Photo Gallery, Τοπικά

Το πρώτο χιόνι χθες ξημερώματα στις κορυφές του Πηλίου

Το πρώτο χιόνι έστω και ελάχιστο είδαν χθες οι κάτοικοι των Χανίων

Το πρώτο χιόνι για το φετινό χειμώνα έπεσε χθες το πρωί στις κορυφές του Πηλίου, ωστόσο ήταν ελάχιστο και δεν προκάλεσε προβλήματα στις συγκοινωνίες. Αμέσως στην περιοχή των Χανίων κινήθηκε εκχιονιστικό μηχάνημα, που καθάρισε το οδόστρωμα, έστω κι αν το χιόνι που έπεσε, δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατοστά.

Η θερμοκρασία στα ορεινά του Πηλίου έπεσε στο 0, ενώ χαμηλότερη αναμένεται να είναι η τιμή της σήμερα, οπότε και θα πέσει κάτω από το 0 (-4).

Ξημερώματα χθες σημειώθηκε η πρώτη χιονόπτωση για το φετινό χειμώνα στις κορυφές του Πηλίου, κατά ένα μήνα περίπου αργότερα από πέρυσι. Το χιόνι που έπεσε πάντως ήταν λίγο και έλιωσε μόλις βγήκε ο ήλιος το μεσημέρι.

Οι θερμοκρασίες στα ορεινά ήταν χαμηλές, γύρω στο 0, ενώ κάτω από το 0 αναμένεται να πέσουν σήμερα το πρωί.

Ο καιρός σήμερα θα είναι σχεδόν αίθριος στη Μαγνησία, με λίγες τοπικές νεφώσεις αυξημένες στις ανατολικές περιοχές. Το θερμόμετρο θα δείξει από -4 μέχρι 17 βαθμούς και στο Βόλο από 3 μέχρι 12. Αύριο Σάββατο αναμένονται αρχικά αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ασθενείς ώς μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 μέχρι 11 βαθμούς και στο Βόλο 5-11.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα προβλέπεται κακοκαιρία με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία σημειώνει πτώση και οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν τους 8 βαθμούς Κελσίου στο Βόλο. Πάντως από τη Δευτέρα το απόγευμα και βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Οι άνεμοι από ανατολικοί την Κυριακή στρέφονται σε βοριάδες τη Δευτέρα.

Θα χιονίσει και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε πολλές πεδινές περιοχές θα βρεθούν σε τιμές κοντά στο μηδέν.

Αρκετό κρύο προβλέπεται την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου με τον καιρό να επιδεινώνεται ξανά από τα δυτικά με βροχές στα πεδινά πρώτα της δυτικής χώρας και στη συνέχεια και στα βόρεια, τα κεντρικά αλλά και νοτιότερα ηπειρωτικά και χιονοπτώσεις έως και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα περάσει με διαδοχικές κακοκαιρίες στη χώρα. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται με τις βροχές να συνεχίζονται, ενώ στα βόρεια υπάρχουν πιθανότητες για εκ νέου χιονοπτώσεις έως και ημιορεινές περιοχές. Αρκετά τα χιόνια σε όλα τα ορεινά.

Οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι αιτία όλων αυτών των διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά, είναι οι συνθήκες εμποδισμού, που θα παραμείνουν στο βόρειο Ατλαντικό. Παράλληλα μια δεύτερη εμποδιστική τάση θα αρχίσει να αναπτύσσεται και στη δυτική Σιβηρία. Αυτά τα δύο, θα έχουν την τάση να εγκλωβίσουν χαμηλές πιέσεις μέσα στην κεντρική Ευρώπη, ενώ υποδηλώνουν παράλληλα την ύπαρξη εντελώς διαφορετικής φύσεως αερίων μαζών. Σε γενικές γραμμές, το ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης, καταλαμβάνεται από ψυχρές ηπειρωτικές αέριες μάζες, το δυτικό από ψυχρές θαλάσσιες και τα νότια τμήματα (Μεσόγειος) από μεσογειακές. Η χώρα μας θα βρίσκεται στο πεδίο όπου θα συναντηθούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι ψυχρές θαλάσσιες με τις θερμές μεσογειακές, γι’ αυτό και αναμένεται συνέχιση των κακοκαιριών. Τα δυναμικά αίτια στην κίνηση των αντικυκλώνων, θα διαμορφώσουν τις τροχιές κίνησής τους. Ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι η συνένωση των δύο αντικυκλώνων μετά τις 12-13 του μηνός πάνω από τα υπερβόρεια τμήματα της Ευρώπης (Σκανδιναβία), αποκόπτοντας σχεδόν τελείως το πεδίο χαμηλών πιέσεων μέσα στην Ευρώπη. Μετά τη συνένωση αυτή, είναι αρκετά πιθανό να περάσει ο ενιαίος πλέον αντικυκλώνας προς ανατολικότερες περιοχές, εξαναγκάζοντας τελικά τις χαμηλές πιέσεις σε κίνηση προς τα δυτικά (κάτι που είναι αρκετά σπάνιο, αλλά όχι απίθανο). Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνθήκες στη χώρα μας ίσως γίνουν ηπιότερες μετά τις 13 Δεκεμβρίου.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το