Photo Gallery, Τοπικά

Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις συνταγές που εκτέλεσαν το Μάιο και τον Ιούνιο

 

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ’ αόριστον την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αν δεν τους καταβληθούν τα χρήματα από τις συνταγές που εκτέλεσαν το Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά και παλιές οφειλές που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλη, «χθες πρώτη ημέρα της κινητοποίησης συμμετείχαν όλα τα φαρμακεία του Νομού. Το φαρμακείο της γειτονιάς αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς οι συνταγές είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Από την τσέπη τους πληρώνουν από χθες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία τα φάρμακα που χρειάζονται, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας και 10 ακόμη Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ματσιόλης, «υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή στην κινητοποίηση και άλλων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και σε πανελλαδικό επίπεδο».

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις συνταγές που εκτέλεσαν το Μάιο και τον Ιούνιο, με τις αντίστοιχες προθεσμίες πληρωμής που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο να είναι η 15η και η 22η Αυγούστου αντίστοιχα.

Εκτός των προαναφερομένων, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν και για τα συσσωρευμένα χρέη από το Νοέμβριο του 2011 έως και το Μάιο του 2012 των Ταμείων ΤΥΔΚΥ, Οίκος Ναύτου, ΓΕΑ και ΤΑΠ- ΟΤΕ, καθώς το συνολικό οφειλόμενο ποσό αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ.

Να αναφερθεί ότι τα προαναφερόμενα Ταμεία όταν συγχωνεύτηκαν με τον ΕΟΠΥΥ υπήρχε η συμφωνία ότι εκτός από τα αποθεματικά τους θα αναλάμβανε και τις οφειλές τους προς τους φαρμακοποιούς, χωρίς αυτό να έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι φαρμακοποιοί να περιμένουν να πληρωθούν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την κινητοποίηση για την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

«Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αναστέλλουμε από την Πέμπτη 16 Αυγούστου την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Διότι η πολιτεία αθέτησε την πρόσφατη υπόσχεσή της, πως αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουλίου 2012 θα δρομολογούσε διαδικασίες αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και διασφάλισης των υποχρεώσεών της προς εμάς.

Διότι η πολιτεία για δεύτερη συνεχή φορά μέσα σε χρονικό διάστημα δυο μηνών, (από τις 23 Μαΐου 2012 που ξανά είχαμε αναστείλει την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ για τον ίδιο ακριβώς λόγο), δηλώνει ξανά αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών της προς εμάς.

Διότι ο κ. διοικητής του ΕΟΠΥΥ δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους φαρμακοποιούς ούτε μέχρι το Σεπτέμβρη, αν δεν χρηματοδοτηθεί η χώρα.

Διότι, ενώ από τη μια παρακρατούνται οι εισφορές των πολιτών από τον ΕΟΠΥΥ, αυτές δεν αποδίδονται για την κάλυψη και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Η μη καταβολή εκ μέρους της πολιτείας των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς έχει οδηγήσει το σύνολο του κλάδου μας σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, παντελούς ελλείψεως ρευστότητας και σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων.

Διότι, οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν από εμάς να εξοφλούμε τις παραγγελίες των φαρμάκων είτε τις μετρητοίς – το πλέον σύνηθες – είτε το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών, για τα δε φάρμακα υψηλού κόστους οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν να προβαίνουμε σε άμεση εξόφληση αυτών. Και όλα αυτά σε μία εποχή οικονομικής ασφυξίας των φαρμακείων ένεκα της ραγδαίας μειώσεως του τζίρου μας, με συνέπεια την πλήρη αδυναμία προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων.

Τα φαρμακεία του Νόμου Μαγνησίας είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Δεν αντέχουμε άλλο!

Αγαπητοί συμπολίτες.

Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε κάθε στιγμή για την εξασφάλιση των φαρμάκων σας.

Το πρόβλημα είναι καθαρά της πολιτείας που με την πολιτική της, δρομολογεί την εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς, με συνέπεια να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η πολύπαθη, πρωτοβάθμια περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως «πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς οι συνταγές είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Οι φαρμακαποθήκες ζητούν από τους φαρμακοποιούς να πληρώνουν μετρητοίς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε και τα φάρμακα της ημέρας. Πρόσφατα διοργανώσαμε εκδήλωση σε συνεργασία με τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων με στόχο να πιέσουμε το υπουργείο για περαιτέρω χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Αν αυτό δεν γίνει, τότε εμείς δεν θα μπορέσουμε να πληρωθούμε και η κινητοποίηση δεν θα σταματήσει» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το