Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Τους έδιναν δουλειά και αυτοί τους λήστευαν

Η προχθεσινή σύλληψη δύο 23χρονων Αλβανών άρχισε να αποκαλύπτει το κουβάρι της δράσης της συμμορίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας κ. Δημ. Κατσίκας και ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Γιάν. Τόλιας

Την εξιχνίαση πολυμελούς σπείρας Αλβανών, οι οποίοι διέπρατταν ένοπλες ληστείες με θύματα ανυποψίαστα άτομα που έπιαναν στον ύπνο, πέτυχαν μετά από συστηματικές και επίμονες έρευνες οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου. Η σπείρα οκτώ Αλβανών, άρχισε να δρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο περίπου μήνες μετά την εξάρθρωση της άλλης συμμορίας Αλβανών, οι οποίοι σε δύο χρόνια είχαν διαπράξει 20 ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, μοναχικών ατόμων και τέσσερις ανθρωποκτονίες. Η εξάρθρωσή της είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο. Από το Σεπτέμβριο όμως άρχισε η δράση της νέας σπείρας, με πρώτο θύμα μία 82χρονη γυναίκα στην Νταμούχαρη.

Στη λίστα των θυμάτων της σπείρας καταγράφονται, εκτός από την ηλικιωμένη στην Νταμούχαρη, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τον Άγιο Λαυρέντιο, ο ιχθυέμπορος και ο ιδιοκτήτης ουζερί στο Βόλο. Οι Αλβανοί επέλεγαν τα θύματά τους, είτε γιατί είχαν δουλέψει περιστασιακά σε αυτά, είτε γιατί γνωρίστηκαν μέσω άλλων προσώπων.

Το κουβάρι της εξιχνίασης άρχισε να ξετυλίγεται την περασμένη εβδομάδα, μετά τη διάπραξη της ληστείας σε βάρος 52χρονου ιδιοκτήτη ουζερί. Η μία πληροφορία έφερνε την άλλη δίνοντας συνέχεια στην έρευνα των αστυνομικών. Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν δύο 23χρονους Αλβανούς, ενώ διαφεύγουν άλλοι δύο, συνεργοί τους, ηλικίας 20-23 ετών. Από την προανάκριση προέκυψε εμπλοκή των τεσσάρων αυτών Αλβανών, αλλά και άλλων τεσσάρων ακόμη σε ληστείες. Αποτελούσαν μία παρέα, που λειτουργούσε με σχέδιο, συνεννόηση, που δεν συμμετείχαν όλα τα μέλη της σε όλες τις ληστείες, ωστόσο φέρεται να λειτουργούσαν ως συμμορία.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας κ. Δημ. Κατσίκα και του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Γιάν. Τόλια εξιχνιάστηκαν άλλες δύο ένοπλες ληστείες, αυτή στην Νταμούχαρη και μία ακόμη σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στον Άγιο Λαυρέντιο, που σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου. Παραμένουν ανεξιχνίαστες τρεις ακόμη ληστείες, που διαπράχθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαρτίου, ενώ η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται.

Από τους οκτώ έχουν συλληφθεί τρεις, ενώ τέσσερις παραμένουν ασύλληπτοι και σε βάρος τους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Δύο από τους τέσσερις, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι αστυνομικοί, έχουν διαφύγει στην Ιταλία και πιθανότατα ο ένας να είναι νεκρός σε συμπλοκή μετά από ανάλογο αδίκημα.

Συνελήφθησαν -την περασμένη εβδομάδα- οι δύο 23χρονοι, οι οποίοι και προφυλακίστηκαν, ενώ χθες συνελήφθη ένας 28χρονος, ο οποίος απολογείται σήμερα στον Ανακριτή. Επίσης συνελήφθη και ο 30χρονος αδελφός του, επειδή από την έρευνα προέκυψε ότι είχε παραλάβει και κρύψει σε ερημική περιοχή του Φυτόκου ένα όπλο, που αφαίρεσε ο αδελφός του από τη ληστεία σε βάρος της 82χρονης στη Νταμούχαρη. Το όπλο ήταν μεν κειμήλιο από τον άνδρα της ηλικιωμένης, ωστόσο είναι ενεργό. Ο 30χρονος παραπέμπεται για αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Τα δύο αδέλφια βρίσκονταν νόμιμα στην Ελλάδα και εργάζονταν ως υδραυλικοί.

