Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Αύριο η απόφαση για τον Ολυμπιακό Β.

 

Εντυπωσιακό «παρών» έδωσαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ

 

 

 

Εκδικάστηκε χθες η έφεση των «ερυθρολεύκων» κατά της ποινής του υποβιβασμού τους

 

 

 

 

 

 

Την Παρασκευή θα γίνει γνωστό αν ο Ολυμπιακός θα παραμείνει στη Σούπερ Λιγκ ή θα υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική κατηγορία, αφού τότε θα εκδώσει την απόφασή της η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ που χθες εκδίκασε την έφεση των «ερυθρολεύκων». Περίπου 1500 Βολιώτες φίλαθλοι «εκστράτευσαν» στην Αθήνα και διαδήλωσαν κατά της άδικης τιμωρίας υποβιβασμού που επέβαλε στον Ολυμπιακό το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Σούπερ Λιγκ. Η «Θ» έζησε από κοντά τη χθεσινή «απόβαση» των φιλάθλων του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα και έδωσε το «παρών» στην ακροαματική διαδικασία, όπου δεν εμφανίστηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για την ομάδα. Ωστόσο, ο τ. πρόεδρος της ΠΑΕ Αχιλλέας Μπέος κατήγγειλε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ολυμπιακός είναι στοχοποιημένοι από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή.

 

Αποστολή στην Αθήνα:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΓΙΟΣ

 

Η αγωνία των φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου για το αν θα παραμείνει η ποινή του υποβιβασμού της ομάδας ή αν θα διατηρηθεί στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή την ημέρα που η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποτελούμενη από τους κ.κ. Αθανάσιο Θέμελη (πρόεδρος), Γεώργιο Βλάσση και Σταύρο Ανδριανόπουλο θα εκδώσει την τελεσίδικη απόφασή της.

Η έφεση εκδικάστηκε χθες στα γραφεία της ΕΠΟ και ενώ από έξω βρισκόταν 1.500 περίπου φίλαθλοι των «ερυθρολεύκων» που ταξίδεψαν με πούλμαν, αλλά και ιδιωτικά μέσα, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα του Ολυμπιακού. Η βολιώτικη «εκστρατεία» ξεκίνησε στις 5 το πρωί από το Δημαρχείο Βόλου που είχε οριστεί ως τόπος αναχώρησης, ενώ στις 10 κατέφθασαν τα πρώτα πούλμαν έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ στο πάρκο Γουδή.

Εκεί περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη για το φόβο επεισοδίων, αλλά οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού διαδήλωσαν ειρηνικά. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των Οργανωμένων είχαν άριστη συνεργασία με τους επικεφαλής της Αστυνομίας. Μοναδικό μελανό σημείο η επίθεση οπαδών του Παναθηναϊκού (στην περιοχή υπάρχει ένας εκ των μεγαλυτέρων συνδέσμων του «τριφυλλιού») σε μεμονωμένους φίλους του Ολυμπιακού. Δύο Βολιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά η έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής δύναμης που έκανε και τέσσερις συλλήψεις «πράσινων» χούλιγκαν αποσόβησε τα χειρότερα.

Στο πλευρό του Ολυμπιακού βρέθηκε σύσσωμη η διοίκηση της ΠΑΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Τόρη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αλεξόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κοπάνας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κίτσιος, ο αντιδήμαρχοι κ. Γκουντέλιας και Στόικος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαλκιάς, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Κολυνδρίνης και ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ κ. Μπατζιάκας.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 11.00 και διήρκησε πέντε ώρες, διάστημα στο οποίο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού περίμεναν υπομονετικά έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ.

Οι νομικοί κ.κ. Χαρμάνης και Αθανασάκης ανέλαβαν την υπεράσπιση της ΠΑΕ, ενώ ο κ. Κακαβάς αυτή του κ. Μπέου. Μάρτυρες κατηγορίας ήταν ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης στοιχήματος του ΟΠΑΠ κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ενώ η υπεράσπιση κάλεσε ως μάρτυρες τους ποδοσφαιριστές της ομάδας Ηλία Σολάκη, Στάθη Ρόκα, Γιάννη Ζαραδούκα και τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Ευθύμη Γουσούλη.

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας ο κ. Κακαβάς ζήτησε την ακύρωσή της διότι η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών διατάχθηκε για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και όχι για δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό που είναι η κατηγορίες που αφορούν την αθλητική δικαιοσύνη. Επίσης ο Ολυμπιακός ζήτησε αναβολή για να προηγηθεί η ποινική δίκη.

