Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Το πολιτικό χρήμα στο μικροσκόπιο

 

Πρωθυπουργός και εταίροι επιθυμούν να θεσπιστεί άμεσα αυστηρότερος έλεγχος στη χρηματοδότηση των κομμάτων
Πρωθυπουργός και εταίροι επιθυμούν να θεσπιστεί άμεσα αυστηρότερος έλεγχος στη χρηματοδότηση των κομμάτων

ΑΘΗΝΑ, 3.

Πρωτοβουλίες για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα» αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», να λάβει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στην πορεία προς το συνέδριο της ΝΔ αλλά και την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα αντίστοιχες προτάσεις για να γίνει πιο αυστηρή η χρηματοδότηση των κομμάτων έχουν και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης αντίστοιχα.

Στη σκιά της υπόθεσης με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρξει άμεσα αυστηρότερος και αντικειμενικότερος έλεγχος του πολιτικού χρήματος, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα και θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναθεώρηση διατάξεων του καταστατικού χάρτη της χώρας. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει πλήρως ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων και να γίνεται πλέον ο έλεγχος από μία Αρχή αυξημένου κύρους αντί της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Η νέα προσέγγιση, σύμφωνα και με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος έχει αναλάβει με εντολή του Πρωθυπουργού εδώ και καιρό την επεξεργασία σχετικού νομοθετήματος, θα είναι η σημαντική απομείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Με το νέο καθεστώς που θα τεθεί προς διαβούλευση και όπου θα επιχειρηθεί να ενοποιηθούν και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα επιτρέπεται η ιδιωτική χρηματοδότηση υπό όρους διαύγειας με στόχο να προληφθεί το φαινόμενο του «μαύρου χρήματος» και της εξαγοράς συνειδήσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται έτοιμοι να ανοίξουν και επίσημα τη συζήτηση καθώς η χώρα ξεφεύγει σταδιακά από τη μονότονη και κουραστική συζήτηση επί των μνημονίων και θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει και επισήμως και η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα ευρύτερα. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες είχε δώσει σχετικές εντολές στον κ. Στυλιανίδη, στον αναπληρωτή του κ. Χαρ. Αθανασίου και στον ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλα ώστε να ετοιμαστεί μια αυστηρή νομοθετική πρωτοβουλία για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα».

Μεταξύ των προτάσεων που υποστηρίζει με θέρμη ο Πρωθυπουργός είναι να υπάρξει πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου σε ειδικό σώμα αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Σαμαράς έχει διακηρύξει εδώ και πολλά χρόνια τη θέση του για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, ΓΓ υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί από το 1974 ως σήμερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στην προγραμματική συμφωνία που ενέκριναν οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, τον περασμένο Ιούνιο, υπάρχει αναφορά για υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου. Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να επανεξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κτλ.

Σύμφωνα με τις ως τώρα κινήσεις του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος έχει την ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας, αυτή λαμβάνει υπόψη όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παρακολουθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει ενσωματώσει τις εκθέσεις των εθνικών κοινοβουλίων. «Στόχος το επόμενο διάστημα είναι να συνθέσουμε τις απόψεις των κομμάτων και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας για χτύπημα του “μαύρου χρήματος” και εδραίωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού, μιας σύγχρονης δημοκρατίας» λέει σε συνομιλητές του ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει ξεκάθαρες απόψεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το λεγόμενο πολιτικό χρήμα, ετοιμάζεται το προσεχές διάστημα να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων με βάση τη διεθνή εμπειρία και με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας. Ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση κανόνων διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα δίνει και ο κ. Κουβέλης, ο οποίος έχει ανοίξει εδώ και τρεις μήνες επίσημα τον δημόσιο διάλογο για το κομματικό χρήμα, το εκλογικό σύστημα και την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς. Ο κ. Κουβέλης επιμένει ότι πρέπει να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και θεωρεί ότι τώρα είναι η στιγμή για μεγάλες κινήσεις που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία για την πολιτική και τους πολιτικούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το