Photo Gallery, Τοπικά

Προς πώληση ξενοδοχεία στο Νομό Μαγνησίας

Σε αναζήτηση μισθωτή το ξενοδοχείο «Σάντη» στο Βόλο, που ανήκει στο Ορφανοτροφείο

Πάνω από 15 ξενοδοχεία έχουν βγει κρυφά ή φανερά προς πώληση στο Νομό Μαγνησίας, καθώς η κρίση έχει χτυπήσει τον τουριστικό κλάδο και ο φετινός χειμώνας προβλέπεται από τους δυσκολότερους για τους ξενοδόχους της περιοχής. Αν και δειλά-δειλά άρχισαν να αυξάνουν οι κρατήσεις δωματίων για τα Χριστούγεννα, πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο βουνό των Κενταύρων δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στις γιορτές, ενώ όσα λειτουργήσουν οι τιμές είναι χαμηλότερες των περυσινών, ενώ και οι πληρότητες θα είναι σαφώς μειωμένες.

Τα ξενοδοχεία που βγαίνουν προς πώληση, είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, προσδοκώντας την εξεύρεση αγοραστή, παρά τα θετικά μηνύματα στον τουριστικό κλάδο για το 2013. Στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), πρόκειται για μικρομεσαίες μονάδες που έβαλαν ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη λειτουργίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, επτά στα δέκα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους.

Επτά ξενοδοχεία βρίσκονται προς πώληση στη Σκιάθο, δύο στην Πορταριά, ένα στα Χάνια, ενώ προς αναζήτηση μισθωτή βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Σάντη» στο Βόλο (67 κλίνες), το οποίο ως γνωστόν ανήκει στο ίδρυμα του Ορφανοτροφείου.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτη, το 30% των ξενοδοχείων πωλείται είτε φανερά είτε κρυφά. Στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών real estate βρίσκονται πολύ γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες και τα ποσά που ακούγονται ότι ζητούνται, ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν οι γνώστες του ξενοδοχειακού τομέα, ότι ο χάρτης θα αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια με μεγάλα deals να είναι προ των πυλών. Οι τράπεζες διαθέτουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες προς πώληση, όπως για παράδειγμα η Εθνική και η Alpha, που πωλούν ξενοδοχείο στο Βόλο.

Επίσημα εξάλλου έχουν τεθεί προς πώληση και τα Ξενία Σκιάθου και Τσαγκαράδας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τουριστικοί παράγοντες που ρωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν ότι πάντα πωλούνταν και θα πωλούνται ξενοδοχεία, εξαρτάται από την τιμή, ωστόσο αν η κρίση συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί και τα πωλητήρια θα αυξηθούν.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων, ξενώνων και ενοικιαζομένων δωματίων, είναι μεγαλύτερος, καθώς ορισμένοι ξενοδόχοι δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους μέσω αγγελιών στις εφημερίδες ή το διαδίκτυο και έχουν επιλέξει άλλους τρόπους για την προώθηση της πώλησης, π.χ. μέσω μεσιτών ακινήτων. Παράδειγμα γνωστό ξενοδοχείο στην Πορταριά είχε αγγελία πώλησης σε ιστοσελίδα μεσιτικού γραφείου της συμπρωτεύουσας…

Αν και οι πωλήσεις ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι χαμηλό, καθώς η τουριστική αγορά θεωρεί πως οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα εν λόγω ακίνητα, είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Τα πωλητήρια σε ξενοδοχεία έρχονται σε μια περίοδο που πολλές τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας, κυρίως αυτές που αναπτύχθηκαν χωρίς ίδια κεφάλαια, αλλά με τραπεζικό δανεισμό.

Πρόκειται κυρίως για μονάδες κάτω των 150 κλινών, που λειτουργούν οριακά και ίσα που καλύπτουν τα έξοδά τους, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού, πολλές από τις οποίες, σύμφωνα με τους μεσίτες, δεν φαίνεται να έχουν καμία τύχη. Επίσης ορισμένα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα πολεοδομικής νομιμοποίησης τμημάτων τους ή βοηθητικών εγκαταστάσεών τους. Ωστόσο υπάρχουν και μονάδες που είναι «καθαρές» και έλκουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Βέβαια ενέχει και ο κίνδυνος, αντί για επενδυτές του τουριστικού κλάδου να εμφανιστούν τα λεγόμενα «κοράκια» της αγοράς, που θέλουν να αρπάξουν ευκαιρίες και να αποκομίσουν κέρδη από τη μεταπώληση.

Γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας αποφασίστηκε η σύγκληση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της μεθαύριο Κυριακή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volou, στο Βόλο, με τα εξής θέματα προς συζήτηση: Εκλογή προεδρείου γενικής συνέλευσης, οικονομικός απολογισμός έτους 2011, διοικητικός απολογισμός έτους 2011, έγκριση προϋπολογισμού έτους 2012, ενημέρωση για διάφορα θέματα. Θα ακολουθήσει εκδήλωση από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και συγκεκριμένα από το σύμβουλο κ. Γιώργο Πίττα, για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». Το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του πρωινού που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, με προϊόντα του κάθε τόπου και προορισμού, έτσι ώστε η πρωινή γευστική εμπειρία του κάθε ξένου και εγχώριου επισκέπτη να έχει σχέση με την Ελλάδα και ειδικότερα με τη συγκεκριμένη περιοχή που επισκέπτεται.

Στη γενική συνέλευση μπορούν να συμμετέχουν όσα μέλη είναι οικονομικά τακτοποιημένα μέχρι και το 2011 ή όσα μέλη τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες την ημέρα της γενικής συνέλευσης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το