσίαση θα γίνει και της πορείας του ΕΣΠΑ.

Πηγές αναφέρουν πως τις προηγούμενες μέρες, στις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα σε υπηρεσιακά στελέχη της τρόικας και του Υπουργείου εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Το νέο εργασιακό

Στην έδρα της Κομισιόν οριστικοποιούνται οι διατάξεις του νέου εργασιακού, που ενισχύουν τις ατομικές συμβάσεις και οδηγούν σε περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν διπλή παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, με μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και με την υιοθέτηση ενός συστήματος πλασματικών καθορισμένων εισφορών.

Πληροφορίες, που δημοσιεύιε η εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» αναφέρουν πως στο στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεξεργάζονται νέες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του κόστους εργασίας κατά 7%, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, που όπως φαίνεται συντηρεί την εσωκομματική του κόντρα με την αρμόδια Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, προανήγγειλε παρεμβάσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, δηλώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και μέρος αυτής περνά μέσα από το κόστος εργασίας. Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται οι εμπειρογνώμονες, και τα οποία θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του επίσημου κλιμακίου της τρόικας με την Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο νόμος για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να συμπληρωθεί με διατάξεις και για τις ατομικές. Έτσι, στη διατύπωση για τη δυνατότητα σύναψης ειδικών συμβάσεων, ασκούνται πιέσεις ώστε να προστεθεί και η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων. Σε ένα διαφορετικό σενάριο εργασίας, προβλέπεται ότι σε όποια επιχείρηση δεν συμφωνηθεί ειδική σύμβαση, τότε δεν θα επεκτείνεται η επιχειρησιακή και, συνεπώς, διοίκηση και εργαζόμενοι θα προχωρούν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, όπου η δυνατότητα ατομικής διαπραγμάτευσης θα είναι περιορισμένη.

Νέος μηχανισμός

για τις δαπάνες

Έναν νέο μηχανισμό για την αποτύπωση των δημοσιονομικών μεγεθών και τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού συστήνει η κυβέρνηση καθ΄ υπόδειξιν της τρόικας. Με τον νέο μηχανισμό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είναι σε θέση να δημοσιεύει σε μηνιαία βάση στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τη μεταβολή χρέους/ελλείμματος και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (δανεισμός, ομόλογα, κτλ.) για το σύνολο του κράτους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί τις αναληφθείσες δεσμεύσεις, όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΚΟ και, ως εκ τούτου, θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει, όποτε απαιτείται, ώστε να αποτρέπεται το ενδεχόμενο οι δεσμεύσεις να υπερβαίνουν τα προγράμματα δαπανών. Ο νέος μηχανισμός συστήνεται μετά και τη δυσφορία την οποία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του κλιμακίου της τρόικας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα για τη μη έγκαιρη ανταπόκριση των φορέων του Δημοσίου όσον αφορά την αποστολή στοιχείων για την πορεία των δαπανών, γεγονός το οποίο οδήγησε τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να κάνει λόγο ακόμη και για λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των υπαλλήλων που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το θέμα. Το κόστος του νέου μηχανισμού, που θα υλοποιηθεί από την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, θα είναι 5.814.600 ευρώ. Η ολοκλήρωσή του, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «θα συντελέσει στην επίτευξη σημαντικού μέρους των στόχων του Μνημονίου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην προώθηση της ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο». Συγκεκριμένα, με τον νέο μηχανισμό θα επιτευχθούν τα εξής: Πρώτον, η διαρκής παρακολούθηση της εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών σε ενοποιημένη (μηνιαία/τριμηνιαία) βάση, με δυνατότητα άμεσων και εύστοχων παρεμβάσεων άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής.
Δεύτερον, η παρακολούθηση και σύγκριση των δημοσιονομικών μεγεθών/στοιχείων ανάμεσα σε διαφορετικές περιόδους.
Τρίτον, η επεξεργασία των δημοσιονομικών μεγεθών/στοιχείων για εξαγωγή συμπερασμάτων και διαμόρφωση ανάλογης στρατηγικής για βελτίωση αποτελεσμάτων.
Τέταρτον, η εγκαθίδρυση ολοκληρωμένου μηχανισμού με σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση της δημοσιονομικής πληροφόρησης της Γενικής Κυβέρνησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το