Photo Gallery, Τοπικά

Την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί προσφυγή για το χαράτσι της ΔΕΗ

Διαμαρτυρίες για την εκ νέου αναβολή χθες στο Ειρηνοδικείο Βόλου 

 

Νέα αναβολή δόθηκε στη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων δύο πολιτών του Βόλου για το ειδικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το Ειρηνοδικείο ανέβαλε την υπόθεση για την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 το πρωί, λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες ενός εκ των αιτούντων, του κ. Στέλιου Λημνιού, αλλά και του ακροατηρίου, που παρέστη στο δικαστήριο για τη συζήτηση.

Η υπόθεση είχε αρχικά οριστεί να συζητηθεί την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε όμως για χθες, επειδή το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του δικηγόρου, ο οποίος εκπροσωπούσε τη ΔΕΗ, για κοινοποίηση και στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς πρόκειται για δημόσιο φόρο. Παράλληλα το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής του ενός εκ των δύο πολιτών (του κ. Λημνιού) για να μην γίνει διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη και με δεδομένο ότι η προθεσμία πληρωμής έχει λήξει. Ανέβαλε τη συζήτηση για χθες, στις 12 το μεσημέρι.

Το δικαστήριο χθες διέκοψε, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και για 10 λεπτά, όπως αναφέρθηκε. Επέστρεψε όμως στην έδρα λίγο πριν τις 3 και λίγο πριν λήξει το ωράριο. Έτσι ανακοίνωσε την αναβολή της συζήτησης για την ερχόμενη Τρίτη. Η αναμονή και τελικά η αναβολή της συζήτησης προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λημνιού, αλλά και του ακροατηρίου. Η ένταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα και η συνεδρίαση έληξε με την υπόθεση να αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στα δικαστήρια του Βόλου, με αίτημα να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος για μη καταβολή του ειδικού τέλους και μόνο του ποσού που αφορά στην κατανάλωση ρεύματος και στα ανταποδοτικά τέλη. Κατατέθηκε από τους κ.κ. Στέλιο Λημνιό και Πάρη Μαρκουζάνη. Και οι δύο συμμετέχουν μεν στην κίνηση του «Δεν πληρώνω», διευκρινίζουν όμως ότι η αίτηση γίνεται ιδιωτικά και επειδή αδυνατούν να καταβάλουν τα χρήματα. Κατά μέσο όρο, σημειώνεται, ο λογαριασμός της ΔΕΗ μαζί με το ειδικό τέλος ανήλθε (αφορά στην Α’ δόση) περίπου στα 300 ευρώ για τον καθένα. Ο μεν κ. Λημνιός ισχυρίζεται ότι η σημαντική μείωση των αποδοχών του, η αποπληρωμή δανείων τον οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής του λογαριασμού, ενώ αμφισβητείται και η συνταγματικότητα του μέτρου. Ο δε κ. Μαρκουζάνης (είναι έμπορος, ελεύθερος επαγγελματίας) ισχυρίζεται πως εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του τζίρου στην εργασία του, αδυνατεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του λογαριασμού.

Παρέμβαση υπέρ τους δήλωσαν εκ μέρους του Δήμου Βόλου η νομική σύμβουλος του Δήμου κ. Σοφία Παπαγιαννίτση και ο αντιδήμαρχος κ. Νικ. Μόσχος, με την ιδιότητα του δικηγόρου, οι οποίοι παρέστησαν και χθες στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι για το τέλος ακινήτων έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, που προσδιορίστηκε να συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων προσφυγή έχει καταθέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. Οι προσφυγές αυτές αφορούν τη συνταγματικότητα του φόρου και όχι θέματα που σχετίζονται με μη καταβολή ή διακοπή του ρεύματος. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου (όπως και άλλοι) ισχυρίζονται ότι το μέτρο δεν είναι συνταγματικό γι’ αυτό και πρέπει να ανακληθεί.

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το