Οι γνωστοί στη λίστα της συμμορίας

Το τελευταίο διάστημα, τα μέλη της συμμορίας δεν είχαν εργασία και έτσι διέπρατταν ληστείες. Στο σπίτι της ηλικιωμένης, όπως προέκυψε από την προανάκριση, είχε μεταβεί ο 28χρονος Αλβανός για να της κάνει υδραυλικές εργασίες. Στην αναζήτηση θυμάτων η 82χρονη μπήκε στη λίστα της συμμορίας…

Όπως και ο 29χρονος ιχθυοπώλης και ο 52χρονος ιδιοκτήτης ουζερί. Οι δράστες είχαν δουλέψει σε αυτούς ή έκαναν παρέα μαζί τους.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι συλληφθέντες έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους. Ο ένας από τους δύο 23χρονους που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον 28χρονο -ο οποίος συνελήφθη χθες- φέρονται να διέπραξαν τη ληστεία σε βάρος του ιχθυοπώλη από τον οποίο είχαν πάρει 8.000 ευρώ. Ο 28χρονος μαζί με τους δύο άλλους Αλβανούς που διαφεύγουν στην Ιταλία, φέρονται να έχουν διαπράξει τη ληστεία σε βάρος της ηλικιωμένης στην Νταμούχαρη.

Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες είχαν εισέλθει στο σπίτι της γυναίκας από ένα μικρό ανασφάλιστο παράθυρο. Την αιφνιδίασαν στον ύπνο της, τη φίμωσαν, την έδεσαν, έψαξαν το σπίτι και φεύγοντας έκοψαν το καλώδιο του τηλεφώνου της. Στη χθεσινή μάλιστα ενημέρωση από τους αξιωματικούς της τοπικής Αστυνομίας αναφέρθηκε ότι από την 82χρονη τελικά αφαίρεσαν συνολικά το ποσό των 8.000 ευρώ και ένα όπλο, κειμήλιο από το μακαρίτη σύζυγό της. Σημειώνεται ότι η ληστεία αυτή είχε σημειωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2011.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι ο 28χρονος συμμετείχε μαζί με άλλα τρία άτομα – τα δύο κοινά με τη ληστεία της ηλικιωμένης στην Νταμούχαρη- και στη ληστεία που σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού στον Άγιο Λαυρέντιο. Στην περίπτωση αυτή οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει μία σκάλα, εντόπισαν ένα μικρό ανασφάλιστο παράθυρο, απ’ όπου εισήλθαν στο σπίτι και έπιασαν στον ύπνο το ηλικιωμένο ζευγάρι. Οι δράστες, φίμωσαν και έδεσαν τα θύματά τους και αφού έψαξαν το σπίτι αφαίρεσαν το ποσό των 4.000 ευρώ και κοσμήματα.

Παραμένουν ανεξιχνίαστες άλλες τρεις περιπτώσεις ληστειών, στη Ζαγορά, τη Δράκεια και τα Λεχώνια. Η Αστυνομία, όπως αναφέρθηκε, συνεχίζει την έρευνα για την εξιχνίαση και αυτών των ληστειών. Στην παρούσα πάντως φάση, δεν φαίνεται να προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία που να οδηγούν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη σπείρα Αλβανών έχει διαπράξει και αυτές τις ληστείες.

Το προφίλ των δραστών

Όσον αφορά στο προφίλ των ληστών, δεν φαίνεται εύκολα να μπορεί να αντιληφθεί κάποιος την κακοποιό πρόθεσή τους. Οι δύο 23χρονοι διαμένουν με τις οικογένειές του στο Βόλο, είναι νόμιμοι και η εμφάνισή τους δεν θα μαρτυρούσε τη δράση τους.

Τα δύο αδέλφια, ο 28χρονος και ο 30χρονος, διαμένουν επίσης νόμιμα στο Βόλο. Έχουν νοικιάσει σπίτι και εργάζονταν, κατά διαστήματα, σε οικοδομές και ως υδραυλικοί. Όσο για τους άλλους τέσσερις Αλβανούς, οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη, φέρονται να είναι παράνομοι στη χώρα, εργάζονταν όμως και αυτοί σε διάφορες εργασίες περιστασιακά. Οι δύο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρονται να έχουν διαφύγει στην Ιταλία, όσο για τους άλλους δύο (οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί) αγνοούνται τα ίχνη τους. Όλοι τους δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές έως τώρα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας φαίνεται να προκύπτει ότι τα μέλη της συμμορίας είχαν τακτές συναντήσεις στο σπίτι των δύο αδελφών. Εκεί πιθανότατα συζητούσαν και κατέστρωναν τα σχέδιά τους.

Βοηθάει η κάθε λεπτομέρεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατηρητικότητα θυμάτων των ληστειών, ειδικά των νέων σε ηλικία, βοήθησε σημαντικά τους αστυνομικούς στην εξιχνίαση των ληστειών. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, που «έπεσαν με τα μούτρα» στην εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών, ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να είναι καθοριστική στην έρευνα και να οδηγήσει στην άκρη του νήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το