Ωστόσο, η εκδίκαση έγινε κανονικά με τον κ. Μπέο να παίρνει πρώτος τον λόγο και να ζητά την εξαίρεση του προέδρου της επιτροπής κ. Θέμελη. Ο τ. πρόεδρος της ΠΑΕ τόνισε αρχικά: «Τα ανθρώπινα δικαιώματά μου έχουν καταπατηθεί. Προφυλακίστηκα με συνοπτικές διαδικασίες και δεν μου έχει δοθεί το δικαίωμα δίκαιης δίκης. Η δίκη στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ ήταν παρωδία. Το κατηγορητήριο κατάπτυστο, που στηρίχθηκε μόνο στον ψευδομάρτυρα κ. Κούγια. Ακόμη και ο υπάλληλος του ΟΠΑΠ δεν είπε κάτι το επιβαρυντικό. Οι κ.κ. Κλουκίνας, Στεφανόπουλος και Στεφανάκης (σ.σ. τα μέλη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου) απορώ πως μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, αφού κατήργησαν την δικαστική κρίση».

Κατόπιν ο κ. Μπέος έδωσε και διαβάστηκε ανώνυμη επιστολή από κάποιον που υπέγραφε ως «φίλος», την οποία έλαβε στις φυλακές Ναυπλίου την παραμονή της καταδικαστικής απόφασης. Εκεί αναγραφόταν ότι η απόφαση είναι προειλημμένη και προϊόν πολιτικών πιέσεων. Μάλιστα ο κ. Μπέος διερωτήθηκε γιατί η απόφαση βγήκε στις 4.50 το πρωί, γιατί δεν κλήθηκαν ως μάρτυρες οι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στα «ύποπτα» παιχνίδια, καθώς και για τον ρόλο των δημοσιογράφων των αθηναϊκών ΜΜΕ που δημιούργησαν κλίμα κατά του ιδίου και του Ολυμπιακού. Υποστήριξε ότι ο κ. Κούγιας είναι μάρτυρας κατηγορίας διότι θέλει ασυλία για να μην κατηγορηθεί για τις πλαστές ενημερότητες της Παναχαϊκής και για δωροδοκία μετά τη γνωστή καταγγελία του πρώην γεν. αρχηγού της Παναχαϊκής κ. Σταθάκη που δήλωσε ότι ο κ. Κούγιας του έδωσε 5.000 ευρώ για να «στήσει» το ματς με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου.

Στη συνέχεια ο κ. Μπέος παρουσίασε νέα επιστολή από τον υπογράφοντα ως «φίλο» που τον προειδοποιούσε ότι η έφεση δεν έχει καμία τύχη: «Άδικα χάνεις τον καιρό σου. Η απόφαση δεν αλλάζει γιατί υπάρχει κυβερνητική πίεση από τον κ. Μπιτσαξή, ενώ την μετέφερε στους δικαστές ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Πιλάβιος. Γι’ αυτό και άλλαξε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Δεν θα είναι ο κ. Λεοντής, αλλά ο κ. Θέμελης».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Θέμελης εξανέστη και ζήτησε την αυτοεξαίρεσή του: «Είμαι 37 χρόνια δικαστής δεν το ανέχομαι αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Όλα έδειχναν ότι θα οδηγούμασταν σε αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, αλλά ο κ. Κακαβάς έπεισε τον κ. Μπέο να αποσύρει το αίτημά του και να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Θέμελη.

 

Κανένα στοιχείο

κατά του Ολυμπιακού

Κύριος μάρτυρας κατηγορίας του Ολυμπιακού και του κ. Μπέου ήταν ο κ. Αλέξης Κούγιας, που όμως δεν εμφάνισε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο. Στην αρχή παρουσίασε ένα …βιογραφικό του και συνέχισε για μερικά λεπτά να αερολογεί προκαλώντας την επέμβαση του προέδρου της Επιτροπής που του ζήτησε να μπει στην ουσία.

Από κει και πέρα ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι ο κ. Μπέος και ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης κ. Τσακογιάννης ήταν αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης που από το 2008 «έστηνε» παιχνίδια για το στοίχημα και αποφάσιζε ποιες ομάδες θα ανέβουν και θα πέσουν κατηγορία.

