Photo Gallery, Πολιτική

Το ΙΚΑ θα διεκδικήσει εισφορές από τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Δηλώσεις του διοικητή του Ιδρύματος Ρ. Σπυρόπουλου

 

 

 


Μετά το αίτημα της ΓΣΕΕ, για καταβολή του υποχρεωτικού αριθμού ενσήμων στο ΙΚΑ, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης, επιβεβαίωσε ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε ότι αναμένει την τελική και οριστική ρύθμιση για τα αυθαίρετα και στο πλαίσιο αυτό «το ΙΚΑ αναμένεται να ικανοποιήσει ένα μέρος των απαιτήσεων του από τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που θα συμπεριληφθεί στη ρύθμιση».

Την Τρίτη, η ΓΣΕΕ, με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζήτησε να εμπεριέχεται στην προωθούμενη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων η καταβολή του υποχρεωτικού αριθμού ενσήμων στο ΙΚΑ. «Θεωρώντας κρίσιμη και πρωταρχική την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος, κρίνουμε απαραίτητη την απόδοση στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ του ποσού, που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των – κατ’ ελάχιστον – υποχρεωτικών απαιτούμενων ημερών οικοδομικής εργασίας» αναφέρεται στην επιστολή της ΓΣΕΕ.

Στο μεταξύ, ικανοποιητικά εξελίσσεται το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.
«Θα δώσουμε στοιχεία αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο. Σας λέγω ότι είναι πολύ ικανοποιητικά. Ήδη έχουνε ξεπεράσει οι ρυθμιζόμενες οφειλές το μισό δισεκατομμύριο ευρώ», είπε ο κ. Σπυρόπουλος.
Αναφορικά με το θέμα της καταβολής των συντάξεων, ο διοικητής του ΙΚΑ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, σημειώνοντας: «Περικόπτονται σπατάλες και περιττές δαπάνες, όλα αυτά γίνονται για να διασφαλίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη βιωσιμότητα των συντάξεων. Σας λέω, λοιπόν, ότι πρόβλημα συντάξεων δεν υπάρχει».

Τιμωρία όσων εμπλέκονται

στη χορήγηση επιδομάτων-μαϊμού

Αυστηρό μήνυμα ότι θα τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις χορήγησης πλαστών προνοιακών επιδομάτων έστειλε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης.
Σε δηλώσεις του στο http://Βήμα 99,5 είπε ότι θα τιμωρηθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ακόμα και εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες, εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις όπως αυτή της Ζακύνθου, όπου από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί και λάμβαναν το σχετικό επίδομα αναπηρίας, που ανέρχεται σε 725 ευρώ τη διμηνία. Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί και σε άλλους Νομούς και πως το αρμόδιο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας διενεργεί ελέγχους σε 13 Νομούς της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη υπάρχουν καταγγελίες αλλά και στοιχεία ότι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούσαν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, «χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές ως εκλογικός μηχανισμός, ως ρουσφετολογικός μηχανισμός».
Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι όσοι εμπλέκονται θα τιμωρηθούν, ενώ στο ερώτημα τι θα γίνει εάν διαπιστωθεί ότι ευθύνονται και εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα αποπεμφθούν, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.

«Εάν αυτό λέει ο νόμος και αυτό λέει φυσικά» είπε χαρακτηριστικά.

«Εκείνο που θέλω να σας πω – γιατί αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα – είναι ότι είναι πολιτική βούληση, θα την εξαγγείλει τις επόμενες μέρες ο υπουργός ο Ανδρέας Λοβέρδος, να μπούμε σε μια τελείως διαφορετική διαχείριση του συστήματος των επιδομάτων, τα οποία δίνονται από το ελληνικό κράτος με μια πλατφόρμα, που θα υπάρχει και διαφάνεια και έλεγχος ταυτόχρονα, χωρίς αμφισβήτηση από κανέναν» τόνισε.

 

Νέες αποκαλύψεις

Σοκ προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για τη βιομηχανία προνοιακών επιδομάτων που είχαν στηθεί σε πολλές νομαρχίες της χώρας. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων δεν… έμπαιναν στον κόπο να προσκομίσουν ούτε καν τις γνωματεύσεις περί βαριάς αναπηρίας ή τυφλότητας από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.

Η πρώην νομαρχία Κιλκίς χωρίς κανέναν έλεγχο, μοίραζε προνοιακά επιδόματα και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο MEGA ο γενικός επιθεωρητής του σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, Μ. Σαμπατακάκης, για… «ψύλλου πήδημα» οι επιτροπές έδιναν επιδόματα τυφλότητας. Δεν είναι πρόταση αλλά απαίτηση να αποδοθούν ευθύνες από την εισαγγελία που έχει στα χέρια της το πόρισμα, τόνισε ο κ. Σαμπατακάκης ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και κυρώσεις.

Οι επιθεωρητές έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις πρώην νομαρχίες και στις περισσότερες περιπτώσεις διαπίστωσαν «βιομηχανία» έκδοσης καρτών ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε να κυκλοφορούν δωρεάν μέσω ΚΤΕΛ οι δικαιούχοι των παράνομων καρτών.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το