Photo Gallery, Τοπικά

Στροφή τελειόφοιτων στις Ναυτικές Σχολές

Συμπεράσματα από τη χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου

Με τη εισαγωγή τους στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού «φλερτάρουν» 317 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των Λυκείων του Νομού Μαγνησίας, ενδεικτικό στοιχείο της τάσης που υπάρχει πλέον στους νέους για στροφή στα ναυτικά επαγγέλματα λόγω της μεγάλης επαγγελματικής διεξόδου που προσφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Χθες στο Δημαρχείο Βόλου πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Πτυχές της διαχρονικής ναυτικής παράδοσης στη Μαγνησία-προσεγγίσεις και επισημάνσεις», όπου μίλησαν εκπαιδευτικοί και συμπολίτες που εργάστηκαν για χρόνια ως πλοίαρχοι, αλλά και ως κατασκευαστές.

Η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε από νέους, αλλά και άλλους συμπολίτες που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν. Εξάλλου η Μαγνησία έχει πλούσια παράδοση με το ναυτικό τομέα, ενώ η οικονομική κρίση έρχεται ως αφορμή για την ενδυνάμωση αυτής της χρόνιας σχέσης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ναυτικό Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το μοναδικό στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Σε μια εποχή, όπου ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, πολλοί επιλέγουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε μια σχολή του Εμπορικού Ναυτικού, ώστε είτε ως πλοίαρχοι είτε ως μηχανικοί να εργαστούν εξασφαλίζοντας καλές οικονομικές αποδοχές και μάλιστα άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας φέτος 317 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των Λυκείων του Νομού θα δώσουν εξετάσεις στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού. Πέρυσι ήταν 80 λιγότεροι. Μάλιστα πιο πολλοί είναι πλέον αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με το Ναυτικό, παρά με τις Αστυνομικές Σχολές.

Στη χθεσινή εκδήλωση το «παρών» έδωσε και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντία Πράντζου που τόνισε πως η Ελλάδα ήταν πάντα ναυτική χώρα και μέσα στην εποχή της κρίσης η ενασχόληση με αυτά τα επαγγέλματα αποτελεί μια σημαντική διέξοδο. Μάλιστα ο σχεδιασμός είναι να ενισχυθεί ο ναυτικός τομέας και η Περιφέρεια θα τον στηρίξει».

Από την πλευρά του ο πλοίαρχος εν αποστρατεία κ. Θανάσης Καραγιαννόπουλος τόνισε ότι το επάγγελμα του ναυτικού είναι το πιο υποσχόμενο για τα παιδιά μας. Πλέον μπορούν και δουλεύουν σε πλοία που είναι πολύ σύγχρονα, ο μισθός είναι πολύ καλός- ο ανθυποπλοίαρχος φτάνει τα 7.000 ευρώ το μήνα- ενώ υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως σε ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να μη μείνουν εφ’ όρου ζωής στη θάλασσα, αλλά να είναι εφαλτήριο και για άλλα πράγματα».

Ο εμπειροτέχνης ναυπηγός κ. Γρηγόρης Καρταπάνης αναφέρθηκε στη ναυπηγική δραστηριότητα στο Βόλο κατά τον 20ο αιώνα σημειώνοντας πως η πόλη είχε μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό. Πλέον η ναυπηγική είναι συρρικνωμένη και εστιάζεται κυρίως στον τομέα των ανελκύσεων και των επισκευών. Οι κατασκευές είναι περιορισμένες, γιατί δεν υπήρξε διάδοχη κατάσταση από τους παραδοσιακούς ναυπηγούς, ενώ πλέον υπάρχει ζήτηση για πολυεστερικά σκάφη, τα οποία απαιτούν μικρότερη συντήρηση. Επίσης έχουν εμφανιστεί ναυπηγεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου οι κατασκευές είναι φθηνές, με ανάλογο αντίκτυπο όμως και στην ποιότητα-στατικότητα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης είπε πως «οι καθηγητές του ναυτικού τομέα δίνουν το μεράκι τους για να αποκτήσει ο Βόλος αυτό που του αξίζει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το