Ο κ. Θέμελης ρώτησε τον κ. Κούγια τι γνωρίζει για τα έξι ματς του Ολυμπιακού που θεωρούνται «στημένα», δηλαδή αυτά με την Καλαμαριά το 2008, με τους Ατρόμητο, Ηλυσιακό και Παναργειακό το 2009 και με τους Ηλιούπολη και Εθνικό το 2010. Εκεί ο κ. Κούγιας εκτέθηκε μη μπορώντας να αποδείξει τα λεγόμενά του.

Για τα ματς με Καλαμαριά, Ατρόμητο και Εθνικό δήλωσε άγνοια και για τον αγώνα με τον Ηλυσιακό είπε ότι ήταν «στημένος» επειδή μόνο και μόνο οι ιδιοκτήτες των δύο ομάδων ήταν οι κ.κ. Μπέος και Μητρόπουλος. Γέλια ξέσπασαν στην αίθουσα όταν χαρακτήρισε «στημένο» και το 4-0 επί του Παναργειακού λέγοντας ότι «το άκουσα που το έλεγε η πιάτσα».

Τέλος, τα μπέρδεψε για το παιχνίδι Ηλιούπολη-Ολυμπιακός υποστηρίζοντας ότι: «Ήμουν παρών και κατάλαβα ότι το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο. Μάλιστα στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού στο 88’ ο σκόρερ Σολάκης έκανε ανενόχλητος την κεφαλιά». Βέβαια ο Σολάκης δεν είχε πετύχει το τρίτο γκολ του Ολυμπιακό, αλλά το πρώτο με πλασέ. Σκόρερ του τρίτου τέρματος ήταν ο Καπετάνος. Επίσης ο κ. Κούγιας δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις των κ.κ. Κακαβά, Χαρμάνη και Αθανασάκη.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης στοιχήματος του ΟΠΑΠ κ. Γιώργος Ηλιόπουλος που αν και μάρτυς κατηγορίας ουσιαστικά αθώωσε τον Ολυμπιακό. Παραδέχθηκε ότι ο ΟΠΑΠ έβγαλε κέρδος από τα παιχνίδια Ολυμπιακός-Ατρόμητος και Παναργειακός-Ολυμπιακός και ότι τα άλλα τέσσερα ματς που αναγράφονται στη δικογραφία δεν επιλέχθηκαν για το κουπόνι λόγω του ότι δεν ήταν ανταγωνιστικά. Επίσης τόνισε πως ο Ολυμπιακός Βόλου δεν είναι σε κάποια «μαύρη λίστα» της ΟΥΕΦΑ και του ΟΠΑΠ.

Ακολούθως κατέθεσαν οι ποδοσφαιριστές Ηλίας Σολάκης, Ευθύμης Γουσούλης, Στάθης Ρόκας και Γιάννης Ζαραδούκας που υποστήριξαν ότι ουδέποτε μετείχαν σε παιχνίδι όπου το αποτέλεσμα ήταν προσυνενοημένο. Ενδιαφέρον παρουσίασε ο μίνι διάλογος Μπέου-Σολάκη με τον πρώτο να ρωτά: «Πόσες φορές σας είπα να χάσετε»; «Καμία» ήταν η απάντηση, «και πόσες φορές σας …μπινελίκωσα όταν χάνατε;», «πολλές» ήταν η νέα απάντηση.

Στην απολογία του ο κ. Μπέος υποστήριξε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο και αν η επιτροπή θέλει κάποιον να τιμωρήσει ας το κάνει στο πρόσωπό του, αλλά να μην πειράξει την ομάδα που δεν φταίει σε τίποτε. Και κατέληξε: «Πρόκειται για πολιτική δίωξη. Πιστεύω ότι λόγω χαρακτήρα με στοχοποίησαν γιατί δεν συμβιβάζομαι με κανέναν. Ο Ολυμπιακός Βόλου έδωσε μπουνιά στο κατεστημένο. Τις θέσεις της Ευρώπης τις διεκδικούνε πέντε ομάδες. Εμείς πήραμε μία και του χρόνου θα βγαίναμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και ο κ. Μπιτσαξής δρομολόγησε την εξόντωση της ομάδας και τη δική μου προσωπικά».

Τέλος, αποφασίστηκε να κατατεθούν υπομνήματα στην Επιτροπή από την ΠΑΕ και τον κ. Μπέο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Η απόφαση θα βγει αυθημερόν. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα και ο μεν κ. Μπέος πήρε ξανά το δρόμο για τις φυλακές Ναυπλίου, όπου είναι προσωρινά κρατούμενος, ενώ οι φίλαθλοι επέστρεψαν στον Βόλο χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το